• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

Kadıköy Belediyesi: Yat Limanı ihalesi aceleye getirildi

Kadıköy Belediyesi: Yat Limanı ihalesi aceleye getirildi
Kadıköy Belediye Başkanlığı, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirme ihalesinin “aceleye getirildiğini” öne sürdü. 

İSTANBUL- Kadıköy Belediye Başkanlığı, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirme ihalesinin “aceleye getirildiğini” öne sürdü. ÖYK’ün (Özelleştirme Yüksek Kurulu) İmar Planı’nın askıya çıkmasını beklemeden ihale kararı aldığını ve tarihin açıklandığını belirten Kadıköy Belediyesi, hem özelleştirme hem de ihale kararına itiraz edeceğini açıkladı. 2011 yılında özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında hatırlanacağı gibi geçtiğimiz günlerde yeni bir karara varıldı. 
kalamis-yat-limani.jpgBaşbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla onaylandı. Söz konusu karar 10 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.
Özelleştirme Yüksek Kurulu, önceki kararını, “İstanbul’un Kadıköy ilçesi Zühtüpaşa Mahallesi Kalamış-Fener Caddesi mevkisinde sınırları belirtilen 122 bin 648 metrekare yüz ölçümlü dolgu alanı ve 355 bin 859 metrekare yüzölçümlü deniz yüzeyi (iki yat limanı) olmak üzere toplam 478 bin 507 metrekare yüzölçümlü, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanın özelleştirme kapsam ve programına alınması” şeklinde yeniden düzenledi.

kalamis-yat-limani-001.jpg

42 BİN 833 METREKARE DAHA EKLENDİ
Özelleştirme Yüksek Kurulu, daha önce 2013 yılında, sınırları belirtilen 115.821,84 metrekare yüz ölçümlü dolgu alanı ve 319.306,74 metrekare yüzölçümlü deniz yüzeyi (iki adet yat limanı) olmak üzere toplam 435.128,58 metrekare yüzölçümlü alanın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar vermişti. 
2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. ÖYK tarafından onaylanan plana göre, “yüzen iskele” olarak belirtilen dolgu alanlarına inşaat yapılmayacak, fakat limana otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek.

kalamis-yat-limani-004.jpgİHALE KARARI ACELEYE GETİRİLDİ
Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararının ardından 10 gün sonra limanla ilgili yeni bir karar daha alındığı vurgulandı ve ÖYK kararının askıya çıkması dahi beklenmeden limanın 36 yıllık süreyle ihaleye çıkarıldığı belirtildi. 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesinde 16.11.2017 tarihinde yayınlanan Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Özelleştirme İhalesi ve ek tanıtım dokümanlarında şu ifadeye yer verildi:
“Türkiye’nin en prestijli yat limanları arasında yer alan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın Kıyı Kanunları çerçevesinde hazırlanan ve 5 çıpalı bir yat limanı oluşturulmasına olanak sağlayan imar planı, ÖYK’nın 6 Kasım 2017 tarihli ve 2017 / 106 no’lu kararıyla onaylanmıştır ve 10 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.”

kalamis-yat-limani-005.jpg
YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’na ilişkin plan daha önce 17 Mart 2015 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanmıştı. 
Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nda yapılaşmanın önünü açan karar doğrultusunda 115 bin 469 metrekare büyüklüğü olan yat limanına otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecekve bu alan yeraltı otoparkı ile 36 bin metrekareye kadar yükselecekti. 
Kadıköy Belediyesi plana yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırması, halkın kıyı kullanımını azaltması, kıyı siluetini bozması, 1/100.000 üst ölçekli çevre düzeni planına uygun olmaması, ekolojik dengenin bozularak yosunlaşmayı arttırması, ÇED raporunun olmaması ve hava koridorlarını kesmesi nedenleriyle itiraz etmişti.
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun bu itirazı reddetmesi üzerine Kadıköy Belediyesi özelleştirme kararını Danıştay Altıncı Daire’ye taşımıştı. 
Beş kişiden oluşan Bilirkişi Heyeti, “Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Koruma Planı”nı uygun bulmayıp, olumsuz yönde çok kapsamlı, her yönü ile incelenmiş bir rapor sunmasına rağmen, mahkeme bilirkişi raporunu dikkate almayıp sadece yüzen iskele alanlarının emsale katılmasınayönelik yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

kalamis-yat-limani-aykurt-nuhoglu.jpgBAŞKAN NUHOĞLU’NUN SÖZLERİ
Kadıköy Belediyesi’nin itirazı ile ilgili basına bilgi veren Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, o günlerde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bu alanda ilk yapılan 2013 onaylı imar planına yapı yoğunluğu getirdiği için itiraz ettiklerini ve dava açtıklarını belirterek şunları söylemişti:
“Açılan davaya yürütmeyi durdurma kararı verilmesinden sonra bu yılın Mart ayında çok fazla değişiklik yapılmadan yeni bir plan devreye konuldu (17.03.2015). Bu tarz davalarda kazansanız bile yeni planlarla yeniden sürecin devam etmesi sağlanıyor.”
ÖYK tarafından 6 Kasım 2017 tarihinde onaylanan plan, Kadıköy Belediyesi’nin açtığı dava ile iptal edilen 2013 onaylı plan ile kısmen yürütmesi durdurulan ve davası devam eden 17 Mart 2015 tarihli plan kararlarına dayandırılıyor. 

KESİNLEŞMEYEN PLANA GÖRE İHALE AÇILDI
Sadece “yüzen iskele” alanlarının emsale dahil alanlardan çıkarılıp özelleştirilen alan metrekaresinin arttırıldığı, yeni plan askıya çıkmadığı için resmi olarak kesinleşmiş nitelik taşımıyor. 
Ancak Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, henüz kesinleşmeyen plana göre tekrar ihaleye çıkarılmış oldu. Kadıköy Belediyesi ise bu nedenlerle özelleştirme ve ihale kararına itiraz edeceğini açıkladı. 

Kaynak: TurkSail
Bu haber toplam 3288 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.