• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

Meryem Ana inanç turizminin kalbi olabilir

Meryem Ana inanç turizminin kalbi olabilir
Selçuk’taki Meryem Ana Evi ise Papa Johannes tarafından hac yeri olarak ilan edilmesine rağmen gelen kişi sayısı 1 milyonu bile bulmuyor

İZMİR- “Portekiz’in Fatima kasabası Meryem Ana’nın üç çoban çocuğa göründüğü inanışı sebebiyle 9 milyon turist çektiğini söyleyen turizmci Dilek Hisarlılar “Selçuk’taki Meryem Ana Evi ise Papa Johannes tarafından hac yeri olarak ilan edilmesine rağmen gelen kişi sayısı 1 milyonu bile bulmuyor” dedi

meryem-ana.jpgDilek Hisarlılar, yılda 1 milyon turisti bile çekemeyen İzmir'de ateşten gömlek giyen bir turizmci. Tam 20 yıldır inatla mesleğini sürdürüyor. Krizlere karşı, turist sayısını bir kişi dahi olsa artırmak için didinen, gecesini gündüzüne katan isimlerden. 3 yıl önce Meryem Ana Evi'ni dünya gündemine taşımak için bir fikir ortaya attı. Yılda 9 milyon turist ağırlayan ve inanç turizmin merkezi konumundaki Portekiz'de bulunan Fatima kasabası ile Meryem Ana Evi'nin bulunduğu Selçuk'un kardeş şehir olma çağrısı yaptı.

EFESLİ MERYEM ANA

Geçen yıl bu çağrı yanıt buldu ve iki kent kardeş oldu. Ancak Hisarlılar bununla da yetinmedi ve inanç turizminin fitilini yakmak için başrolünü dünyaca ünlü Hollywood yıldızının oynayacağı bir filmin senaryosunu dahi yazdı. Efesli Meryem adlı filmde ünlü aktrist Angelina Jolie'nin oynayabileceğini söyledi. Üstelik bunun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a anlatabilmek için randevu talebinde bulundu. Amacı inanç turizmini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlatarak Meryem Ana'yı inanç turizminde bir numara haline getirmek.

Biz sorduk, Dİ-AR Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Hisarlılar yanıtladı.

NEDEN İNANÇ TURİZMİ İÇİN BU KADAR UĞRAŞIYORSUNUZ?

Çünkü bunu başarırsak, turizm gelirimizi 1 milyar dolar artırırız. Bu insana aş demek, iş demek. Bu refah demek, bu kültür hazinelerimizi dünyaya tanıtmak demek, en önemlisi de sürdürülebilir turizm demek.

Onun için bu kadar uğraşıyorum.

SİZDEN BAŞKA BU KONUYLA UĞRAŞAN YOK MU?

Turizmicilerin dertleri tek değil. Herkes kendi açısından çabalıyor. Hükümet de bu konuya pozitif yaklaşıyor, turizmcinin derdini dinleyip derman olmaya gayret ediyor.

Yani aslına bakarsanız hepimiz uğraşıyoruz. Ama şu an ne kadar çabalarsak çabalayalım, turist sayımızı artıramadığımız da bir gerçek.

Çünkü turist dediğiniz bir insan ve herkes bilir ki insanı mutlu etmek dünyanın en zor işidir.

MERYEM ANA'NIN TURİZM AÇISINDAN POTANSİYELİ, ÖNEMİ NEDİR?

Aslında büyük önemi var ama potansiyelini ortaya koyamıyor. Benzer durumdaki Portekiz'in Fatima kasabası 9 milyon turist çekiyor.

Meryem Ana Evi'ni ise yılda 1 milyon turist bile ziyaret etmiyor.

İNSANLAR NEDEN FATİMA'YA GİDİYOR?

Hristiyan dünyası için önemli yere sahip. Ama neden önemli işte soru burada. 1917 yılında Meryem Ana'nın üç çoban çocuğa görüldüğü inanışı var ve bu inanışın sonucu insanlar oraya gidiyor. Hem de her yıl 9 milyon kişi gidiyor. Selçuk'taki Meryem Ana ise bir gerçek. Bülbüldağı'nda Hz. İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise. 1961 yılında Papa Johannes tarafından hac yeri olarak ilan edildi. Ama 1 milyon turist bile çekmiyor. Demek ki tanıtıma daha çok önem vermeliyiz.

ÜST DÜZEY TANITIM

İKİ ŞEHİR KARDEŞ OLSUN DEDİNİZ VE OLDU, BUNUN FAYDASI NE OLDU?

Bu uzun vadeli çalışmaların sonucunda meyvesini verecek bir işbirliği. Bunu destekleyecek aksiyon planlarımız da olmalı. İşte Efesli Meryem de böyle bir proje.

FİLM PROJESİ VE HOLLYWOOD YILDIZI ÖNERİSİNİ DİKKATE ALAN OLDU MU?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da dikkatini çekmişti.

"Bakanlık yetkilileri de ilgilendi, hatta yapımcı belgemizin olup olmadığını sordular. Bizim turizmci olduğumuzu öğrenince onlar da şaşırdı. Bizim böyle üst düzey tanıtımlara ihtiyacımız var. Ancak bir gelişme yaşanmadı. Meryem Ana inanç turizmin kalbi olabilir. Önce bizim buna inanmamız gerekiyor.

Biz inanırsak bunu başarırız.

Başka ülkeler 8 milyon, 10 milyon turist ağırlarken neden bu turistleri ülkemizde biz ağırlamayalım, neden 1 milyar dolarlık bir gelirimiz olmasın?

CUMHURBAŞKANINDAN DESTEK İSTEDİK

Peki bu durum böyle mi gidecek? Gitmeyecek, kesinlikle biz turizmciler elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bir dosya hazırladık. Efesli Meryem projesini sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a anlatmak istiyoruz. Bunun için randevu talebinde bulunduk. Hedefimiz projeyi kendisine anlatıp desteklerini istemek.

DOSYADA NE VAR?

Projenin detayları bulunuyor. Hristiyanlar arasında "Panaya Kapulu" olarak bilinen Meryem Ana Evi bugüne kadar 1967'de Papa VI. Paul, 1979'da Papa II. John Paul ve 2006 yılında da XVI. Papa Benedict tarafından ziyaret edildi. Ayrıca birçok Müslüman tarafından dua etmek ve dilekte bulunmak için de ziyaret ediliyor. Cumhurbaşkanımızın da bu konuya önem vereceğine inanıyoruz. Çünkü, güçlü bir turizm ekonomisi hepimizin geleceğine ışık tutacaktır.

ANGELİNA JOLİE BAŞROLÜ OYNAYABİLİR

NEDİR EFESLİ MERYEM PROJESİ?

İnanılmaz değerlere sahibiz. Her yıl 1 milyar dolar kazanabileceğimiz inanç turizminde mutlaka atağa geçmeliyiz, işte projenin özeti bu. Yani inanç turizmini beslememiz gerekiyor. Başrolünde dünyaca ünlü yıldızın oynadığı bir film çekilse tüm dünya Meryem Ana Evi'ne akın eder. Bu amaçla bir çalışma yapıp sinemadan anlamayan biri olarak oturup senaryo bile yazdım. "Efesli Meryem" adlı filmde ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin oynamasını önerdim.

Kaynak: Yeni Asır
Bu haber toplam 6363 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.