• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Pronto gemiyi sevdirdi (1)

Pronto gemiyi sevdirdi (1)
Türk halkına gemi turizmini sevdiren Pronto Tour Ankara ve Samsun gemileri ile Yunan Adalarına her hafta yüzlerce kişiyi taşıyarak rüya gibi bir tatil yaptırıyor.
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM

İSTANBUL- Türk halkına gemi turizmini sevdiren Pronto Tour"un Ankara ve Samsun gemileri İstanbul'dan Yunan Adaları'na her hafta yüzlerce kişiyi taşıyarak rüya gibi bir vizesiz tatil yapmalarını sağlıyor. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye"de Pronto Tour'un 2007 yılında kruvaziyer turizmine başlamasıyla Ege Denizi Türk bandralı yolcu gemilerinden yayılan Türkçe şarkılarla çınlamaya başladı. Pronto Tour"un 6 gün 7 gecelik İstanbul"dan hareket eden kruvaziyer turunda Midilli, Rodos, Santorini, Mikonos, Atina (Pire) limanları geziliyor. En az 6 ay geçerli pasaportunuzu cebinize koyduğunuzda, çıkış harcınız olan 15 lirayı ödeyerek yüzen otelinizle Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan"ın adalarını ve başkenti Atina"yı elinizi kolunuzu sallayarak geziyorsunuz.


Ankara gemisi Karaköy rıhtımında

FİYATLAR NASIL?

Ancak geminin kuralları var. Adım attığınızda gemi personeli için kişi başına 30 euro ödüyorsunuz. Gemiden indiğinizde rehber eşliğinde her tura katılmak için 65 euro ödüyorsunuz. Gemiyle yolculuğun ücreti ise standart iç kabinde kişi başına 439, 519, 529 euro, special dış kabinde 629, 669 euro, standart dış kabinde 649, 779 euro, superior dış kabin 779 euro, special iç suit 779 euro, deluxe dış suite 1099 euro, executive suit 1199 euro, panoramik suite 1269 euro. Tek kişi farkı olarak yüzde 100 fark alınırken, 3. ve 4. yetişkin kişi için yüzde 50 ücret alınıyor. Ayrıca 0-2 yaş bebek ile 3. ve 4. kişi 2-17 yaş için ücret alınmıyor. Yetişkin ve çocuklar için liman vergileri olarak 190 euro alınırken sigorta ve ayakbastı vergileri olarak 55 euro alınıyor.
Bunlar dışında gemide eğlence, ikram bol. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, kek ve kurabiyeli beş çayı, akşam yemeği, gece çorba ikramı veriliyor. Gece kulübünde müzik ve animasyon eşliğinde eğleniliyor.
Turlara katılanlara öğle yemeği imkanı kumanya dağıtımıyla yapılıyor.
Gemi doktoru, sauna, fitness center gibi spor imkanları yer alıyor.  Ayrıca açık denizde yolculuk sırasında havuza girme ve güneşlenme imkanı bulunuyor.



ANKARA GEMİSİ İLE KEYİFLİ BİR YOLCULUK

Ankara gemisi Karaköy Yolcu Salonu önüne yanaşarak yolcularını beklemeye başladı. Geminin hareket saati Pazartesi günü 19.00"du. Ancak yolculara 14.00 ile 16.00 arasında gelmeleri için uyarı yapılmıştı.
Kadıköy"den şehir hatları vapuruna binerek Karaköy"e geçmeyi tercih ettik. Vapurda iken sevinçten yerlerinde durumayan üç genç kızın ellerinde fotoğraf makineleri oradan oraya koşarak fotoğraf çektirmelerini izledik. Eşim hemen teşhisi koydu: “Bunlar da bizim gemide” Eşimin yanılmadığının gemiye binerken genç kızları görünce anladım.


Güllüoğlu'nun peynirsiz su böreği

Vaktimiz vardı. Karaköy Güllüoğlu"na oturup peynirli su böreği ile limonata içtik. Peyniri bol ve içinde birkaç dal maydanoz ve benzeri otlarla sıcak bir böreğin tadına doyum olmazdı. Ama börek öyle değildi. Yediğimiz böreğin içinde peynir falan yoktu. Güllüoğlu"nda yediğimiz en kötü börekti.
Bir bankaya girip yurtdışı çıkışında alınan ve ne için alındığını anlayamadığım ve “enayi parası” dediğim 15 ytl"yi yatırıp makbuzu aldım. Daha sonra güvenlik kontrolünden geçerek yolcu salonuna girdik.


Eşim Bahar ile Ankara gemisinin merdivenlerinde

PRONTO TOUR EKİBİ KARŞILADI

Pronto Tour ekibi kurdukları standda diğer yolcularla birlikte bizi karşıladılar. Pasaportlarımızı ve valizlerimizi alarak, içersinde tüm bilgiler biletimiz ve yolculuk boyunca pasaport yerine geçecek olan kartlarımızı verdiler. Geminin merdiveninde çımacının yardımıyla bir hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra ip trabzanlara tutunarak merdivenleri tırmandık.


Geminin resepsiyonunda anahtarlar dağıtıldı

Geminin giriş bölümünde bilgisyarın başında bulunan bir görevlinin önünde kuyruğa girdik. Kartlarımızı kayıt cihazından geçirmesini beklemeye başladık.
Bu arada kapı girişinde Roma askeri giyimli mızraklı biri, biraz ilerde Sezar giyimli ve ilerde Brütüs giyimli birisi vardı. Bizler şaşkın halde onları izliyorduk. Onlar ise günlük kıyafetleriymiş gibi ortada dolaşıyorlardı. Daha orların sonra bize hizmet edecek rehberler olduğunu anladık.  10 parmağında 10 marifet olan bu yetenekli rehberleri kutlamamak mümkün değildi.
Kartlarımız okununca resepsiyondaki görevlilere  personel bahşişi için istenen 30"ar euroyu ödeyerek 274 numaralı odamızın anahtarını aldık.
Odamız, kategori D  bölümünde special dış kabindi. Geminin kıç tarafında ikisi kapatılmaş 4 kişilik ranzalıydı.  Klima, müzik yayını, dahili telefon, duş, tuvalet, saç kurutma makinesi ve gardrobu vardı. Odanın lomboz deliği şeklindeki penceresi dışarı bakıyordu.
Valizlerimiz bizden önce gelip odamızın kapısına bırakılmıştı. Eşyalarımızı çıkarıp odamıza yerleştik. Daha sonra güverteye çıkarak İstanbul"u seyrederek beklemeye başladık.



YOLA KOYULDUK

Gemi saat saat 19.00 sıralarında gelen römorkörün yardımı ile demir aldı. Rıhtımdan ayrılırken düdükler öttürdü. Hepimiz küpeşteye yaslanmış geminin ayrılmasını izliyorduk.  Gemi süzülerek Marmara"ya doğru yol alırken, Sarayburnu önlerinde İstanbul"a dönen Samsun gemisi yanımızdan geçti.
Yunan adalarına doğru yolculuğumuzda ilk durağımız Midilli adası olacaktı. Gemi bütün gece yol alacak ve ertesi sabah saat 10.00"da Midilli"ye varacaktı.



Beş çayı için hazırlanan çöreklerle çay içtik.


Murat Tokuş, Orhan Yibar,Orhan Yıllar ile Halil Sahir

Bize verilen belgeleri incelediğimde yol boyunca Pronto Tour"dan İsmail Erbaş, Halil Sahir, Orhan Yibar, Orhan Yıllar ile Hey Travel"den Murat Tokuş"un rehberlik yapacaklarını öğrendim.


Gemi kaptanı cankurtaran eğitimi verdi


Ankara gemisinin usta mutfak şefi Süleyman Özkonakve ekibi Dursun Güney, Mine Kurban, Ahmet Güven, Mürsel Özdemir

Daha sonra hep birlikte yemek salonuna geçtik. Herkes çok acıkmıştı. Yolcular ilk günün heyecanıyla Mutfak Şefi Süleyman Öztoprak ve ekibinin hazırladığı lezzetli yemeklere adeta hücum ettiler.


Rehber İsmail Erbaş ile Orhan Yibar Midilli'yi anlattı



Yemekten sonra Ankara gemisinin Müdürü Murat Ünel ve rehberlerin şefi İsmail Erbaş görevlilere tanıtarak gezi boyunca yapılacaklar hakkında bilgi verdiler. Gemide 202 yolcu ve 84 personel vardı.


Rehber Orhan Yibar Zeki Müren taklidi ile eğlendirdi

SANAT GÜNEŞİ ORHAN

Yemekten sonra geminin terasında kahve ve çay içerek vakit geçirdik. Geç saatte çorba servisi yapıldı. Gece Kulubü"nde her şarkıyı güzel yorumlayan Sevengül ile piyanist eşinin çaldığı popüler şarkıları dinledik.



Geç saatte “sürpriz” gösteri denilerek “Sanat Güneşi” anons edildi. Kapıda gördüğümüz rehberlerden Orhan Yibar, Zeki Müren makyajı ve giyimiyle sahnede yer alarak onu taklit ederek iki şarkısını söyledi. Rehber Orhan Yibar daha sonraki günlerde geminin neşesi olmayı sürdürdü.


Sevengül ile piyanist eşinin çaldığı popüler şarkıları dinledik.


AŞK GEMİSİ GEMİ TURİZMİNİ SEVDİRDİ
Türkiye"de gemi turizmi veya kruvaziyer denilince akla ilk gelen televizyonun ünlü dizisi nedeniyle  Aşk Gemisi oluyor. Kruvaziyer turizmini dünyaya sevdiren bu geminin cazibesine kapılan milyonlarca kişi yüzen otel denilen gemilerle dünyayı gezdi.
Kablumbağa gibi evi yanında dünyayı dolaşanlar gemi turizmini sevdiler.
Türkiye"nin limanlarına dünyanın ünlü kruvaziyer şirketleri uğradıkça Türklerde gemilerin cazibesine kapılarak okyanıs aşırı ülkelere kadar bu seyahati tercih ettiler.
Üç yanı denizlerle kaplı Türkiye"de ise kruvaziyer turizmi yaşı tutanlar için Denizyollarının Akdeniz ve Karadeniz gemilerinin Pire, Napoli, Marsilya"ya kadar uzanan 11 günlük seyahatleriyle kısıtlı kaldı. Ancak çok geçmeden bu gemilerde jilet olmak akibetinden kurtulamadı.



DENİZ TİCARET ODASI ÖNDERLİĞİNDE ALINDI
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş'ye ait Samsun ve Ankara feribotlarını, "satış" yöntemi ile özelleştirmek üzere ihale açtı. Resmi Gazete'de yayınlanan ilana göre, iç ve dış hatlarda sefer yapan feribotlar ve gemi, "kapalı zarf içerisinde teklif almak ve sonrasında görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü" ile satıldı. İhale bedelinin tamamının peşin ödenince yüzde 10 indirim uygulandı. Gemilerin teminatı Samsun Feribotu 200 bin dolar, Ankara Feribotu 175 bin dolardı.

Deniz Ticaret Odası yönetimini oluşturan armatörlerle TÜRSAB bir olup Denizciler Turizm ve Denizcilik A.Ş. şirketini kurarak bu gemileri satın aldı.

Deniz Cruise and Ferry Lines tarafından işletilen 16 Milyon $"lık bir yatırımla yenilenerek bakımdan geçirilen gemilere profesyonel bir ekip yerleştirildi.

İstanbul -İzmir - İstanbul  arasında sefere başlayacak olan feribot için paket programlar hazırlandı. Kiralanması, banket organizasyonları, bayi toplantları, seminer organizasyonları için tanıtım yapıldı.


DENİZ CRUISE &FERRY LINES'TEN RAKAMLAR
Deniz Cruise & Ferry Lines"ın sahibi olduğu Ankara ve Samsun gemileri Pronto Tour ile yapılan anlaşmaya göre turların yapılması için  sözleşmeli olarak kiralandı. Görevli tüm personel,  Deniz Cruise & Ferry Lines İK ekibi tarafından işe alındı. Deniz Cruise & Ferry Lines"ın
Satış ve Pazarlama faaliyetleri, 4 kişiden oluşan ekip tarafından yürütülmeye başlandı.

Ankara ve Sambun feribotlarla ilgili veriler şöyle:

Her iki gemide kullanılan kumaş: 17.000 m2,  boya: 55.000 Lt., ahşap: 1.300 m2,  PVC : 1.500 m2,  halı: 9.000 m2, seramik: 1.900 m2, çelik boru: 15.000 m, plastik boru: 14.000 m, duvar ve tavan paneli: 26.000 m2 ve yeni eklenen bölümün ağırlığı: 350 ton


ALİ ONARAN: HEDEFİ YAKALIYORUZ
Denizciler Turizm ve Denizcilik A.Ş"nin 'Deniz Cruise and Ferry Lines' adıyla işletilen gemileri kiralayan tur operatörü Pronto Tour yaklaşık 500 alt acentesiyle pazarlayarak işletmeye başladı. Gemilere en özel rehberlerini koyarak tur boyunca müşterileri memnun etmelerini sağladı.
Dünyadaki ünlü kruvaziyer şirketlerinden aşağı kalmayan hizmet sunan ve
uyguladığı ucuz ve kaliteli seyahat kavramıyla gemileri sezon sonuna kadar dolduran Pronto Tour"un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran 2007 yılında 3 bin kişi taşıdıklarını söylüyor. 2008 hedeflerinin ise 8 bin olacağını belirterek “Samsun ve Ankara gemilerinin biri gidip diğeri geliyor. Sezon sonuna kadar hiç boş yerimiz kalmadı. Tour halkı gemi turizmini sevdi” diyor.

YARIN: MİDİLLİ ADASI
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12223

YUNAN ADALARI GEZİSİ YAZILARININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN LINKLERİ SIRAYLA TIKLAYABİLİRSİNİZ
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12164
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12223
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12234
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12242
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12274
https://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=12298

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.