• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Korsan rehber ve acentelerden kayıp 15 milyar doları buldu

Korsan rehber ve acentelerden kayıp 15 milyar doları buldu
Turizmcilerin binbir güçlükle getirdikleri turistlerin yabancı korsan rehberlerin eline düştüğünü ve Türkiye’yi hem kültürel, hem de ekonomik olarak kayba uğratıyor

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Yasalara rağmen güvenlik güçlerinin engellemediği yabancı korsan acenteler ve rehberler Türk ekonomisine en az 15 milyar dolar kaybettiriyorlar. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelerek Türkiye’de korsan rehberlik yapanların ülkemizi turist gruplarına yalan yanlış bilgilerle anlattıklarını belirten kokartlı profesyonel turist rehberleri “Başta Türk hükümeti olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile seyahat acentelerinin binbir güçlükle Türkiye’ye getirdikleri turistleri korsan rehberlerin eline bırakarak hem kültürel, hem de ekonomik olarak kayba uğruyoruz” dediler.

profesyonel-turist-rehberleri-.jpg

ACENTELERİN ELİNDE LİSTELERİ VAR
Yurt dışından grupla birlikte gelen veya Türkiye'de ikamet eden grubun dilini bilen kişiler liusanslı rehberin yanında gruba eşlik ederek çanta rehberlik yapıyor.
Acentelerin ellerinde sayıları yüzleri bulan yabancı uyruklu o dili konuşan kişilerin listelerini bulunuyor ve bu kişileri ucuz iş gücü olarak kullanıyorlar
Ücretsiz sadece hanutçuluk için çalışan kokartlı gölge rehberler de ayrıca ucuz iş gücü oluşturuyor.
Bazı acenteler böyle ucuz iş gücüne yöneliyorlar. Bu durumda asıl hak sahibi olan ve o dili öğrenmiş, yasalara uygun, tam ücret talep eden lisanslı profesyonel rehberler işsiz kalıyor. Bu durum uzun vadede o dili öğrenmeye çalışan profesyonel rehberleri olumsuz yönde etkiliyor. İş bulamayan rehberler başka sektörlere yöneliyorlar.

profesyonel-turist-rehberleri--001.jpg

TÜRKİYE’DEKİ KAZANIP GÖTÜRÜYORLAR

Farsça, Fransızca, Yunanca ve İstanbul ile Gap Uzmanı kokartlı profesyonel turist rehberi Çetin Omrak “Korsan çalışan İranlı ve Arap korsan rehberler kazandıkları paraları ülkelerine götürüyorlar. Türkiye’de kazandığı para ile Tahran’da apartman alan bir korsan İranlı rehber bile biliyorum. Engellemeye kalktığımızda, bizi tehdit ederek “Bize bir şey yapamazsın. Arkamızda Türkiyeyi yönetenler var’ diyorlar. Birileri Türkiye’yi soyup gidiyor ve bizler bir şey yapamıyoruz.
Bu durum hem yasalara uygun çalışan acenteler, hem de rehberliği yasal şartlara ve meslek etiğine uygun olarak yapmaya çalışan rehberlere karşı haksız rekabete yol açıyor" şeklinde konuştu.

profesyonel-turist-rehberleri--002.jpg

KOKARTLı REHBER OTURUYOR, KORSANLAR ÇALıŞıYOR

Son dönemde İranlı öğrenilerin korsan rehberlik yaptığını bu konuda Turist Rehberleri Birliği-TUREB başta olmak üzere bölgelerin rehber odalarının ilgisiz kaldığından yakınan Farsça, Fransızca, Yunanca ve İstanbul ile Gap Uzmanı
kokartlı profesyonel turist rehberi Çetin Omrak “Göğsümüzde kokartımız bizler oturuyoruz. Korsan rehberler ortalıkta cirit atıyor” dedi.

profesyonel-turist-rehberleri--003.jpg

suriyeli-rehberler.jpg

SURİYELİ REHBERLER İSKELELERDE

Seyahat acenteleri, Bursa’da feribot iskelelerinde usulsüz faaliyet gösteren rehberlerden şikayet etti. Acente yetkilisi  “Yenikapı ve Kabataş feribot istasyonu önünde Arap yolcuların önünü kesip el ilanı veren Suriyeliler, TÜRSAB’a bağlı olduklarını anlatıp, Bursa’ya vardıklarında kendilerine ücretsiz araç temin edeceklerini ve çıkacakları turlarda çok düşük rakamlarla özel araç tahsis edeceklerini söylüyor. Misafirlerin kabul etmesi durumunda bu tarz turları Suriye plakalı ve özel plakalı araçlar ile yapıyorlar. Günübirlik gelen misafirler uygun fiyatlı olduğundan Suriyelileri tercih ediyor. Yaklaşık bir senedir devam eden bu uygulama, tur esnasında gidilen mağazalarla resmi olmayan komisyon anlaşmasına dayalı olarak yapılıyor” dedi.

profesyonel-turist-rehberleri--004.jpg

ALEYHİMİZE PROPOGANDA YAPIYORLAR

Bazı acentelerin İran pazarına yönelik az paraya korsan rehber çalıştırdıklarını söyleyen Çetin Omrak, “Türk turizminin kuyusunu kazıyorlar. Türkiye’yi bilmeyen ve bu konudoa eğitim almamış kişiler ülkemizi nasıl anlatacaklar. Yalan yanlış biulgiler sonucu bir gelen turist bir daha gelmiyor. Hatta bu korsan rehberlerin aleyhimize propaganda yaptıklarını bile duyuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 8678 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.