• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Karakaya'ya iki katlı köprü-3

Karakaya'ya iki katlı köprü-3
Malatya Valisi Doç.Dr.Ulvi Saran Karakaya üzerindeki demiryolu köprüsünü iki katlı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'da kenti dünya markası yapmak istiyor.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM (GEZİ-3)


MALATYA- Malatya"yı Türkiye ve dünya gündemine taşımak için yerel yöneticiler, işadamları birlik olmuşlar. Kentte adeta “seferberlik” ilan edilmiş. Türkiye"nin dört bir yanındaki Malatya dernekleri tanıtım hedefinde görevlendirilmişler. Hepsinin tek nedefi var: Malatya dünyada marka kent almıladı.



KARAKAYA ÜZERİNDEKİ KÖPRÜ İKİ KATLI OLACAK

Malatya Sanayi ve Teknoloji Fuarı ile Kayısı Festivali nedeniyle yaptığımız gezide Malatya Valisi Doç.Dr.Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır"la birlikte olduk. Her iki yönetici de Malatya"yı zirveye taşımak için proje üzerine proje geliştiriyorlar.
Malatya Valisi Doç.Dr.Ulvi Saran"ın en büyük hayalı Karakaya üzerindeki dünyanın en uzun demiryolu köprüsünün üzerine en uzun karayolu köprüsünü ekleyerek, köprüyü iki katlı yapmak istiyor.
Malatya'da ki Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki 2 bin 400 metre uzunluğunda olan Fırat Köprüsü"nün üst kısmına karayolu yapılması ile ilgili olarak proje çalışması başlatıldı.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü uzmanlarının çalışması sonucu hazırlanan teknik raporda, düşük tonajlı araçlar için mevcut demir çeliklerin yeterli olduğu, fazla tonajlı araçların geçimi için de demir çelik takviyesi yapılması gerektiği şeklinde görüş bildirildi.
Karakaya Demiryolu Köprüsü"nün üst kısmına atılacak demir ve çelik takviyesi ile karayolu ulaşımının sağlanacağı belirtilirken, bunun maliyetinin de 10 milyon TL civarında olduğu bildirildi.



TÜRKİYE'NİN EN UZUN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ

Karakaya baraj gölü üzerinde inşa edilen köprü Türkiye"nin en uzun demiryolu köprüsü olarak tanınıyor. 2.400 metre uzunluğundaki köprü, 60 metre yüksekliğinde, 30 adet betonarme ayağın üzerine, her biri 366 ton ağırlığında ve 65 metre boyundaki 29 adet çelik kirişten oluşuyor. Çelik kirişler yer seviyesinde betonarme ayaklar arasına yerleştirildikten sonra yerlerine hidrolik krikolarla kaldırıldı.
İnşaatta; 1.100 ton ağırlığında, 243 m boyunda yüzer çelik servis köprüsü, 11.327 ton betonarme demiri ve 119.320 metreküp beton, temelinde 70 cm çapında 420 m kaya ankraj kazığı kullanıldı.. Köprü 16 Haziran 1986 tarihinde hizmete açıldı.



KÖPRÜDE İNCELEME YAPILDI

Vali Ulvi Saran, "Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü. Uzun bir süreden beri 25 yıldan beri hizmet ediyor. Demiryolu köprüsü üzerinden bir karayolu inşa etmek suretiyle iki il arasındaki yolcu ve yük trafiğinin aynı köprü üzerinden taşınması imkanı getirilecek.  Malatya'da oturan çok sayıdaki Elazığ'ın Baskil ve Keban ilçesindeki vatandaşlar ile Elazığ'daki Malatyalıların köprüden karşılıklı geçişleri karayolu imkanları ile sağlanmış olacak. Karakaya Baraj Gölü üzerindeki feribotla taşıma zorunluluğu kalkmış olacak.
Böylece, Türkiye'nin ilk baraj gülü üzerindeki iki katlı köprüsü yapılmış olacak. Köprünün alt kısmında trenler, üst kısmında ise karayolu araçları geçecek.
Öte yandan, 2002 yılında Karakaya Baraj Gölü'nde yük ve yolcu taşımacılığı yapan Baskil Kaymakamlığı'na ait feribotun alabora olarak 13 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle baraj gölü üzerinde köprü yapılması gündeme getirilmişti.



KÖPRÜ KİMİN?

Vali Saran çok heyecanlı “Bittiğinde dünyada ilk olacak” diyor.
Ancak köprü yüzünden Malatya ve Elazığ arasında paylaşım savaşı sürüyor.
Köprünün bir ucu Malatya sınırının başladığı yerde. Diğer ucu Elazığ sınırında bulunuyor.
Ortada 1937"de İsmet Paşa"nın açtığı ve sular altında kalan eski adıyla Kömürhan Köprüsü duruyor.
Yeni köprüyü 1986'da Turgut Özal açtı ve eski tabela konuldu. Üstte "Kömürhan", altında parantez içinde "İsmet Paşa” yazıyor. Köprünün üzeri tarafsız bölge gibi duruyor. Şimdilerde ise Fırat Köprüsü deniliyor.
Ama köprü için Malatya "benim", Elazığ "benim" diyor.



NEMRUT DAĞI'NDA YOLLAR BİRLEŞMELİ

Vali Saran"ın bir zor işi daha var. Projeyi harita üzerinde anlatırken heyecan duyuyordu. Adıyaman"dan Nemrut Dağı"na uzanan yolu Malatya"dan gelen yolla birleştirmek. Bu amaçla Adıyaman Valisi Ramazan Sodan"a bir mektup yazarak “Yolu birleştirelim” demiş. Vali Sodan ise onlara “Suya ihtiyacımız var” demiş.
Malatya Valisi Doç.Dr.Ulvi Saran hemen fırsatı değerlendirerek “Yolu açarsanız su veririz” demiş. Vali Saran, Adıyaman"ın su için yolu açmaya mecbur olduğunu söylüyor.



ADIYAMAN VALİSİ NEDEN KAÇTI?

Ancak Kayısı Festivali sırasında kazın ayağının hiçte öyle olmadığını gördük.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün fuarın açılışı için Malatya"ya gelince bölgedeki tüm valiler kente akın etti. Bunların arasında Adıyaman Valisi de vardı.



Tören konuşmaları sürerken protokol tribününün karşısına çekilen Kayısı Festivali tanıtım otobüsünün üzerinde Malatya"nın tarihi yerlerinin fotoğrafları yer alıyordu. Ancak aralarında Nemrut Dağı"nın fotoğrafının bulunması Adıyaman Valisi"nin kızdırdı. Yanındakilere “Nemrut Dağı Adıyaman"da Malatya bize ait olan yere sahip çıkıyor” dedi. Bakan konuşmasını bitirince kimseye söylemeden hızla tören alanını terk etti. Şimdi Malatya Valisi"ne ikinci iş çıktı. En kısa sürede Adıyaman Valisini yatıştırmak.
Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, şehre turist akımını sağlamak için altyapı çalışmalarını hızlandırmak, fuarlarda stand alarak tanıtım yapmak gibi bir dizi etkinlik daha planlıyor. Malatya"yı ülke gündemine ve dünya gündemine taşımak için her türlü fırsatı değerlendiriyor.



AHMET ÇAKIR: MALATYA MARKA KENT OLACAK

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Malatya"yı dünyada “marka kent” yapmak istiyor. Bu amaçla düzenlenen Kayısı Festivali ve fuara dünyanın bir çok ülkesinden yabancı konuklar çağrıldı. Ayrıca Amerika"daki “Kardeş Şehir” Baton Rouge şehrinden işadamları ve akademisyenlerden oluşan bir heyet, Malatya"ya geldi.



Başkan Ahmet Çakır, zengin kültüre sahip Baton Rouge şehri, “Kardeş şehir ilişkileri sayesinde iki şehir arasında iş, eğitim ve kültürel alanlarda ilişkiler daha çok gelişeceğini belirterek şunları anlattı:
”İlk defa bir Türk şehrinin bayrağı Baton Rouge şehrinde göndere çekildi. Malatya"dan gelen heyetin senatoda yaptığı konuşma ve katıldıkları toplantıların iki şehir ilişkilerine ciddi getirisi oldu. Dışarıdan Türkiye"ye gelen turistler kardeş şehir olunmasından dolayı Malatya"yı görmek, insanlarını, kültürünü yakından tanımak için Malatya"ya geliyorlar.”

YARIN: BEŞKONAKLAR DA BAŞARI VE ŞENLİKLER

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.