• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Maraş dondurması ABD’de ‘Booza’ oldu

Maraş dondurması ABD’de ‘Booza’ oldu
Modern bir sunumla farklılaşan 500 yıllık Anadolu lezzeti Maraş dondurması 17 farklı tadıyla Booza Cumhuriyeti adlı dükkanda sunuluyor.

NEW YORK – ABD’nin New York şehrinin Brooklyn semtinde modern bir sunumla farklılaşan 500 yıllık Anadolu lezzeti Maraş dondurması 17 farklı tadıyla Booza Cumhuriyeti adlı dükkanda sunuluyor. Booza dondurması, Doğu Akdeniz ülkelerinin eşsiz tadı ve dokusuyla geleneksel bir dondurmasıdır.

DONDURMANIN “BÜYÜK BÜYÜK BÜYÜKBABA”SI
Brooklyn, dünya lezzetlerinin sunulduğu restoranı bol olan bir bölgedir. İnsanlar burada farklı lezzetleri tatmayı seviyorlar. Dünyanın lezzetleri arasına Doğu Akdeniz bölgesi ülkelerinden gelen Maraş dondurması Booza adıyla sunulmaya başlandı.
Bu dondurmanın yaşına bakıldığında ona “büyük büyük büyükbaba” demelisiniz. Çünkü bu dondurma 500 yıldanberi yaşıyor. Modern lezzetlerle kıyaslandığında, Booza dondurması insanların tamağında tadı ve eşsiz dokusunda yer alan farklı lezzetiyle unutulmaz bir tat bırakıyor.

SALEP VE SÜTÜN ÖZEL RECETESI
Bu, günümüzde piyasadaki diğer dondurma türleriyle kıyaslandığında, en yumuşak, en kalın ve en sıkı dondurma olarak kabul edilir. Bunu benzersiz kılacak gizli reçeteler, kendi ülkelerinden, salepden (ya da yer çekirdeği olarak da bilinir) ve sakızdan gelen malzemeler sayesinde. Booza’nun hamur gibi kalın, elastik bir yapıya sahiptir.
Karışım yavaş yavaş donarken, süt, salep ile karıştırılarak dökülür. Yeterince soğuk olduğunda, yavaş yavaş kahverengi bir kütleye dönür. Ahşap havanda ezme sayesinde elastik doku alana kadar el ile yoğurulur.

DOĞAL BİR ÜRÜN
Dondurma hamur gibi yoğururulur ve krema kıvamına dönüşür, Sıkı ve pürüzsüz olduğundan, açık havada bile erimez. Yoğurma işlemi Booza’nın dokusunu tadını, renginı daha kalın ve daha uyumlu hale getirir. Booza kreması süt nedeniyle tatlı bir koku verir. Ayrıca yağ veya suni koku eklenmez.
Türkiye’nin Güneydoğusu ve Maraş’tan yayılan bu lezzet Suriye, Lübnan, Israil, Yunanistan’da görülebilir.

AMERIKA’DA FARKLILAŞTI
Bu özel dondurma ABD’de, modernleşerek farklılaştı. Çikolata, vanilya, çilek, karamel gibi tanıdık tatlardan: Tuzlanmış Oreo, Hindistan Cevizi Matcha, Bloody Mary Sorbet katıldı. Müşterilere zenginleşen tadıyla 17 seçenek sunuldu.

BOOZA CUMHURIYETI’NDE SUNULUYOR
Bu dondurmaya hizmet veren tek dükkan, Brooklyn şehrinin merkezinde yer alan Booza Cumhuriyeti’dir. Küçük bir külah 5.25 $ ve daha büyük külah 8.25 $ fiyata satılıyor. Waffle veya kağıt bardakta yiyebilirsiniz. Dondurma yapma sürecini keşfetmenin yanı sıra bu Booza yemeğinin kökenini öğrenmek birçok insanı heyecanlandırıyor.

Bu haber toplam 12548 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.