• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Ekonomist Atilla Yeşilada: Gidişata karşı IMF'ye başvuru şart 

Ekonomist Atilla Yeşilada: Gidişata karşı IMF'ye başvuru şart 
IMF'e başvurmanın şart olduğunu savunan tecrübeli ekonomist Atilla Yeşilada: Önümüzdeki 3 ayın görüp görebileceğimiz en kötü 3 ay olacağına inanıyorum.

İSTANBUL- RS FM'de Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'ye konuk olan ekonomist Atilla Yeşilada, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yeşilada, enflasyondaki düşüşün mal ve hizmetlere talep olmadığı için düştüğünü, cari açığın azalmasının da ithalat yapacak para kalmamasından dolayı olduğunu belirterek, "Hemoroid olduysanız canınızı yakmayacak tedavi yok" dedi.
 

ekonomist-atilla-yesilada.jpg'IMF'YE BAŞVURU ŞART'

IMF'e başvurmanın şart olduğunu savunan tecrübeli ekonomist, "Önümüzdeki 3 ayın görüp görebileceğimiz en kötü 3 ay olacağına inanıyorum. Sonrası için umutluyum. Tabii halkımız için. İnsanlar iş bulacak şeklinde. Zenginler için, bankalar için değil" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3. çeyrek büyüme verisini yüzde 1,6 olarak açıkladı. Beklenti büyümenin yüzde 2 olacağı yönündeydi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH 3. çeyrekte yüzde 1.1 düştü. Bu dönemde özel tüketim yüzde 1.1 arttı. Yatırımlar yüzde 3.8 azaldı. Devletin nihai harcamaları yüzde 7.5 arttı. Öte yandan 1. çeyrek GSYH yüzde 7.3'ten yüzde 7.2'ye revize edildi. 2. Çeyrek GSYH yüzde 5.2'den yüzde 5.3'e revize edildi. 

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan ekonomist Atilla Yeşilada, büyüme rakamlarını ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

'ÇAKILMA'

"Ekonomik tabirle buna çakılma diyebiliriz. Elimizdeki veriye göre, son çeyrekte 1.1 daralmışız" diyerek sözlerine başlayan Yeşilada, "3. çeyrekte bayram tatili alışverişi vardı. Emekliye kıyak yapıldı. Turizmde yüksek gelir vardı. Böyle bir dönemde iç talebin sönmesi dehşet verici" dedi.

'VATANDAŞ GELECEĞE DAİR UMUDUNU KAYBETTİ'

Vatandaşın geleceğe dair umudunu kaybettiğini savunan Yeşilada, "Bankalar artık kredi vermiyor ve ekonominin çarkları dönmüyor. Bir de korku felci yaşıyoruz. Konkordato haberleri geliyor. Kimse kimseye mal sevk etmiyor, çek alıp vermiyor" ifadelerini kullanırken, çözümün kendiliğinden olmayacağını, ortaya bir çözüm konulması gerektiğini belirtti. 

'ŞEFFAFLAŞTIRMA GEREKLİ'

Bilgi saklandığını ifade eden Yeşilada, şunları söyledi:

"Şeffaflaştırma gerekli. Şu an gizli kapaklı hikayeler dönüyor. Şirketlerin kaçı hayatta kaçı suni solunumda bilmiyoruz. Ne kadar batık kredi var bilmiyoruz. Tamamen karanlıktayız. Hükümet ve meslek kuruluşları bu konularda bilgi saklamayı marifet sanıyor."

'KONUT STOĞU 2 MİLYONSA MÜTEAHHİTLERİ KURTARMAK İMKANSIZ'

Sputnik'te yer alan habere göre, bankaların sermaye artırımı yaptığına dikkati çeken Yeşilada, konut stoğuna ilişkin spekülasyonları da değerlendirdi. Tecrübeli ekonomist, "Türkiye'de satılmamış kaç konut var? 600 bin diyen var 2 milyon diyen var. 2 milyon ise müteahhitleri kurtarmanın imkanı yok. Haberleri duyan alıcı da bekleyelm bakalım nasılsa zor duruma düşüp fiyat düşürecekler diyor" dedi.

'ENFLASYON, MAL VE HİZMETLERE TALEP KALMADIĞI İÇİN DÜŞÜYOR'

Enflasyondaki düşüşün nedeninin ekonomi politikaları olmadığına dikkati çeken Yeşilada, "Enflasyon düşüyor doğru çünkü mal ve hizmetlere talep kalmadı. Sene başında en zengin şirkette çalışan bile yüzde 10 zam aldı. Ama enflasyon yüzde 25 oldu. Harcayacak para kalmadı ki" dedi. 

CARİ AÇIĞIN DÜŞÜŞ SEBEBİ İTHALAT İÇİN PARA KALMAMASI

Cari açıktaki düşüşe de değinen Yeşilada, "Niye cari açık daralıyor derseniz artık ithalat yapacak paramız kalmadı." derken, "Üretim için şart olan ara maddelerde ithalat yüzde 18 daralmış. Makina techizat yüzde 50 daralmış. Bu gerekli mineral ve vitamin alınmadığını ilerde ayağa kalkılamayacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'31 MART'A KADAR SEÇMENİN CANINI SIKACAK BİR TEDBİR ALINMAYACAK'

Sözlerine yeni yılın iki bölüme ayrılması gerektiğini belirterek devam eden Atilla Yeşilada, "2019'u iki bölüme ayırmak lazım. 31 Mart gecesine kadar ve daha sonrası. 31 Mart'taki seçimlere kadar seçmenin canını sıkacak hiçbir tedbir alınmayacak" dedi.

'HEMOROİD OLDUYSANIZ, CANINIZI YAKMAYACAK TEDAVİ YOK'

Ekonomideki gidişata ilişkin "Hemoroid olduysanız canınızı yakmayacak bir tedavi yok" tespitini yapan Yeşilada, esnafın ve tüccarın para kazanamadığını ifade ederek, gelecekte karaborsa tehlikesine dikkati çekti. 

Bu haber toplam 3373 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.