• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Mısırlı arkeologlar Luksor’da 20 eski tabut buldu

Mısırlı arkeologlar Luksor’da 20 eski tabut buldu
Mısır'da çalışan bir arkeolog ekibi, Luksor şehrine yakınlarında 20 adet renkli eski ahşap tabut ortaya çıkardı.

LUKSOR- Mısır'da çalışan bir arkeolog ekibi, Luksor şehrine yakınlarında 20 adet renkli eski ahşap tabut ortaya çıkardı. Karmaşık renkli desenli tabutlar; Nil Nehri'nin batı kıyısında bulunan eski bir nekropolun yer aldığı Asasif'te keşfedildi. Kapalı ve iyi korunmuş, toprak altından çıkarılan tabutlarda bozulmamış, sağlam yazıtlar bulunuyor. Parlak renklerinin bir kısmını da korunmuş görünüyor. Tabutların büyük mezarın ikinci katında daha önce keşfedilen lahitlerin, üzerine özenle döşendiği görüldü.

luksor’da-20-eski-tabut-.jpgBÜYÜK KEŞİF
Mısır Bakanlığı , çok sayıda tabut yanında, korunmuş olmasını belirterek buluşu “en büyük ve en önemli keşiflerden biri” olarak nitelendirdi. Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Dr. Mostafa Waziri ile Eski Eserler Bakanı Khaled El-Anany' tabutları yerinde inceledi.

luksor’da-20-eski-tabut--001.jpgFIRAVUN HANEDANı
Eski Eserler Konseyi Genel Sekreteri. Dr. Mostafa Waziri MÖ 10. yüzyıldan kalma ve 22. Fharaon hanedanı olan El-Enany, tabutlarda bulunan mumyaların 23 yetişkin erkek, beş yetişkin kadın ve iki çocuğu içerdiğini söyledi Cinsiyetlerine göre ellerinin şeklini kullanarak ayırt edebildiklerini söyledi. Mostafa Waziri,
Tabutun elleri açık olarak oyulmuş olsaydı, bu içeride insanın kastettiği anlamına gelir, oysa eller yumruk haline getirilmişse erkek içerirler. Yıllarca süren yabancı arkeolojik kazıların ardından bu, Mısır misyonu ile keşfedilen ilk tabut önbelleğini işaret ediyor.

luksor’da-20-eski-tabut--002.jpgFİRAVUNLAR DÖNEMİNE AİT
CNN, Al-Assasif’te toprağa gömülü bulunan tabutların firavunlar zamanına ait ve arkeolojik öneme sahip bir sitede soylulalar ait tabutlar olduğunu bildirdiler.
Bölgede kazı yapan arkeologlar, daha önce M.Ö. 1539'da başlayan bir dönem olan Mısır'ın 18. hanedanlığına kadar uzanan keşifler yapmıştı.
Keşiflerin ardından, tabutlar, bu kasabanın Kahire'deki Giza Piramitleri'ne yakın inşa edilecek olan Büyük Mısır Müzesi'ne taşınacak - turistleri ülkenin eski hazinelerine çekmeyi amaçlayan on yıllardır süren çalışmalarda bulunuyor.

luksor’da-20-eski-tabut--003.jpgGEÇ MISIR DÖNEMİ
BBC News, Asasif'te bulunan mezarların çoğunun, eski Mısır Geç Dönemine (MÖ 664-332) dayandiğini belirtti. Daha önce bulunan mezarların, Hatshepsut, Amenhotep III ve Tutankhamun gibi ünlü firavunlar dönemi olan 18. Hanedanlığa (MS 1550-1292) ait olduğu belirtildi.
luksor’da-20-eski-tabut--004.jpg
luksor’da-20-eski-tabut--005.jpg
luksor’da-20-eski-tabut--009.jpg

Bu haber toplam 2670 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.