• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

Müsiad Batman'da: Yerel yönetimlerin gücü artırılmalıdır

Müsiad Batman'da: Yerel yönetimlerin gücü artırılmalıdır
Müsiad'ın Batman toplantısında "Yerel yönetimlerin bölgesel kalkınmaya etkileri” konuşuldu ve bölgesel kalkınmada yerel yönetimlere büyük görevler düştüğü belirtildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
BATMAN -
Müsiad Hizmetler Sektör Kurulu’nun Batman’da rüzenlediği “Yerel yönetimlerin bölgesel kalkınmaya etkileri” toplantısında bölgesel kalkınmada yerel yönetimlere büyük görevler düştüğü belirtildi. Toplantıya katılanlar ‘yerel yönetimlerin plan program geliştirmeleri gerektiğini ve yerel yönetimlerin STK’larla işbirliği içinde bölgeleri geleceğe hazırlamalarının mümkün olacağını söylediler.
Batman Bahçeşehir Koleji’nde düzenlenen “Yerel yönetimlerin bölgesel kalkınmaya etkileri” başlıklı panelin açılışını Müsiad Batman Şube Başkanı Suad Özdemir yaptı. Ardından Batman Valisi Hulusi Şahin, AKP Milletvekili, Ziver Özdemir, Müsiad Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Sertip Akşahin, Müsiad Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay açılış konuşmalarına katıldı.

batman-musiad-panel-.jpg
Müsiad Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, DEİK Başkanı Nail Olpak, AKP Milletvekili, Ziver Özdemir, Müsiad Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Sertip Akşahin, eski milli futbolcu Tanju Çolak ve Müsiad'ın bölge temsilcileri ile Batman'da buluştu

batman-musiad-panel--001.jpgbatman-musiad-panel--002.jpgmusiad-batman--003.jpgÖNEMLİ KATILIM OLDU

Toplantıya Batman Valisi Hulusi Şahin, AKP Milletvekili, Ziver Özdemir, Müsiad Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Müsiad Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, Müsiad Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Sertip Akşahin, Şirnak Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Prof Dr Halil Sugözü ile Batman Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr.Halil İbrahim Aydın ile Müsiad’ın bölge temsilcileri katıldı.

batman-musiad-panel--003.jpgBATMAN VALISI HULUSI ŞAHIN: BIZ HER SEKTÖRDE BAŞARIYA AÇIZ
Toplantının açılış konuşmalarından Batman Valisi Hulusi Şahin “Biz Batman’a yatırım için her sektörde başarıya açız. Biz başarırsak mazlum milletlerin koruyucusu oluruz” dedi.
Batman Valisi Hulusi Şahin, dünyanın Türkiye’nin yer aldığı parçası dışında ‘üretim üssü’ bulunmadığını belirterek “Büyük coğrafyanın ortasında üretim kapasitesine sahip şeane ülkeyiz. Çok iyi çalışarak kaliteli ürtim yapmalı ve bölgesel olarak büyümeliyiz. Çok önemli bir pazarda yer alıyoruz” dedi.
Şahin, Batman’ın bu amaca ulaşması için desteği ihtiyacı olduğunu berterek şöyle devam etti:
“ Batman’da üretim kültürünün hakim olması lazımdır. Burada üretim ve müteşebbis kültürü var. Üretmeye hazır bir sınf var. Batman’ın örnek alırsan, Türkiye’nin bir çok yerinde parasını sanayiye harcamaya yönelik insan yoktur. Sanayici bulamazsınız. Batmanda ise en az 200 yatırımcı fabrika kurmak üzere bekiyor. Bu rakamı başka yerde buamazsınız. Bu durumda yereldeki yöneticilerin vizyonu devreye giriyor. Gelişim alanı tespit edilmemişitir. Yeni sanayi bölgeleri tespit ederek saniyicimize yol vermemezi gerekiyor. Bu potansiyeli hareket geçirerek pazar farsatlaını değerendimeliyiz. Marka şehir denildi. Bizim markamız var. Meydana çıkarmamız grekiyor. Burada ihracat kültürü vardır. Petrolun bulunmasından sonra Batman’da çocuklar üretimin içinde yetiştiler. Buraya hizmet etmeyi düşündüler. İşinizde bu bana yeter demeyin. Olabildiğiniz kadar olun. Şahsi harcamalarınızda mütevazi olun işinizde mütevazi olmayın. Hırslı olun. Biz ancak o zaman mesafeyi kapatabiliriz. Biz her sektörde başarıya açız. Biz başarırsak mazlum milletlerin koruyucusu oluruz.

batman-musiad-panel--004.jpgİSRAFİL KURALAY: DAHA ÇOK ÇALIŞMALI VE BIRLIK OLMALIYIZ
Müsiad Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ise “Batman’dan artık marka çıkarmak zamanı geldi” şeklinde konuştu. Toplantıya katılan milli futbolcu Tanju Çolak gençler için yerel yönetimlere spor tesisleri kurması gerektiğini belirterek “Gençleri cep telefonu ve bilgisayardan kurtarıp spora yöneltmeliyiz” dedi.
Müsiad Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Müsiad’ın her bağlamda ülkemize katkı vermeye gayret eden en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek “Ülkemizin gelişmesine katkı vermek için genellikle Anadolu şehirlerinin kalkınmasına işadamlarının birbirleriyle istişare etmesine katkı vermeye çalışıyoruz. Müsiad’ın temelinde olan dayanışma ve işbirliği gösteren bir toplantıdayız. Yapılanları paylaşma ve bereketin inanarak güçlü bir Batman Türkiye ve dünya olabilir diyoruz. Marka şehirler önemlidir. Herşeyi yapan insan ve şirden odaklanmadan vazgeçerek farklı yollar denemeliyiz Çok vakit kaybettik herşeyi topyekin yapmya gayret ediyoruz. Batman’dan artık marka çıkarmak zamanı geldi. Bir araya gelip istişare toplantıları yapılmalıdır
. Batmanı nasıl marka yapabilirz konusu birlikte araştırıalıdır. Enerjiler birbirlrini durdumaya yöelik deil, eliştirmye yönelik harcanmaladır.. Gelişmiş ülkelerle aramızda kapatacağımız çok mesafe var. Daha çok çalışmalı ve birlik olmalıyız. Kişi başına 600 dları zıplatacak birlik ve biraberlik içinde çalışmalıyız. Müsiad Türkiye’nin vicdanı ve dünyaya açılan kapısıdır.

batman-musiad-panel--005.jpgSUAD ÖZDEMİR: MARKA KENT OLMAKTA ISRARCI OLMALIYIZ
Müsiad Batman Şube Başkanı Suad Özdemir konuşmasında zengin ve büyük kent olmayı hayal ettiklerine belirterek şunları söyledi:
“Kalkınmanın anahtarı şehrin markalaşmasıyla olur ve talep artar. Marka kente turist işadamı öğrenci çeker. Sosyal kenttir . Batman’ın marka kent olması bizim elimizdedir. Dünyanın ilgisinj çekmek için neler yapmalıyız. Marka kent projesini süratle hayata geçirilmeli, ısrarcı ve sabırlı olmalıyız. Hep birlikte benaberlik ve kararlılıkla hareket etmeliyiz. Turizm marka kent olmanın en büyük avantajıdır. Sular altında kaçacak olan Hasan Keyif’in sualtı sporları için cazibe merkezi olabilir. Su altı müzesi oluşturulmalıdır.”

batman-musiad-panel--006.jpgSERTİP AKŞAHiN: SOSYAL ÇALIŞMALAR ARTIRILMALIDIR
Müsiad Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Sertip Akşahin şöyle konuştu:
“2019 önümüzde bambaşka bir sayfa doldurmak için var gücümüzle çalışacağı. Müsiad’da 29’uncu yılı kutlayacağız. Müsiad ne engeller aştı ne kuvvetli rüzgarlarları durdurdu ve bugünlere geldi. Yurtiçi yurtiçinde 86 ve 88 ülkede 219 iletişim noktası vardır. Batman bir çok kültürleri barındıran bir şehirdir. Son 30 yıl bölgesel huzursuzluktan zarar görmüştür. 1990’dan sonra yerel yönetimlerin sosyal projelerine katkı sağlanmıştır. Yerel yönetimler devletin üzerindeki yükü azaltmıştır. İstihdam ve eğtim öne geçmiştir. Eğlence ve sosyal çalışmalar, sivil toplum kuruluşlarla işbirlikleri geliştirilmelidir.”

musiad-001.jpgPANELE ÖNEMLİ KONUŞMACILAR KATILDI
MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu Başkani Sertip Akşahin’in Moderatörlüğünde düzenlenen panelde Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Halil Sugözü, Batman Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr.Halil İbrahim Aydın, eski futbolcu Tanju Çolak görüşlerini sundu. Sertip Akşahin yerel yönetimlerin bölgelerde verecekleri hizmetlerle devletin üzerindeki yükü alarak, yerinde vizyon geliştireceklerini belirterek konuşmacıların görüşlerini aldı.

batman-musiad-panel--008.jpgGÜÇLÜ YEREL YÖNETİMLERLE SORUNLARI AŞABİLİRİZ
AKP Milletvekili, Ziver Özdemir 1940’lı yıllarda petrolun bulunmasıyla Batman’ın önemli bir şehir olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Petrol buluunca çalışmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden göç aldı. Batmana gelenlerin çocukları günümüzdeki Batman’I oluşturdular. Bu nedenle petrolün Batman’a kazandırdığı çeşitli yöeleimizin birikimiyle oluşan kültürler vardır. Ancak bu kadar kültür zenginliğinden Batman yoruldu ve çeşitli sorunlar ortaya çıktı. Batman her zaman, her hareket için pilot şehir olarak görüldü. Sorunların çıktığı yerlerden biri oldu. Sosyolojik olarak bakıldığında devlet burada kendine uygun projeler de geliştirdi. Biz bu olumsuzlukları bir tarafa iterek artık Türkiye’nin başarısına katkı sunacak bir Batman’dan bahsediyoruz. Batman’dan milyon dolarlık ihracat yapılmaktadır. Ancak şehrin alt yapısını güçlendirmeliyiz. Yerel yönetimler bu duruma hükümetten daha çok destek verebilir. Geniş vizyonla bölgeyi geliştirmeleri mümkün olabilir. Daha güçlü yerel yönetimlerle bu sorunları aşabiliriz.”
 

batman-musiad-panel--009.jpgTANJU ÇOLAK: YEREL YÖNETİMLER SPOR SAHALARI YAPMALIDIR
Eski milli futbolcu Tanju Çolak, yeni gençlerin sporla ve kültürle büyümediğini, ellirinden cep telefonunu üşürmediklerini, evlerinden internetin önünden kalkmadıklarını belirterek “Çocuklar evden ne kadar çıkıyor. Bana kalırsa hiç çıkmıyorlar. Bu nedenle onları spora yöneltemiyoruz” dedi. Tanju Çolak, yerel yönetimlerin bir an önce gençler için parklar, spor sahaları, bisiklet parkuru, yürüyüş alanları yapması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Gençler için 16-17 ilde hiçbir ücret almadan hizmet veren futbol akademisi kurdum. Bu amaçla Milan Kulübü ile anlaştım. İstanbul’da 8-14 yaş grubu çocuklara eğitim verecektim. Tek istekleri iki büyük sahanın yanyana olmasıydı. Hiçbir yerde yoktu. Sadece Riva’da milli takımlar kampında buldum. Paraları ödedim, anlaymaları yaptım. Programa 20 gün kala TFF’dan sahaya bakım yapacakları haberi geldi. Çocukları toplamak için 500 kişiye haber salmıştım. Çaresiz sahanın birini Altunizade’de, diğerini Ataköy’de buldum. Milan’ın hocaların getirdim. Seçmeler yapıldı 3 oyuncu seçtiler ve aileleri ile birlikte İtalya’ya götürdük.
Milan’ın bu şekilde 48 ülkede tesisleri vardı. Bu şekilde seçiyorlar beğendiklerini alıyorlardı. Eylül ayında gittik. Avrupa’dan 300 çocuk toplanmıştı. Şehrin dışına götürdüler. Bir ormanda spor mahallesi kurmuşlardı ve 26 tane saha vardı. Bunu yenel yönetim yapmıştı.
Almanya’ya bakarsak her maahallede yerel yönetimlerin yaptığı spor tesisleri vardır.
Biz artık yerel yönetimlerin bunu çözmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Evlatlar bizim evlatlarımızdır. Ne verirsetk onu alırız. Yeni gelen nesil doğru bir yolda değildir. Telefondan sonra iişler zora girdi.
Ben köylü çocuğuyum. Bafra’da okul bitince köye giderdim. Camış bakardım. Tütün dizerdim Pirinç yapardım. Karpuz satardım. Bu zor şatlarda. Hırsımızla arzumuzla ve garibanlıktan çıkabilmek için iyi bir futbolcu olmayı hedefedim. Var gücümle 26 yaşına kadar her gün çift antenman yaptımve Avrupa gol kralı oldum.
1964 doğumluyum. Üniversite imtahanı vardı. Okulda başarılı değildim, ama okul takımındaydım. 1979 yılı.. Okul kavgalardan kırılıyor. Sınıfta en arkada oturuyordum. Okulda hergün olay vardı. Buna rağmen ben her gün antrenmana gidiyoum. Hırsım vardı ve hedefime ulaşmam lazım diyordum.
1998 de Siirt sporu çalıştırdım ve şampiyon oldum. Bu bölge insanının misafirperverliğine hayranım. Dün akşem yeniden eski dostlala buluştum. Bu sporun güzelliğini ve sıcaklığı yaşadım. İnsanlara çok çabuk inanıyorum. O da benim eksiğimdir.”

Şirnak Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Prof Dr Halil Sugözü ile Batman Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr.Halil İbrahim Aydın ise Yerinden yönetim, siyasi yerinden ve idari yerinden yönetime bakmak gerektiğini belirterek “Bizim baktığımız yerinden yönetim. yani mahalli idarelerdir. Bölgesel kalkınma için yerel yönetimlerin önemi büyüktür” dediler.

Bu haber toplam 3510 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.