• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 21 °C

Vietkong’un karargâhındayım-2

Vietkong’un karargâhındayım-2
Amerikalılara kök söktüren Vietkong’un saklandığı Cu Chi tünellerine girdik, bubi tuzaklarını gördük, bombalarla altüst olan ormanda dolaştık.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM-2
SAYGON (HO CHİ MİNH CITY) / VİETNAM- 
Sabah Novotel Saygon Center Otel’de uyandığımda aklıma Robin Williams'ın "Good Morning Vietnam" diye bağırdığı film geldi. Filmin konusu şöyleydi. Ünlü radyo Dj'i Adrian Cronauer, askeri radyoda Dj'lik yapması için Saigon'a getirilir. Sabahın erken saatlerinde yayın yapan Cronauer, "Günaydın Vietnam" sözleriyle açtığı programını dinleyen askerlere eğlenceli dakikalar yaşatır. 

vietnam20.jpg
Cu Chi tünellerine giriş avlusundayız

vietnam21.jpg
Amerikan askerinin ünlü çakmakları mermileri satılıyor

vietnam1-robin.jpg

Savaşın acımasızlığını göstermeden, bir radyo yayını sayesinde askerlerin nasıl iyimser bir şekilde etkilenebileceklerini gösteren "Günaydın Vietnam", savaşa dair son derece eğlenceli bir yapım. Adeta bu rol için yaratılmış gibi duran Robin Williams, buradaki rolüyle de Oscar'a aday olmuştu
 Bende "Günaydın Vietnam" diye uyandım ve otelde kahvaltıya indim. Egzotik meyvelerin ağırlıklı olduğu bir kahvaltı yaptık. Kahvaltıdan sonra Amerika savaşı sırasında oynadığı rol nedeniyle kahramanlık bölgesi ve “Demir Üçgen” denilen Cu Chi tünellerinin bulunduğu bölgeye doğru yol aldık.

vietnam14.jpg
Amerikan askeri çekilirken tanklarını bırakıp gitmiş

vietnam6.jpg
Vietkongların maketleri savaş kıyafetleri ile ormanın çeşitli bölgelerine yerleştirilmişti

Yaklaşık iki saatlik yolculuktan sonra Vietnam ormanlarında yer alan Cu Chi tünellerine girdik, Vietkong’un silahları, maketleri ve yaşadığı yerleri gezerken Amerikan askeri öldürmek için kullanılan bubi tuzaklarını öğrendik. Binlerce insanın kanının oluk gibi aktığı ormanı dolaştık.
Saygon'dan bindiğimiz otobüs yol boyunca uçsuz bucaksız pirinç tarlaları arasından geçerken oldukça heyecanlıydık. Kolay değil… 55 bin Amerikan askerinin öldüğü ve Amerika’nın yılarca 7 milyon ton bomba yağdırdığı halde yenemediği Vietkong’un ünlü karargahına gidiyorduk.

vietnam9.jpg
Vietkong'un cirit attığı tünele girdim. Emekleyerek yürüyüp çıktığmda yüreğim bile daralmıştı.

vietnam10.jpg

Bölgedeki 220 kilometrelik yer altı tünellerini yerli ve yabancı turistler tarafından sürekli ziyaret ediliyor. Özellikle Amerikalılar ziyaret ediyor ve Amerikan askerlerinin nasıl öldüğünü merak ediyorlar. Vietkong'un küçük bedeniyle fare gibi gezdiği tünellere girmenin bile insanı dehşete düşürdüğünü farkettik.Bir çoğumuz daracık tünellerde sıkışıp kalırız diye girmedi bile...

vietnam3.jpg
Saygon sokakları motorsiklet dolu, Otomobil tek tük görülüyor

vietnam4.jpg
Motosiklete 7'den 77'ye biniliyor. Hatta ylasağa reğmen bir motosiklete 4-5 kişi bile biniyor.

KAN GÖZYAŞI YERİNİ TURİZME TERK ETMİŞ

Türkiye’de “Vietnam ve Kamboçya’ya gidiyorum” dediğimde “Ne yapacaksın oralarda… Amerikalılar orayı yerle bir etmişler… Kan gözyaşı ve savaş artıkları var. Hem komünist yönetilen bir ülke” demişlerdi.
Vietnam’a ayak bastığımda bunu söyleyenlerin yanıldığını gördüm. Hele Saygon, Avrupa’daki bir çok şehre on basacak ölçüde düzenli ve güzel… Türkiye’nin önemli seyahat acenteleri ile turizm sektörünün önemli gazetecileri ile yaptığımız gezide dünyanın “Hindiçini” (Indochia) olarak tanımladığı Vietnam ve Kamboçya’nın çok değil 3-5 yıl sonra turizmde Uzakdoğu’da bir çok ülkenin pabucunu dama atacağını gördük.

vietnam22.jpg
Vietkong'un tünellerini en çok Amerikalılar merak ediyor

Focus Travel’in konuğu olarak ve Türk Havayollarının desteğiyle dünyada hala “sır ülkeler” olarak bilinen Vietnam ve Kamboçya’yı keşfimizde Uzakdoğu’nun mücevher gibi parlayan iki ülkesini gördük. İnsanları zarif ve nazik, otelleri süper lüks, yemekleri harika, doğa tarif edilemeyecek kadar güzel, şehirleri ise gezmeye doyamayacağınız kadar renkli…. Alışveriş ise tam Türk insanın istediği gibi… Dünya markaları hem çakma hem orijinal ne isterseniz var. Hele bölge insanının el emeği, göz nuru olan tekstil ve taş işçiliği muhteşemdi.

vietnam19.jpg
Tünellere giriş kapısında kollarımıza Vietkong amblemli ektiketler yapıştırıldı

vietnam17.jpg
Ormanda Amerikalı asker avlamak için tünelden çıkış ve kaçış şeklini asker kıyafetli Vietnamlı gösterdi.

VIETNAM TURİZM CENNETİ OLUYOR

Nüfusu 90 milyona ulaşan Vietnam binlerce kişinin öldüğü savaşın tüm kalıntılarını üzerinden atmış… Komünist yönetim kapılarını turizm için dünyaya açmış. Hem savaş turizmi yapıyor, hem de modern dünyanın talepleri doğrultusunda turizm yapıyor. Seyahat acentesiyle, oteliyle, rehberiyle, turizm taşımacılığı ve etkinliklerle, eğlenceyle çok yakın zamanın turizm cenneti olma yolunda hızla ilerliyor.
Vietnam’da yerleşik Focus Travel CEO’su Dang Bao Hieu, Dang Hieu Minh ve Proje Müdürü Mehmet Kın’in konuğu olarak katıldığımız gezide Uzakdoğu’nun gizemli ülkesinde savaşın izleri yanında tarih ve kültürünü görme imkânı bulduk.

VİETNAM EĞLENCE VE ALIŞVERİŞ CENNETİ
Vietnam’da Saygon (Ho Chi Minh City), Nha Trang, Hanoi, Kamboçya’da Siem Reap gibi bir zamanlar savaş arenası olan sel gibi kan ve gözyaşı akan şehirleri gezdik.

vietnam1.jpg
Sevda Yılgaz Vietnam köylüsu şapkasıyla dolaştı

Focus Travel CEO’su Dang Bao Hieu, Dang Hieu Minh ve Genel Müdürü Mehmet Kın’in konuğu olarak düzenlenen gezi boyunca Focus Travel Turkiye Temsilcisi Sevda Yılgaz konuklarla ilgilendi.

sevda-parti.jpg

Rehberin elinde ve gezi otobüsün önünde asılı bulunan “Sevda Yılgaz Party” tabelâsı ise “Sevda Yılgaz Vietnam’da parti kurdu” denilerek esprilere yol açtı.

vietnam15.jpg
Amerikalı asker öldürmek için düzenlenen bubi tuzakları tanıtıldı

vietnam7.jpg
Ormanda yetişen bitkilerinden oluşan güzel bir yiyeceğin tadına baktık

vietnam12.jpg
Vietnamlının değişmeyen yiyeceği pirinçten yapılan ekmek. Pirinç lapası kaşıkla yayılarak hasır üzerine seriliyor ve güneşte kurutuluyor.

Gezinin renkli ismi ve her gittiğimiz şehirde yanına taktığı More Travel’dan Murat Ayar’la birlikte masaj salonu arayan Duru Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Duru oldu. Bölgeye yaptığı turlarla büylük deneyime sahip bulunan Siam Tur Üretim Müdürü Gürsel Andıç’ta verdiği bilgilerle bizleri aydınlattı. THY Satış Müdürlüğü’nden Gayret Yüksel’in sayesinde Saygon’a gelirken torpilliydik ve gerideki boş koltuklarda uzun yolculukta rahat ettik. Dolu uçakları ve bağlantılı uçuşları görünce THY’nin 220’nin dünyanın bir çok noktasına üzerinde bağlantısıyla önümüzdeki aylarda Saygon, Hanoi ve Siem Reap’a uçabileceğini gördük.

vietnam2.jpg
Feyzullah Ulusoy, Vietnam köylüsü şapkasıyla sert bakınca Vietkong'a.biraz benzedi

Vip Shop-Mistral Tur Genel Müdürü Feyzullah Ulusoy elinden fotoğraf makinesini hiç düşürmedi. Bir kez düşürdü. Bu düşürme ona yeni bir objektif parasına maloldu.
Gezinin alışverişçileri ucuz gece marketlerini dolaşarak “çakma” dünya markalarını alma fırsatı buldular. Bu arada gece hayatını merak edenler barlara, kafelere daldılar. Doyasıya eğlenmenin tadını çıkardılar.
ETS-Jetset Üretim Müdürü Sevinç Çiçek, OTC Üretim Müdürü Türkan Kaya, Jolly Tur Outgoing Direktörü Zeynep Kızıltan, Cafetur Outgoing Müdürü Tülay Özkan Türk turistlerin bu bölgeleri seveceklerini düşünerek tur programları yaptılar. Gazeteciler için ise Vietnam gerçekten renkliydi. THY Skylife dergisinden Fatma Esra Yalçınalp, Show TV Haber Koordinatörü Ayhan Bölükbaşı, Show TV’den Ender Bölükbaşı, Hello, Auto Show dergilerinden Erdem Kırım, Atlas dergisinden Murat Köksal, TürkiyeTurizm.com’dan Özkan Altıntaş, katıldı.

vietnam5.jpg
Savaşta kullanılan bombalar sergileniyor

VİETNAM SAVAŞI VEYA AMERİKA SAVAŞI

Amerikalılar “Vietnam Savaşı” diyorlar, Vietnamlılar ise “Amerika Savaşı” diyorlar. Kim ne derse desin Vietnam Savaşı 1965'de başlayıp 1973 yılı başlarına kadar sekiz yıl devam etti. Amerika'nın Kuzey Vietnam'la mücadelesi, Amerikan tarihi bakımından olduğu kadar, savaş sonrası milletlerarası münasebetlerin gelişmesi açısından son derece önemlidir.

vietnam8.jpg
Amerikanın B-52 uçakları ile bombaladıoğı ormanda açılan dev çukurlar tabela ile işaretlenmişti.

vietnam16.jpg
Vietkong'un kadınları

Vietnam savaşı, bir süper-devlet'in, 17 milyonluk bir küçücük ülkede bataklığa nasıl saplandığının hikâyesidir. Bu, aynı zamanda, ağır doğa şartlarından iyi yararlanan bir gerilla taktiğinin, en mükemmel konvansiyonel silahlar karşısındaki zaferinin ifadesidir.Gelmeden önce otobüste sineklere karşı ilaç sıkmıştık. Ama henüz sinek mevsimi olmadığını söylediler. Hava yaklaşık 35 dereceydi. Daüha sıcak olunca ortaya iyi ısıran sineklerin çıktığı söylendi.
Ormanı gezdik, Vietkong'un silahlarıyla atış talimleri yaptık. Savaşta binlerce bomba yağan orman şimdi turizm merkezi olmuş. Savaş kıyafetleri, tünrellerle ilgili aksesuarlar, kitaplar satılıyor.Kafeteryada Vietnam'ın ünlü buzlu kahvesi ve yiyecekler satılıyor. Yiyicek dedim de aklıma geldi....

RAMBO FİLMLERİ YASAK
Rambo filmlerinde gördüğümüz nehirin kenarında bulunan bir restoranda yemek yiyeceğiz Bu arada Vietnam'da Rambo filmleri başta olmak üzere Vietnamla ilgili savaş filmlerinin yasak olduğunu söyleyelim. Filmlerin gerçek dışı olduğunu ve Viuetnamlıların daima yenilen taraf olarak gösterilmesinden memnun olmayan Vietnam hükümeti "Zafer biz kazandık. Filmlerde Amerika başyarılı gibi gösteriliyor" diyorlar..

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.