• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 21 °C

Kos adasına yön veren Türkler

Kos adasına yön veren Türkler
Kos Adası’nda İskender Kebap, dolma yedim. Şimdiki adı Platani olan ve adı 15 yıl önce adı değişen Germe mahallesinde Türkler yaşıyor.
ZAFER BAYKAL-TÜRKİYE TURİZM

KOS/TURGUTREİS/BODRUM- Yunanistan"ın Kos Adası, Bodrum"a komşu. İki yaka arasında vızır vızır çalışan motorlar her gün insanları bu iki değişik dünya arasında taşıyıp duruyor.



Aslında Bodrum ile Kos"un arasında pek fark yok. Değişik dünya derken dilleri dinleri farklı, ama gerisi hep aynı… Öyle ki Kos Adası"nda İskender Kebap ve yaprak sarma dolma yerken iki kıyı arasında bir fark olmadığını görüyorsunuz. Sonunda diyorsunuz ki… “Siyaset başka, dostluk başka… Çünkü Kos Adası halkı sevecen ve bizden birileri gibi… Hele orada yaşayan Türkler ise hala Türk gibi yaşıyorlar…”



GERME MAHALLESİ, TÜRK MAHALLESİ
Kos adasında 30 bin civarında insan yaşıyor ve bunun yaklaşık yüzde 10"unu Osmanlı zamanından kalan Türkler oluşturuyor. Aslında Kos Adası"na Türkler yön veriyor demek lazım… Şimdiki adı Platani olan ve adı 15 yıl önce değiştirilen eskinin Germe mahallesinde Türkler yaşıyor.



Türkler, burada açtıkları restoranlar, tavernalar ve börekçi dükkanları ile hem Yunan halkına hem de adaya gelen turistlere hizmet veriyorlar. Kos Adası"nda İskender Kebap, dolma yemenin keyfini yaşadım



TÜRK KAHVESİNİN ADINI DEĞİŞTİRMİŞLER

Kadir Memiş ve Yaşar Memiş kardeşlerde bu restoranlardan olan Arap Restoran ve Kebap Evi"nin sahipleri olarak çalışıyorlar. Türk adıyla dernek kurmak yasak olduğu için kurdukları Müslüman Kardeşlik Derneği"nde faaliyette bulunuyorlar. Derneğin ikinci başkanı Kadir Memiş"in anlattıklarına göre adada Türk Kahvesi yok. Özellikle Kıbrıs olayları sonrası Türk kahvesinin adı Yunan Kahvesi adını almış… Hatta daha komiği var. Bazıları ipin ucunu kaçırıp Bizans Kahvesi diye uyduruk bir ad vermişler. Hala da böyle anıyorlar.



TÜRK DEĞİL, MÜSLÜMAN AZINLIK

Burada yaşayan Türkler, Balkan memleketlerinin çoğunda olduğu gibi Türk olarak kabul edilmeyip müslüman azınlık olarak tanımlanıyorlar. Mahallenin camisi 1760 yılında yapılmış ve Olukbaşı Camii diye adlandırılmış. 1930"larda olan depremde zarar gören cami, daha sonra restore edilmiş.



Şimdi hiç kalmasa da bu mahallede eskiden Yahudilerinde yaşadığı Musevi mezarlığının kalıntılarından belli oluyor.



GİRİT'TEN GELME VOLAKA AİLESİ

Şehir merkezinde ise daha evvel Osmanlı Çarşısı diye anılan eski çarşıda bulunan, altın, gümüş ve saat alabileceğiniz, 4 dükkanın aynı isimde olması dikkatimi çekti. Bu dükkanlardan birine girdim ve beni güler yüzü ile Nurhan Volaka karşıladı. Buradaki Türklerin çoğu Girit"ten gelme olduğundan soyadları oradan kalma…



Volaka ailesi de onlardan biri. Baba Mustafa Volaka 1961 yılında el yapımı gümüş satarak başladığı bu işi ile hem evini geçindirmiş hem de iki oğlu Ahmet ve Nurhan Volaka"yı okutmuş .İki kardeş İzmirde eğitim görmüşler ve Göztepe semtinde oturmuşlar.



1990 yılında okuldan sonra adaya dönen kardeşler, babaları ile beraber çalışmaya başlamışlar. Bir dükkan derken iki, üç ve altı olmuş. Baba Mustafa Volaka oğullarının bu çalışkanlığından mutlu olup kendini emekli etmiş.



TÜRKLERİN ROLEX HAYRANLIĞI
Kos adasına giden her Türk"ün, özellikle sanatçıların uğrak yeri olan bu dükkanlarda en çok ilgiyi bayiliği en zor alınan şirketlerden biri olan Rolex saatleri görüyor. Kos bayiliğini yapan kardeşler, Rolex saatlerine Türklerin gösterdiği ilginin sebeplerinden biri olarak gümrükten çıktıktan sonra vergi iadesi almaları olduğunu söylediler. Fanatik Göztepe taraftarı olan Nurhan ve Ahmet Volaka kardeşlerden ayrıldık.



RENT A CAR'CI SEDA KILINÇEL
Sonra limanda yine, Gölcük doğumlu olup Bodrum"da büyüyen Seda Kılınçel"in sahibi olduğu Fanos Travel&Shipping şirketine uğradık. Bütün Yunan adaları ve Bodrum"a feribot seferleri düzenleyen şirket rent a car işi ile de Kos adasına hizmet veriyor.



Dörtyıl önce Yunan Dimitri Chamatzoglou ile evlenerek buraya yerleşen Kılınçel, Kos adasında kaldığımız zaman içinde, hiçbir ücret almadan bize de rent a car verdi, Sevda Kılınçel"e teşekkür edip oradan ayrıldık ve dönüş yolculuğu için Limana yönlenerek feribotumuza bindik.



Turgutreis D-Marin"e geldiğimizde Bodrum feribot şirketinin sekreteri Zümrüt Türedi"nin bizleri karşılaması ile yolculuğumuz son buldu.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.