• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 21 °C

İngiltere’de Türkiye’deki 5 şehirden fazla Türk yaşıyor

İngiltere’de Türkiye’deki 5 şehirden fazla Türk yaşıyor
Gazeteci Faruk Eskioğlu: “Bizim toplum İngiltere’de yaşayan büyüklerden sayılıyor. Türkiye açısından bakıldığında da Burdur, Erzincan, Sinop, Artvin ve Tunceli gibi illerden fazla bir nüfusa sahip konumdadır.

LONDRA- İngiltere’de “Açık Gazete’ adlı internet haber sitesi ile yayın yapan tecrübeli gazeteci Faruk Eskioğlu, Birleşik Krallık’ta 2021’de yapılacak genel nüfus sayımının yaşayan Türk hufusunu tespit için fırsat olduğunu yazdı. Faruk Eskioğlu yazısında “Bizim toplum İngiltere’de yaşayan büyüklerden sayılıyor. Türkiye açısından bakıldığında da Burdur, Erzincan, Sinop, Artvin ve Tunceli gibi illerden fazla bir nüfusa sahip konumdadır. KKTC’li yetkililer ise Kuzey Kıbrıs nüfusuna yakın bir Kıbrıslı toplumun BK’de yaşadığını düşünüyor” dedi.

faruk-eskioglu.jpg
NÜFUS SAPTANABİLİR
Faruk Eskioğlu’nun “Birleşik Krallık’taki gerçek nüfusumuzu saptamak için fırsat…” başlıklı yazısı şöyle:

Birleşik Krallık’ta (BK) 2021’de genel nüfus sayımı yapılacağı açıklandı. Bu Ekim’de de pilot nüfus sayımı yapılacak bölgeler arasında Hackney de yer alıyor. İngiltere’deki Sih toplumunun federasyonu, gelecek nüfus sayımında kendilerinin dinler katagorisine eklenmesini için yaptığı başvuru üzerine çalışmalar başlatıldı.

londra-turkler.jpgAZıNLıK TOPLUMLARı
Sih’lerin çabası BK’de yaşayan büyük toplumlardan sayılan bizimkilere de örnek olmalı. Bu bağlamda resmi kayıtlarda gerçek nüfus bilgilerin yer alması için Türkiye ve KKTC’nin Londra temsilciliklerine ve toplumsal çalışmalar yapan STK’lere büyük görevler düşüyor. Bu kurumlar “Azınlık toplumu” ya da “diğer” katagorilerine “Türkiyeli Türk”, “Türkiyeli Kürt” ve “Kıbrıslı Türk” seçeneklerinin de eklenmesi için ilgili makamlara acil başvuru yapmalı. BK’deki toplum nüfusunun doğru bilinmesi, nüfusu oranında nüfuzunu da gösterecektir. Ayrıca etnik topluma yönelik sosyal haklar ve yatırımlardan payını hak ettiği oranda almasını sağlayacaktır.

londra-turkler-004.jpgKKTC NÜFUSUNA YAKıN KıBRıSLı VAR
Bizim toplum BK’deki büyüklerden sayılmakta, Türkiye açısından bakıldığında da Burdur, Erzincan, Sinop, Artvin ve Tunceli gibi illerden fazla bir nüfusa sahip konumda. KKTC’li yetkililer ise Kuzey Kıbrıs nüfusuna yakın bir Kıbrıslı toplumun BK’de yaşadığını düşünüyor.

londra-turkler-001.jpgYABANCı GÖÇMEN 7.5 MILYON ILE YÜZDE 13
Nüfus konusunda sözü açmışken İngiltere ve Galler’de 2011 Nüfus Sayımı’na göre yabancı ülke doğumlu göçmenlerin nüfusu 7.5 milyon ile yüzde 13’e yükseldiğini aktarayım. (Bkz. http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105160709/http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171776_346219.pdf). BK, 2001 Nüfus Sayımı’na göre; göçmen olarak ilk 5 sırayı İrlanda Cumhuriyeti vatandaşları, Hindistan, Pakistan, Almanya ve Amerikalılar almakta.

Kıbrıslılar 77 bin 673 nüfusla (Türk ve Rum) 15’inci azınlık toplumu, Türkiyeliler ise 54 bin 79 nüfusla 23’üncü sıradadır. 2011’e gelindiğinde ise en çok etnik toplum sıralamasında Hint, Pakistan, İrlanda Cumhuriyeti, Bengladeş ve Nijerya kökenliler bulunmakta.

londra-turkler-002.jpgTÜRK NÜFUSU 21’İNCI SıRADA
Türkiyeli kökenliler 2011’de 91 bin nüfusa yükselen Türkiye kökenlilerin 2015’te de 106 bin nüfusa ulaşarak etnik toplum sıralamasında 21’inciliğe yükseleceği, Kıbrıslıların ise 28’inciliğe düşmeleri öngörülüyor. Ülkedeki etnik toplumlara göre seçmen sayısında ise Türkiye 55 bin seçmen ile 15’inci sırada yer alıyor.

londra-turkler-006.jpgPROF. DR. İBRAHIM SIRKECI’NIN ARAŞTıRMALARı
Londra Regent’s Üniversitesi’nde Ria Financial Ulusötesi Çalışmalar ve Pazarlama Profesörü ve Regent’s Ulusötesi Çalışmalar Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin araştırmaları ve Türkiye’deki seçimlere katılmayı hak kazanan seçmen sayısı BK nüfus sayımındaki rakamların çok üstünde. Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin dışında bilimsel nüfus araştırmasına ise ne yazık ki rastlanılmadığı belirtilmeli.

Prof. Dr. Sirkeci “Göç ve Uyum” kitabında (2015-Turkish Migration Series, Transnational Press London) Büyük Britanya’daki göçmen azınlıklardan söz ederken Türkiye kökenlilerin sayısına da şöyle değiniyor:

TÜRK NÜFUSUNUN 500 BIN DOLAYıNDA OLDUĞU IDDIA EDILIYOR
“Çeşitli bilimsel olmayan ve güvenirliği sorgulanan kaynaklarda Türk nüfusunun 500 bin dolayında olduğu iddia edilmektedir. Ancak nüfus sayımı ve İçişleri Bakanlığı vize ve sınır kayıtlarına dayanarak yapılan hesaplamalara göre bu sayının 200-250 bin dolayında olması daha muhtemeldir.”

londra-turkler-003.jpgKAYıTLı TÜRKIYELI SEÇMEN 99 BIN 250 BIN
Öte yandan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yıldırım’ın saptadığı Türkiye nüfusunun yurtiçi seçmene oranı 53/78 baz alınarak toplum nüfusu öngörüsünde bulunulabilir. BK’de 2018 genel seçimlerinde yalnızca kayıtlı Türkiyeli seçmenin 99 bin 250 bin olduğu göz önüne alınırsa (53/78 baz alındığında) Türkiyeli nüfusun 160 bin dolayında olduğu düşünülebilir. Bu rakama Kıbrıslı Türkleri de eklersek Prof. Dr. Sirkeci’nin öngörüsüne çok yakın olduğunu da belirtmek gerekir.

faruk-eskioglu-001.jpgFARUK ESKİOĞLU KİMDİR?
1958’de Akşehir’de doğdu. Parkalı dönemin tanıklığını yaptı. 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’de Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde ‘master’ yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. 1985’de yerleştiği Londra’da da medya okudu ve film yapımcılığı kursları aldı. Nokta İngiltere Temsilciliği yaptı ve Hürriyet Londra bürosunda görev aldı. 1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak çalıştı. 2001 ekonomi krizinde Londra’ya döndü ve gazeteciliğini sürdürdü. 2005 Ocak’ında dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. 2007'de "Aşkolsun Adı aşk olsun!" başlıklı belgesel romanı Türkiye'de yayınlandı.

Kaynak: Faruk Eskioğlu / Açık Gazete
Bu haber toplam 12060 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.