• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

İstanbul Havalimanı Müzesi'nde Türkiye'yi tanıtacağız

İstanbul Havalimanı Müzesi'nde Türkiye'yi tanıtacağız
İstanbul Havalimanı'nda müze yapılmasına ilişkin detayları bugün Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi ziyaretinin ardından gazetecilerle paylaştı. 

İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, NTV canlı yayınında açıkladığı İstanbul Havalimanı'nda müze yapılmasına ilişkin detayları bugün Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi ziyaretinin ardından gazetecilerle paylaştı. 

Bakan Ersoy, "Bütün Anadolu'yu anlatan bir müze olsun istiyoruz. Çok kısa sürede hayata geçireceğiz. İstanbul'a getirmeyi başarıp transitten kaybettiğimiz yolculara, bu müzeyi ve başka tanıtım materyallerini de kullanarak Türkiye'yi tanıtmak istiyoruz" dedi.

havalimani-muzesi.pngKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye ve dünya tarihine ait eserlerin farklı bir müzecilik anlayışıyla sergilendiği Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'ni, müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu ile birlikte ziyaret etti. Çuhadaroğlu'nun rehberliğinde müzeyi gezen Bakan Ersoy, eserler ile ilgili tek tek bilgi aldı.

Müze gezisinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, "Açıkçası büyük bir ihtiyacı karşılamış. Osmanlı'dan Türk savaş malzemelerinin sergilendiği, 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı ve daha öncesine ait savaş malzemelerinin sergilendiği çok büyük, ilginç ve merak uyandıracak bir sergi olmuş. Biz yurt dışından özellikle Muhteşem Yüzyıl ve Osmanlı dönemiyle ilgili, saray kıyafetleriyle ilgili davetler alıyoruz. Yurt dışındaki sergi ihtiyacı için de tamamlayıcı bir nitelik taşıyor bu sergi. Nejat Bey ile de görüştük, bu serginin yurt dışında da sergilenmesi için bir çalışma yapacağız" ifadelerini kullandı. 

"İstanbul'a getirmeyi başarıp transitten kaybettiğimiz yolculara Türkiye'yi tanıtmak istiyoruz" 

İstanbul Havalimanı'nda müze açılmasına ilişkin İGA ile imzalanan protokole dair soruları da yanıtlayan Bakan Ersoy, "Bütün Anadolu'yu anlatan bir müze olsun istiyoruz. Hem İGA'nın ekipleri, hem bizim ekiplerimiz hem Tanıtma Genel Müdürlüğümüz, birkaç toplantı daha yapacaklar. Çok kısa sürede hayata geçireceğiz. Orada Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işleteceği bir müze olacak. Amacımız ilk etapta transit yolcuları kazanmak. Çünkü biliyorsunuz Türkiye'ye giriş yapan her 3 turistten biri İstanbul Havalimanı'ndan giriş yapıyor. Bir o kadar sayıda turist de İstanbul'a kadar geliyor ve transitten başka bir ülkeye geçiyor. İşte o İstanbul'a getirmeyi başarıp transitten kaybettiğimiz yolculara bu müzeyi ve başka tanıtım materyallerini de kullanarak Türkiye'yi tanıtmak istiyoruz. Belki akıllarını çeleriz ve bir dahaki seyahatlerinde tatil programlarına Türkiye'yi alırlar diye düşünüyoruz. Mutlaka başarılı olacağımıza inanıyoruz. Tanıtım açısından iyi bir fırsat." dedi. 

Bakan Ersoy, İstanbul temasları kapsamında Beyoğlu'ndaki Atlas Pasajı'nda kurulacak Sinama Müzesi'ni ve "Artweeks @Akaretler" etkinliğindeki sergileri de ziyaret etti. Sinema Müzesi için pasajın bulunduğu binada devam eden çalışmaları yerinde inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Bakan Ersoy, restorasyon çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

"Kendi mülkiyetimizde olan binaları, amacına uygun bir şekilde restore edip kültür ve sanat için kullanılmasını sağlayacağız. Bizim birinci amacımız bu."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ise "Türkiye'nin belki de bu alandaki ilk ve en önemli müzesi haline getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Sinema Müzesi olarak restore edilen 4 katlı tarihi yapının, belleği olan bir bina olduğunu dile getiren Yılmaz, "Yaşayan, eğlendiren, ağırlayan müze konsepti çerçevesinde bu müzeyi hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.

Yılmaz, binada genç sinemacılar için ortak çalışma alanı, teras katında bir açık hava sineması, sergi alanları ve kütüphanenin de yer alacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk sineması tarihine ışık tutacak son derece önemli materyaller bu binada sergileniyor olacak. Sinema sektöründen arkadaşlarımız da bize bu konuda destek veriyorlar. İstanbul'a ve Türkiye'ye bu konseptte keyifli bir müze hediye ediyor olacağız."

Bakanlığa tahsisi gerçekleştirilen Atlas Pasajı'ndaki bölümlerin, aslında uygun olarak restore edildiği çalışmayla, 1870'li yıllarda yaptırılan yapıdaki eserlerin gün yüzüne çıkarılması ile sanat, kültür ve turizme katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bakan Ersoy, daha sonra Sabiha Kurtulmuş'un organizasyonunda yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinin sergilendiği "Artweeks @Akaretler" etkinliğini ziyaret etti.

Farklı binalarda "Modern", "Nasıl Söylesem" gibi temalarla sergilenen eserleri inceleyen Bakan Ersoy, sergilerin küratör ve sanatçılarından eserlere ilişkin bilgi aldı.

Etkinlikte ayrıca "Ortak Manzarada Buluşma", "The Empire Project", "Merdiven Art Space", "New", "ArtSümer" ve "Fotoğrafın Doğası" gibi başlıklarla çok sayıda eser ve koleksiyon sergileniyor. 

Bu haber toplam 2545 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.