• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Aşkın muhteşem anıtı Taj Mahal

Aşkın muhteşem anıtı Taj Mahal
Hindistan gezisinin en heyecanlı bölümüne başlıyorduk. Muhteşem anıt mezar Taj Mahal, Fetehpur Sikri ve Agra Fort'u görecektik.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
FATEHPUR SIKRI-AGRA / HİNDİSTAN-
Hindistan Seyahat Acenteleri Birliği- TAAI’nin 60’cı yılı nedeniyle düzenlediği famtripe Uzakdoğu pazarlarına çalışan Türkiye’nin önemli acentelerinin yöneticileri ile temsilcileri ile Hindistan gezisinin en heyecanlı bölümüne başlıyorduk. Hindistan’a gelenlerin görmedin gitmediği muhteşem anıt mezar Taj Mahal’e karayoluyla gidecektik. Yolda Fatehpur Sikri’yi gezerek yola devam edecektik. Agra Fort’u ziyaret ettikten sonra trenle 20.30’da Yeni Delhi’ye gidecektir

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ ACENTELERİ KATILDI
TAAI’nin konuğu olarak Hindistan’da bulunan Türkiye delegasyonunda TITC Başkanı Emin Çakmak başkanlığında Plaza Turizm’den Shadi İzadi Gilany, Baracuda Turizm’den İlkim Polatoğlu, VİP Turizm’den Pınar Çöteli, Setur’dan Sanem Arslan, CafeTour’dan Tülay Özkan, Performans Turizm’den Ahmet Koşar, Arnika Turizm’den İbrahim Tanrıverdi, Bright Turizm’den Salih Salihoğlu, Avo Turizm’den Zülal Ronay, İgo Travel’dan İlkim Tuncay, Worldrintours’dan Ümit Aksoy, Bukla Turizm’den Bülent Saraloğlu, Karmi Turizm’den Filiz Koçer, Travel Ser-Vis’ten Nilgün Köseoğlu bulunuyor. Ayrıca Atatürk Havalimanı’ndan Senem Zengin ile TurkiyeTurizm.com’dan Özkan Altıntaş ile birlikte TV’lerin sevilen turizm programı “Çağatay Yolda” ekibinden Çağatay Şahin, Serpil Türkekul, Fatih İlyasoğlu’da yer alıyor.

MART AYINDA 1200 HİNDİSTANLI TURİZMCİ İSTANBUL’DA
Mart ayında TAAI üyesi olan 1200 seyahat acentesi ile genel kurulunu İstanbul’da yapıyor. Hindistanlı seyahat acenteleri ile birlikte İstanbul’a gelecek olanların 2 bine yakın olduğu bildirildi. Pendik Green Park Oteli’nde yapılacak genel kurul sırasında Hindistanlı seyahat acentelerine İstanbul ve bazı bölgelerin tanıtımı yapılacak. TAAI Başkanı ve Treasure Turizm’in sahibi İqbal Mulla, 60’cı yıllarında genel kurul için İstanbul’u seçtiklerini belirterek “Hindistan turisti Türkiye’yi, Türk turist Hindistan’ı seviyor. İki ülkenin tarihi ve kültürel bağları ile turizmin gelişmesi için TAAI, TITC ile önemli adımlar atıyor” dedi.

İLK DURAK FATEHPUR SİKRİ
Jaipur’daki The Fern Hotel’de kahvaltıdan sonra otobüse yerleştik ve 09.50’de hareket ettik. Jaipur’dan Agra’ya kadar 235 kilometre yol var. Aslında yol uzun değil ama Hindistan’da bu mesafe yaklaşık 6 saat sürüyor.

agra-yol1.jpg

agra-yol2.jpg

Yolda yemek için Padall’da mola verdik. Daha sonra Fatehpur Sikri’yi gezeceğiz. Fatehpur’dan Agra’ya kadar 40 kilometre yol var. Yoldaki molalar sonucu Agra’ya 14.30’da vardık.
Hindistan’ın en ilginç yanı şehirlerarası yollar dahil hayat hiç kesintiye uğramıyor. Kimin evde oturduğunu kimse bilmiyor.
Şehirlerarası yollar tek gidiş tek geliş olarak yapılmış ve hiçbir işaret bulunmuyor. Hindistan’da yol tamiratları hiç bitmiyor. Bu yollara dayanıklı olan Tata’nin ürettiği araçlar ise vızır vızır çalışıyor.

fatehpur-sikri-7.jpg

FATEHPUR SİKRİ
Sultan Akbar döneminde kısa süre 14 yıl Moğolların başkentliğini yapan ve su olmadığı için terk edilen Fatehpur Sikri’ye vardık. Burası da kırmızı taştan inşa edilmişti.
Sultan Akbar 13 yaşında tahta çıkmış, bütün dinlere hoşgörü ile yaklaşmış. Olumlu kişiliğine rağmen son derece hırçın biriymiş “Ben birine kızıp cezalandırılmasına istersem. Bu isteğimi daha sonra üç kere tekrar etmezsem yerine getirmeyin” dermiş

fatehpur-sikri-4.jpg

fatehpur-sikri-3.jpg

Sultanın farklı dinlerden 5 bin karısı olduğu söylenir. Okuma yazma bilmeyen sultan Hintçe, Sanskirtçe bilirdi. Din-i İlahi dediği yeni bir din yaratmaya çalıştı.
Son derece sade hayat süren Akbar’in binlerce eşi arasında en çok sevdiği biri Hindu, diğeri Müslümanmış. Sultanın bir türlü erkek çocuğu olmuyormuş. İmparatorluğu için yeni bir yer arayan Akbar sufi derviş Şeyh Salim Çişti’yi izleyerek Fatehpur Sikri şehrini kurmuş. Bu şehirde Müslüman eşinden oğlu olmuş.

fatehpur-sikri-9.jpg

fatehpur-sikri-10.jpg

fatehpur-sikri-11.jpg

Giriş avlusu yanında saray diğer yanında mescit bulunuyor. Avlunun ortasında Akbar’ı buraya getiren dervişin türbesi yer alıyor. Sultan Akbar’dan 4 asır sonra bile erkek çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar buruya akın ediyor.

fatehpur-sikri-8.jpg

Buland Dervaze (Zafer Kapısı) Akbar’ın Gucarat zaferi onuruna inşa edilmiş. 54 metre yüksekliğinde kapı kemeri üzerinde kurandan ayetler ve İsa peygamberden
“Hayat bir köprüdür. Üstünden geç ama üstüne ev yapma. Her kim bir an isterse sonsuzluğu da istemiş demektir” şeklinde yazı bulunuyor.

AGRA
Hotel Clark Shiraz’a yerleştik. Otelimiz Taj Mahal’e 2 km, tren istasyonuna 3 km uzaklıktaydı.Buradan sonra Yeni Delhi’ye trenle gidecektik ve konumumuz önemliydi. Hepimiz yorgunduk. Odalarımıza çekildik ve akşam yemeğinde buluştuk.
Babür Şah döneminde çok parlak günler yaşayan Agra’ya Moğol sultanları Akbar, Cihangir, Cihan camiler türbeler ve Kırmızı Kale’yi (Red Fort) yaptırdı. 1628’de Şah Cihan başkenti Delhi’ye taşımak istedi. Bu isteği ancak oğlu Aurangzeb zamanında gerçekleşti. Bundan sonra ise Agra defalarca yağmalanmaktan kurtulamadı. İngiliz hakimiyetinde şehirde deri ve kimya sanayi yatırımları yapıldı. Agra bugün bir endüstri şehri olarak biliniyor. Dünyanın en eski üniversitelerinden biri bu şehirde bulunuyor.

tac--mahal-arac.jpg

tac-mahal-giris-2.jpg

tac-mahal-atli-polis.jpg

tac-mahal-ozkan-2.jpg

TAJ MAHAL
Ertesi sabah “Aşkın Anıtı” denilen Taj Mahal’i ve Agra Fort’u ziyaret için erkenden yola çıktık. Taj Mahal dünyanın son yedi harikasından biri olarak tanımlanır. Hindistan denilince akla ilk Taj Mahal gelir. Bu anıt mezarda yatan Banu Begüm Han (Mümtaz Mahal) çok genç yaşta Şah Cihan ile evlendi. Şah Cihan eşini o kadar çok seviyordu ki savaşlara bile yanında götürüyordu. Begüm Sultan neredeyse bütün hayatını hamile olarak geçirdi. Eşine 7 tanesi yaşayacak 13 evlat verdikten sonra 37 yaşında 14’cü çocuğunu doğururken öldü. Şah Cihan’ın eşini kaybettiği gece saçları bembeyaz oldu.

tac-mahal-4.jpg

tac-mahal-bahceden.jpg

tac-mahal-ozkan1.jpg

20 BİN İŞÇİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI
Sultan bundan sonra eşinin adını yaşatmak için anıt mezar çalışmasına başladı. Mimar Şirazlı İsa Usta’nın baş mimarlığında 20 bin işçi gece gündüz çalışarak inşaatı bitirdi.
Fatehpur Sikri’den kırmızı taş, Jaipur’dan beyaz mermer ve ülkenin her yerinden malzeme getirildi. Türbeyi kuşatan mermer duvarlara dünyadaki çiçek türleri işlendi. Çiçekler yakut, zümrüt, mercan, ametist, lapis, kehribar, turkuaz, inci gibi değerli taşlar mermere kakılarak yapıldı. 64 parça değerli taşla yapılan lotus çiçeği dekoru tamamlandı. Bu süslemede taşların altındaki yuvalar boş bırakıldığı için ışık vurunca çiçekler canlı gibi duruyor.
Mezar sandukasının içi boştur. Asıl mezar odası bir kat aşağıdadır. Her büyük eserin hikayesinde olduğu gibi inşaatın tamamlanmasından sonra mimarın ellerinin kesildiği, gözlerinin kör edildiği anlatılıyor.

kirmizi-kale-ozkan1.jpg

kirimizi-kale-1.jpg

KIRMIZI KALE’YE HAPSEDİLDİ
İnşaat için çok para harcanınca devlet hazinesi açık vermiş. Şah Cihan, Taj Mahal’ın karşısına Yamuna nehrinin diğer kıyısına eşinin mezarına gümüşten bir köprü ile bağlanacak siyah mermerden bir mezar anıtını kendisi için yaptırmak isteyince oğlu Aurangzeb tarafından tahttan indirildi.

kirmizi-kale-tac-mahal.jpg

Sultan ömrünün son yıllarını hapsedildiği Kırmızı Kale’de kaldığı odada eşinin mezarını seyrederek geçirdi. Gözleri zayıflayınca duvarlara yerleştirilen aynalar ile bakarak eşinin özlemini giderdi. Öldükten sonra da eşinin yanına defnedildi.
Şah Cihan tahttan indirildikten sonra Kırmızı Kale’den kaçmasını engellemek için kapılardan biri örüldü. Kaleyi çevreleyen hendekler su ile doldurulup içine timsahlar bırakıldı. Kalenin surlarının uzunluğu iki buçuk kilometreyi buluyor.
Geniş avluları, sade mimarisi, salonların cam ve kristal tavanları ile etkileyici görülüyor. Geniş yatak odasında sultanın gün ışığından rahatsız olmaması için kalın perdeleri sabahları ayak bileklerine küçük ziller bağlı cariyeler koşuşturarak hoş bir müzikle uyandırırmış

tac-mahal-1.jpg

TAJ MAHAL’DE RENKLER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR
Taj Mahal’de kullanılan mermerler gün boyu ışığı yansıtıyor. Anıtın içindeki oyuklara Pietra Dura denilen teknikle yerleştirilen 43 çeşit değerli taş ortaya farklı renkler çıkarıyor.
Mermerler ışığı geçirdiği için Taj Mahal’ın içindeki ve dışındaki renkler sürekli değişiyor.
Taj Mahal’in muhteşem bir bahçesi bulunuyor. Kanallar ekilen ağaçlar burasını cennet bahçesine benzetmiş. Taj Mahal’ın dışa eğimli minarelerinin güzelliği bahçeden daha iyi görülüyor. Ünlü Hint şairi Tagor, Taj Mahal’i “Sonsuzluğun gözünde bir gözyaşı “ diye tanımlıyor.

tac-mahal-giris-1.jpg

tac-mahal-grup.jpg

TAJ MAHAL KARARMASIN DİYE ARAÇ SOKULMUYOR
Araçların beyaz mermerleri karartmaması için araçlar otoparka bırakılıyor. Elektrikli otomobiller ziyaretçileri taşıyor. Sigara, çakmak, profesyonel fotoğraf makinesi ve kamera içeri sokulmuyor. Kamera kullanmak isteyenler ücret ödüyor ve girişteki platformdan içeri giremiyor.Anıt mezara ayakkabı çıkararak veya galoşla giriliyor.

YARIN: YENİ DELHİ VE DÖNÜŞ
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.