• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Ticari araç yasağı geliyor

Ticari araç yasağı geliyor
31 Aralık 2009'da yürürlüğe girecek Karayolu Taşıma Yönetmeliği ağırlığı 3,5 tonun altındaki ticari araçların 'kiralık' olarak trafiğe çıkmasını yasaklıyor.

ANKARA- Ulaştırma Bakanlığı'nın yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği 31 Aralık 2009'da yürürlüğe giriyor. Yeni düzenleme ile şirketler, ağırlığı 3,5 tonun altındaki kiralık araçlarla hizmet veremeyecek. Uygulamanın, elinde 25 bin hafif ticari araç bulunan kiralama (rent a car) şirketlerine darbe vuracağı belirtiliyor. Daha önce kiralama yapan firmalar ise çok sayıda araç almak zorunda kalacak.
Yeni düzenleme, ağırlığı 3,5 tonun altındaki ticari araçların 'kiralık' olarak trafiğe çıkmasını yasaklıyor. Uygulama, hem araç kiralama şirketlerini hem de lojistik ihtiyacını buralardan sağlayan firmaları yakından ilgilendiriyor. Pek çok şirket, kiralık araçlarının sözleşmelerini sonlandırıp satın alma yoluyla kendi filosunu kurmaya başladı.
Sigara şirketi Imperial Tobacco, tanesi 28 bin TL'den 320 adet Ford marka hafif ticari araç aldı. Aynı şekilde British American Tobacco da onlarca ticari araç satın aldı. Vodafone ve Kent Şekerleme gibi firmaların da filo almak için görüşmelere başladığı öğrenildi.
Ulaştırma Bakanlığı'nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği sebebiyle zor günler geçiren kiralama şirketleri ise envanterlerinde bulunan yaklaşık 25 bin hafif ticari aracı ellerinden çıkarmaya uğraşıyor. Firmalar bu araçları, kiracı şirketlere satmak istiyor. Pek çok araç kiralama şirketi ise ellerindeki ticari araçları çok önceden satmıştı.
İnter Oto Kiralama yetkilileri, yönetmelik sebebiyle bünyelerinde bulunan 22 ticari aracı ellerinden çıkardıklarını ifade etti. Öte yandan kiralama şirketleri, cirolarının düşmesine yol açacak yönetmeliğin iptali için dava üstüne dava açıyor. Bin 500 aracını IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında seferber ederek dikkatleri üzerine çeken ve bünyesinde Lamborghini'den Ferrari'ye kadar 47 değişik marka bulunduran Intercity de açtıkları davaların sonuçlanmasını bekliyor.
Firmanın yetkililerinden İlkin Göker, özel sektörün tamamının bu uygulamadan olumsuz etkileneceğini belirtirken, "Şirketleri araç satın almaya zorlamayı anlayabilmek mümkün değil. Özel sektörün önünü kesen ve şirketleri sermayelerini araçlara ayırmak zorunda bırakan bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli." diyor. Uygulamaya kısa bir süre kalmasına rağmen henüz kimsenin bu durumun farkında olmadığını vurgulayan Göker, 31 Aralık'tan sonra herkesin zarar göreceğini öne sürüyor.

YETKİ BELGESi İPTAL EDİLİR
Filo şirketlerine danışmanlık hizmeti sunan Fleet Manager'in kurucusu Mithat Ayan ise Ulaştırma Bakanlığı'nın özel sektöre ek yük getiren bu uygulamayı lojistik sektörüne bir çıta oluşturmak için faaliyete geçirmek istediğini savunuyor. "31.12.2009 tarihinde, K2 belgesine sahip olan ve kullandıkları hafif ticari araçlarla kendi işini ve kendi malını dağıtmakta olan şirketler, artık ilgili işini yapmak için kullandıkları ticari araçları, demirbaş olarak satın almak zorunda." hatırlatmasında bulunan Ayan, "Şirketler, araçları kiraladıkları 'rent a car' şirketlerinden bunları satın alabilir ya da sözleşmeleri bitirip iade edebilir." değerlendirmesini yapıyor.
Ulaştırma Bakanlığı, 31 Aralık 2009'dan itibaren kiralık hafif ticari araçlara para cezası kesecek. Ancak bu cezayı kiralama şirketinin mi yoksa kiracının mı ödeyeceği merak konusu. Mithat Ayan, ceza sorumluluğunun müşteri ve kiralama firması arasında yapılan sözleşmeye göre değişeceğini dile getiriyor. Ayan, yasağın üçüncü kez ihlali sonrası firmanın yetki belgesinin iptal edileceğini de vurguluyor.

Kiralanan araca 2 bin TL ceza
Ulaştırma Bakanlığı, 31 Aralık'tan itibaren Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde denetimlerin başlatılacağını açıkladı. Buna göre tespit edilen kiralık araçlara her ihlal için 2 bin lira ceza kesilecek. Denetim ve ceza yetkisi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde olacak. Müdürlük, bilgisayar sistemiyle donatılan özel TIR'ları ile otoban ve köprü geçişlerinde kiralık araç denetimine çıkacak. Yakalanan araçlara anında ceza kesilecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.