• BIST 9530.47
  • Altın 2478.468
  • Dolar 32.4618
  • Euro 34.6712
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

İzmir Aya Fotini Kilisesi'nde ilahi müzik konseri

İzmir Aya Fotini Kilisesi'nde ilahi müzik konseri
80 yıl önce Atina’da kurulan koro, İzmir Aya Fotini Kilisesi'nde uzun süre hafızalarda yer edecek muhteşem bir konser verdi..

FULYA OMAÇ - ÇEŞME LİFE
ÇEŞME / İZMİR - İzmir Rum Ortodoks Cemaati tarafından düzenlenen ve günümüzde Yunanistan’ın en eski korolarından biri olan Çok Sesli Lavrion Korosu’nun verdiği konser beğeniyle izlendi..

izmir-aya-fotini-kilisesinde.JPG
Yunanistan’ın en eski korolarından biri olan Çok Sesli Lavrion Korosu İzmir Alsancak Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi’nde bir konser verdi.

İzmir Alsancak Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi’nde, yaylı sazlar kuarteti eşliğinde kilise müziklerinin icra edildiği konsere başta İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras,Lavrion Belediye Başkanı Dimitris Lukas, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Yardımcısı Konstandina Karkani, Lavrion Korosu Başkanı Haralambos Sirigos, Küçükasya Lavrion Derneği Başkanı Dimitris Deligiannis, Lavrion Metropolit Temsilcisi Peder Konstandinos, Lavrion önceki Belediye Başkanı Stavros Papastavropulos,Lavrion Korosu Şefi Theodoros Lembesis, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis, Başkan Yardımcısı Teodora Hacudi, Ege Bölgesi Türk-Yunan İşadamları Derneği Başkanı Nikola Hacudi, Rodos kökenli turizm duayeni Mehmet Bastıyalı başta olmak üzere İzmir Rum Ortodoks cemaati ve davetliler katıldı. Yoğun katılımın olduğu konseri birçok kişi de ayakta dinledi.

izmir-aya-fotini-kilisesinde-001.JPG
İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis konser öncesi bir konuşma yaptı

izmir-aya-fotini-kilisesinde-002.JPG
Lavrion Korosu Başkanı Haralambos Sirigos

ULUSLARARASI ETKİNLİKLERİN ÖNEMLİ KOROSU

Konser öncesinde İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis bir konuşma yaptı. Teodoris, “İzmir Rum Ortodoks Cemaati olarak, bugün Aya Fotini Kilisesi'nde gerçekleşmekte olduğumuz konserimize hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında, “Bu konserde; çalışmaları ve kültüre katkısı ile bilinen ve Yunanistan’ın en eski korolarından biri olan Çok Sesli Lavrion Korosu bizlere şeref verecek. Lavrion Korosu 1939'da kuruldu, bugüne kadar ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe katıldı” bilgisini verdi.

izmir-aya-fotini-kilisesinde.jpg
Lavrion Metropolit Temsilcisi Peder Konstandinos, İzmir Başkonsolosu Yardımcısı Konstandina Karkani, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, Lavrion Korosu Başkanı Haralambos Sirigos, Küçükasya Lavrion Derneği Başkanı Dimitris Deligiannisve Lavrion Belediye Başkanı Dimitris Lukas

FARKLILIĞIMIZ DİL VE DİNDİR, BUNLAR DIŞINDA FARKIMIZI KİMSE ANLAYAMAZ

Yorgo Teodoridis Yunan ve Türk halklarının, bir denizin iki ayrı yakasında uzaktan kardeş çocukları olan, aynı sofralara oturup, ayrı dilleri konuşan iki milletiz olduğumuza dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı farklı özellikleri alsak da rahat anlaşılacak bir yakınlıktır bu. Farklılığımızda sadece iki öğe bulunur; din ve dil. Bu ikisini çıkarınca kimse aradaki farkı anlayamaz. Bizi ayıran sadece bir Ege Denizi’dir. Aslında bu deniz aynı zamanda bizi birleştirendir. Bizi birbirimize bağlayan ve kucaklayandır. Bizler bugün, bu aziz topraklarda yaşamış, yaşamakta ve yaşayacak olan iki halk arasında, kısır karşıtlıklara ve şüphecilik ikliminin sürdürülmesine karşı iletişimi, sevgiyi, dostluğu ve en önemlisi işbirliğini öne çıkarıyoruz. Katılımınız için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyor, keyifli bir akşam geçirmenizi diliyoruz.”

Konser öncesinde Lavrion Korosu Başkanı da söz alarak İzmir’de bulunmaktan ve tarihi kilisede bir konser vermekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

izmir-aya-fotini-kilisesinde-002.jpg
İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis, İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, Lavrion Belediye Başkanı Dimitris Lukas

izmir-aya-fotini-kilisesinde-003.JPG

İZMİR ÖNEMLİ KÜLTÜR BULUŞMALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPAN TARİHİ BİR MEKAN

Konuşmaların ardından başlayan konserde kilise ilahileri seslendirildi. Lavrion KorosuŞefi Theodoros Lembesis’in yönettiği korunun konseri yaklaşık bir saat sürdü. 1793 yılında Hollanda Flemenk Protestan Kilisesi olarak hizmet vermeye başlayan, 1905 yılında yaşadığı yangının ardından restore edilen ve günümüzde sadece özel günlerde ibadete açık olan Aya Fotoni Kilisesi, konser ve anma türü çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yaparak İzmir’in kültür yaşamında önemli, tarihi bir mekan olarak varlığını sürdürüyor. Bu kez de kilise çatısı altında müziğin, dostluğun ve kardeşliğin gücüyle bir araya gelen farklı dinlere mensup vatandaşlar, Lavrion Korosu’nun seslendirdiği şarkıları ilgi ve keyifle dinledi.

izmir-aya-fotini-kilisesinde-004.JPG
izmir-aya-fotini-kilisesinde-001.jpg
Konser sonrası Lavrion Korosu Başkanı Haralambos Sirigos tarafından Yunanistan İzmir Başkonsolosu Yardımcısı Konstandina Karkani’ye bir plaket takdim edildi.

GÜNÜN ANISINA PLAKET VE TABLO HEDİYE EDİLDİ

Konser sonrasında günün anısına, Lavrion Korosu Başkanı Haralambos Sirigos tarafından İzmir Başkonsolosu Yardımcısı Konstandina Karkani’ye, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis’e ve İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras’a birer plaket hediye edildi. İzmir Rum Ortodoks Cemaati olarak da Başkan Yorgo Teodoridis tarafından konuk koroya bir tablo hediye edildi.

Bu haber toplam 6419 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.