• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 16 °C

İstanbul'un göbeğinde kimsenin bilmediği saklı cennet: Limonluk

İstanbul'un göbeğinde kimsenin bilmediği saklı cennet: Limonluk
Sultan II. Abdülhamid'in şehzadelik yıllarını geçirdiği Maslak Kasırları,  sadece mimari ve tarihi niteliğiyle değil botanik çeşitliliğiyle de görenleri büyülüyor.

İSTANBUL - İstanbul'daki Maslak Kasırları, mimari ve tarihi niteliğinin yanı sıra, botanik çeşitliliği ile de görenleri büyülüyor. Kasrın bahçesinde bulunan 'Limonluk' ise ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.

Sultan II. Abdülhamid'in şehzadelik yıllarını geçirdiği Maslak Kasırları,  sadece mimari ve tarihi niteliğiyle değil botanik çeşitliliğiyle de görenleri büyülüyor. Kasrın en dikkat çeken noktası, bir kış bahçesini andıran 'Limonluk'. Limonlukta Türkiye'deki en yaşlı ve orijinal kamelyaların yanı sıra farklı pek çok bitki bulunuyor. Kırmızı, Pembe ve yeşilin her tonunun birbirine karıştığı sera, sadece Türkiye'de değil, yakın coğrafyada da benzeri olmayan bir örnek. İstanbul'da kışın ziyaret edilebilecek en özel yerlerden biri olan Limonluk, içindeki bitkilerin zarar görmemesi için sürekli belli bir ısı ve nem seviyesinde tutuluyor.

maslak kasirlari,.jpg
maslak kasirlari,-002.jpegŞUBAT AYINDA KAMELYALAR GÖRSEL ŞOV SUNUYOR

Büyük bir sera olan Limonluk,  Sultan II. Abdulhamid'in botanik merakını gösteren en önemli unsur. Bu limonlukta yılın her ayında farklı bir bitki, görüntüsüyle öne çıkıyor.  Sultan II. Abdülhamid'in Uzak Doğu ve Avrupa'dan getirttiği kamelyalar ise özellikle Şubat ayında görsel bir şov sunuyor.

maslak kasirlari,.jpeg

maslak kasirlari,-001.jpegHER BİTKİNİN TÜRKİYE'YE GETİRİLİŞ ÖYKÜSÜ BAŞKA

Sultan II. Abdulhamid'in seranın yapılmasında her ayrıntıyı dikkate aldığı ve farklı ağaç türlerinin aynı ortamda yetişmesi için böyle bir sera oluşturduğu biliniyor. Osmanlı arşiv belgelerine göre serada bulunan her ağacın Türkiye'ye getiriliş öyküsü başka. 1876 yılında tamamlanan ve 'limonluk' diye adlandırılan sera, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan ender bitkilere ev sahipliği yapıyor. Kamelyalar bu bitkilerin başlıcaları. Çaygiller familyasından olan kamelyaların fitokimyasal (bitkilerde bulunan iyileştirici bileşenler) özelliği olduğu biliniyor. Seradaki ağaçların da görsel niteliklerinin yanı sıra iyileştirici yönleri itibariyle Maslak Kasırları'na getirildiği düşünülüyor. Kamelyalardan başka serada Grolto ve Cycos gibi endemik ağaç örnekleri de yer alıyor. Alternatif tıp alanında büyük önem taşıdığı bilinen bu bitkiler ve sera, yurtiçi ve yurtdışındaki birçok bilim adamının, araştırma ve tezine de konu olmuş durumda. 144 yıldır Maslak Kasırları'nın bahçesinde varlığını devam ettiren Limonluk'ta yer alan bitkilerden bazıları şunlar: Limon ağaçları, Kamelyalar (Camelia sp), Ejder Kanı (Draceana), Dev filkulağı (Alocasia), Latanya Hurması (Latania sp), sikas (Cycas revulata), Ormangülü (Rhododendron sp), Devetabanı (Philodendron sp).

Maslak Kasırları'nın Limonluğunun bakımı, muhafazası ve geliştirmesi sorumluluğunu ise, Milli Saraylar İdaresi üstleniyor.

Kaynak: Hürriyet
Bu haber toplam 2153 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.