• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

İpekyolu üzerindeki Kargıhan 9 yıldır kaderine terkedildi

İpekyolu üzerindeki Kargıhan 9 yıldır kaderine terkedildi
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yaptırdığı tarihi Kargıhan’ın 9 yıllık restorasyonu yılan hikayesine döndü

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Antalya`nın Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi'nde , tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yaptırdığı tarihi Kargıhan’ın 9 yıl önce kararlaştırılan restorasyonu yılan hikayesine döndü. Kargıhan, Manavgat ile Konya arasında, yıkılmadan günümüze kadar kalan tek Selçuklu hanı olmasıyla biliniyor.

kargihan-.JPG

‘İKİ YILDA AÇILACAK’ DEMİŞTİ

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın 1230-1245 yıllarında inşa ettirdiği 774 yıllık hanın Manavgat Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore ettirileceği belirtiliyordu. Manavgat eski Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu'nun görev yaptığı süre içinde gösterdiği gayret ve çalışmasıyla Kargıhan'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden tarihî İpek Yolu'nun üzerindeki Kargıhan'da tapu çalışmalarının tamamlamıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'de 2 yıl içinde restore edilerek kültür turizmine açılacağını bildirmişti.

kargihan.JPG

BAKANLıK TAPU KAYıTLARı NDA BULUNMUYORDU

Ancak Kargıhan’ın yerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tapu kayıtlarında bulunmaması nedeniyle, Beydiğin Köyü’nde tapulama çalışmaları başlamıştı. Bu arada tarihi Selçuklu hanının iki yıl içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak kültür mirasımıza dahil edilmesi söylemleri başlamıştı. Ancak aradan geçen 9 yıl boyunca hayata geçirilmeyerek onarım nedeniyle han kaderine terkedilerek, yıkılmayla karşı karşıya getirdi.

kargihan-002.JPG
kargihan-003.JPG

KÜLTÜR VE TABIAT VARLıKLARı KURULU INCELEME YAPMıŞTı

Beydiğin Köy Muhtarı İbrahim Karabacak köy sınırları içinde yer alan handa, 19 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu heyetinin geniş çaplı bir araştırma yaptığını söyledi. Tapulama çalışmasının tamamlanmasıyla, Kargıhan’ın restore edilmesinin kolaylaşacağını belirten muhtar Karabacak şu bilgileri verdi:
"Kargıhan 46 metre eninde, 50 metre boyunda taş yapıdır. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Akdeniz ile İç Anadolu’yu bağlayan yol üzerinde, Kesikbeli'de kervansaray olarak kullanılıyordu. Hanın içinde, ana giriş kapısının karşısında 56 santimetre uzunluğunda ve 58 santimetre derinliğinde hayvanlar için 20 teknelik yemlik yer alıyor. Odalarının hepsinin tavanında hava bacaları bulunuyor. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yeraltı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları bulunuyor.”

YABANCI TURİSTLER ZİYARET EDİYOR
Karabacak, yaz aylarında Almanya, Norveç, İsveç, Danimarka, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, italya, İsveç, Finlandiya, Belçika ve Avusturya’dan kültür turları için gelen ve Anadolu Selçuklu eserlerine ilgisi olan turistlerin Kargıhan’ı ziyaret ettiğini belirtti.

kargihan-001.JPGAK PARTİ MİLLETVEKİLİ SÖZ VERMİŞTİ
Beydigin Köyü’nden Ertan Sert, çocukluğunun geçtiği han ve çevresinin restore edilerek kültür turizmine kazandırılmasını istediklerini söyledi.
Kargıhan'ın 2 yıl içinde restore edilerek turizme kazandırılcağını belirten Akp Parti eski milletvekili Sadık Badak'ın kendilerine söz verdiğini hatırlatan Sert, 'Hanın restoresyonu ile ilgili 9 yıldır hiç bir adım atılmadı. O dönem içinde verilen sözler unutuldu. Kargıhan kaderiyle başbaşa kaldı. Köy halkı olarak hanın restore edilmesini istiyoruz” dedi.

Bu haber toplam 8109 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.