• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Havacılıkta Atlas fark peşinde

Havacılıkta Atlas fark peşinde
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, 1 milyar dolara alacakları 15 yeni nesil uçakların doğayla dost, daha az petrol tüketen uçaklar olacağına dikkat çekti.

İSTANBUL - Havacılık sektöründe 10. yılını kutlayan Atlasjet, Swissotel İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında 10 yılda geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini açıkladı. 10 yılda 15 milyon yolcu taşıdıklarını ve filoyu güçlendireceklerini belirten Ersoy, 1 milyar dolara alacakları 15 yeni nesil uçakların doğayla dost, daha az petrol tüketen uçaklar olacağına dikkat çekti.
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, 2004 yılında Öger Tours’un kurduğu Atlasjet’in yüzde 50 hissesine ortak olduklarını hatırlatarak, bugüne kadar havacılıkta birçok ilke imza attıklarını söyledi. 2005’te IATA’ya üye olduklarını anımsatan Ersoy, interline anlaşması yaptıkları havayolu şirketi sayısını 60’a çıkardıklarını kaydetti. 2006 yılında Atlasjet’in tamamını satın aldıklarını belirten Ersoy, 2010 yılında Siirt Atlasjet Mesleki Eğitim Merkezi’ni ve 2011 yılında da Atlantic Flight Academy Uçuş Okulu’nu kurduklarını anlattı.

Atlasjet’in sermayesi 36 milyona çıktı
2001 yılında 4 milyon 250 bin olan Atlasjet’in sermayesinin 2010 yılında 36 milyon TL’ye çıktığını, cirosunun ise 516.7 milyon TL’ye çıktığını açıklayan Murat Ersoy, uçak sayısının 15’e, yolcu sayısının ise 2 milyon 196 bine çıktığını dile getirdi. Atlasjet’in net karının 48.8 milyona çıktığını belirten Ersoy, havayolu şirketinin 2010’da ödediği verginin 9.9 milyon TL’ye çıktığını kaydetti.
10 yılda 15 milyon yolcu taşıdıklarını belirten Ersoy, Bodrum uçuşlarını günde 3’e, Antalya uçuşlarını ise 7’ye çıkardıklarını dile getirerek, Medine, Cidde, Tahran ve Priştina’ya sefer başlattıklarını kaydetti.

15 yeni nesil uçak için görüşmeler yapılıyor
Mayıs 2011’de 3 adet Airbus 321 uçağı için anlaşma imzaladıklarını açıklayan Ersoy, 2011 yılında 15 yeni nesil uçak alımı için ise iki büyük uçak üreticisiyle görüşme halinde olduklarını söyledi. Yeni uçakların doğayla dost, daha az petrol tüketen uçaklar olacağına dikkat çeken Ersoy, uçakların 2016-2017 gibi teslim alınabileceğini dile getirdi. Ersoy, uçakların toplam maliyetinin 1 milyar doları geçeceğini de söyledi.

Atlasjet, Rusya ve Irak’ta havayolu şirketi kuruyor
2012 yılında kuracakları iki şirketle Atlasjet’in Rusya ve Irak’ta havayolu şirketi kuracaklarını dile getiren Murat Ersoy, 2012’nin ilk yarısında Irak’ta kurulacak şirket için uçak alım anlaşmalarının yapıldığını kaydetti. Irak’ın Erbil kentinde kurulacak havayolu şirketinin toplam 6 uçakla hizmet vereceğini açıklayan Ersoy, Iraktaki yatırımın uçaklar hariç ilk aşamada 15 milyon doları bulacağını vurguladı.
Rusya’da Sibirya’da bir havalimanının yap-işlet-devret olarak ihalesini aldıklarını ve havaalanı yaptıklarını hatırlatan Ersoy, şöyle devam etti:
“Atlasjet Rusya’yı kurma çalışmalarını da beraber yürütüyoruz. Havayolu şirketinin altyapısının hazırlanması ve bürokratik işlemlerin bitirilmesini yapıyoruz. Rusya’da bürokratik işlemler çok uzun. Bu nedenle hazır bir havayolu ruhsatı alıp kendi firmamıza monte edeceğiz. 7-8 firmayla görüşüyoruz. Hatta birisiyle anlaşmak üzereyiz. Rusya’da şimdilik 3 uçakla başlayacağız. Rusya’da toplam 100 milyonun üzerinde yatırım yapılmasını öngörüyoruz.

Atlasjet’in Uçuş Okulu tüm bölgeye personel yetiştirecek
Atlasjet’in 2011 yılında kurduğu Atlantic Flight Academy Uçuş Okulu ile ilgili bilgi veren Atlasjet Genel Müdürü Orhan Coşkun, Türkiye’de havacılık sektörünün hızlı büyüdüğünü ve pilot ve uzman personel sıkıntısının yaşandığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Pek çok ilde havalimanı ve yeni şirketler kuruldu. Önümüzdeki yıl Türkiye’ye 50 uçağın girmesi bekleniyor. İnsan gücüne ihtiyaç olacak. Türkiye’deki yabancı pilot sayısı şuan 700. Bu 50 uçağın ardından 500 kadar yabancı pilot eklenecek. Bu nedenle bizde Atlantic Flight Academy Uçuş Okulu’nu kurduk. Şimdi 7 uçağımız var, yıl sonunda 10 uçağa çıkacak. 2012’de de 20 uçakla eğitim vermeye başlayacağız. Pilot ve teknik ekip eğitimlerine öncelik vereceğiz. Bu akademi ile sadece Atlasjet’in değil, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin pilot ihtiyacına cevap vereceğiz. İki yıl gibi kısa bir zamanda bölgenin en büyük uçuş eğitim tesisini olmasını istiyoruz. İran, Irak, Suriye, hatta Avrupa’ya buradan eleman gönderecek kapasiteye ulaşmayı istiyoruz.”
Atlasjet’in Anadolu’da bir ilde kendi eğitim sahasını da yapacağını açıklayan Coşkun, bunun için ilk aşamada 5 milyon dolardan başlayan yatırım maliyetlerinin olacağını kaydetti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.