• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Elmalı Osmanlı dönemi eserleriyle turizterin gözdesi oldu

Elmalı Osmanlı dönemi eserleriyle turizterin gözdesi oldu
Elmalı, Osmanlı eserleri yanı sıra 100'ün üzerinde asırlık konaklarıyla Antalya'nın Safranbolu’su olarak biliniyor. Tarihi ilçede 10'nun üzerinde en az 6 asırlık çınar bulunuyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA- Yağlı pehlivan güreşleri tarihi Kırkpınar'dan daha eski olan Korkuteli'nden sonra ik Antalya'nın ikinci Elma deposu ilçesi Elmalı Osmanlı dönemi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin gözünü dolduruyor.

ANTALYA’NIN SAFRANBOLU’SU
Elmalı, Osmanlı eserleri yanı sıra 100'ün üzerinde asırlık konaklarıyla Antalya'nın Safranbolu’su olarak biliniyor. Tarihi ilçede 10'nun üzerinde en az 6 asırlık çınar bulunuyor. Elmalı, idari yönetim yeri olduğu için ilçenin ortasında 5 asırlk tarihi Ömerpaşa Cami, Sinan Ümmi, Vahap Ümmi ve Tekke mahallesinde bulunan Abdal Musa Dergahı'yla inanç turizminin sayılı yerlerinden biri olarak biliniyor.

elmali,.jpgKUR'AN TEFSIRININ SAHIBI ELMALILI HAMDI’NIN ILÇESI
Elmalı, bu zenginliklerinin yanı sıra Cumhuriyet döneminin en önemli din alimlerinden Atatürk'ün ricasıyla 19 yılda hazırladığı Kur'an tefsirinin sahibi Elmalılı Hamdi Yazır'ında doğup büyüdüğü tarihi ilçedir. İlçenin en işlek mahallesi tarihi Elmalı Sokağı'nda gezerken asırlardır süren bakırcılık ile Elmalı leblebisinin kokusunu duyarsınız. Türk Sanat Müziğinin güneşi merhum Zeki Müren'inde Elmalı'nın ''Müren'' köyünden göz eden aileden olduğu söyleniyor.

elmali,.JPG
TARIHI ELMALI GÜREŞI UNESCO YOLUNDA
Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, ilçelerinde Osmanlı dönemine ait çok sayıda tarihi ve kültürel varlı yer alıyor. Bunlardan en önemlisinin şehrin merkezinde bulunan 5 asırlık tarihi Ömerpaşa Camii olduğunu belirten Öztürk şunları anlattı: ''Elmalı yağlı güreşlerde tarihi Kırkpınardan 60 yıl dah öncedir. Bunun için Tarihi Elmalı Güreşini insanlık kültür mirasına dahil etmek ive UNESCO listesinde yer alması için çalışma yapıyoruz. Ayrıca Elmalı Sinan Ümmi, Vahap Ümmi ve Abdal Musa gibi din büyüklerinin türbelerinin bulunduğu evliyalar şehri. Tarihi konaklarıyla Antalya'nın adeta Safranbolusu. ilçe son yıllarda örtüaltı sebzeciliğin merkezi oldu. Yazın Antalya, Finike, Kumluca, Kaş ve Demre (Kale)'de yaz sıcağında bulananların nefes almak için çıktığı yerdir. Bu tarihi ve doğal varlıklarımızı koruma ve gelecek nesillere taşımak için çalışma yapıyoruz.”

elmali,-001.JPG
elmali,-002.JPG
elmali,-003.JPG
elmali,-004.JPG
elmali,-005.JPG

Bu haber toplam 5914 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.