• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

Efes antik kentinde davet tarifesi

Efes antik kentinde davet tarifesi
Efes antik kentinde Celsus Kütüphanesi önündeki yemek masalarının bulunduğu ve sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflar tepkilere neden oldu.

SELÇUK - İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes antik kentinde Celsus Kütüphanesi önündeki yemek masalarının bulunduğu ve sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflar tepkilere neden oldu.Yetkililerin verdiği bilgiye göre Efes’te ücretli olarak turistik ve kültürel etkinlik yapılabiliyor.

Sosyal medyada, Efes Celsus Kütüphanesi’nin önüne kurulan giydirilmiş sandalye ve masaların bulunduğu fotoğraf gün boyu tartışıldı. Fotoğraftaki yemeğin bir düğün olduğu iddiaları Kültür Bakanlığı’nca yalanlandı.

İzmir İl Kültür Müdür Vekili Kağan Erge de Efes’te, ülkenin turizm faaliyetlerine katkı sağlayacak etkinliklere izin verildiğini söyledi.

Fotoğraftaki masa giydirmelerinin turizme ve antik kentin atmosferine zarar verdiği eleştirilerine “Bundan sonra biz de bu konuda dikkatli olacağız. Bu konuda da firmalara istekte bulunabiliriz” yanıtı veren Erge, şunları söyledi:

efes-dugun3.jpg

SÜSLEMEDE HASSASİYET İSTERİZ

“Ülkemizin tanıtımına ve turizmine fayda getirileceğine inanılırsa Bakanlığın getirdiği kurallara uygun etkinliklere izin veriliyor. Amaç turizm olmalı. 24.00’te mekanı terk etme ve klasik canlı müzik dışında müzik çalmama gibi kurallar var. Kruvaziyer şirketleri, turizm firma ve acenteleri kendilerine hizmet verenlere toplantılar yapıyorlar. Çok uzun yıllardır yapılıyor. Masa giydirmelerine biz karışmıyoruz. Burada bir şey varsa süsleme konusunda hassasiyet göstermelerini isteyebiliriz. O ışıklandırma ve atmosfere sıradan bir masa sandalye ve giydirme uygun olmayabiliyor. Gecede müze müdürü ve görevlendirdiği gözlemciler bulunuyor. Celsus Kütüphane önü masa düzenli olduğu için 200 civarı grup olabiliyor. Kokteyller Liman Caddesi’nde oluyor. Büyük Tiyatro sadece sanatsal etkinliklere kiralanıyor. Odeon ise daha küçük sanatsal etkinliklere veriliyor.”

Celsus’ta turistlere yemek

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, yaptığı açıklamada Efes antik kentinde sünnet düğünü, nişan ve nikâh gibi törenlere izin verilmediğini belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

“Efes antik kent içerisinde; Büyük Tiyatroda Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile Odeon, Celsus Kütüphanesi, Liman Caddesi ve Liman Hamamları’nda, Bakanlığımızın ‘Süreli Kullanım Yönergesi’ kapsamında sınırlı kültürel ve turistik etkinliklere izin verilmektedir. Yapılan etkinlikler tamamen turizm ve tanıtma hedefli olup çoğunlukla gemi (kruvaziyer) ziyaretçileri için, turizm meslek kuruluşları, işletmeler, vakıflar, kamu kurum kuruluşlarınca, Efes’in, İzmir’in, ülkemizin tanıtımı için yapılmaktadır. Haberde kullanılan fotoğraflar 27.06.2017 tarihinde SEA SONG TOURS tarafından Celsus Kütüphanesi önünde Wind Star Cruise Gemisi ziyaretçileri için düzenlenen yemeğe aittir. Şirket tarafından Bakanlığımızın ilgili birimi DÖSİM’e tahsis ücreti ödenmiştir. Fotoğraflarda kütüphanenin önünde masaların ve sandalyelerin konulduğu zemin restorasyon çalışmalarından kalma, 1978 tarihli beton kaplamalıdır.”

‘RÜKÜŞ BİR DÜZENLEME’

Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Ahmet Uhri ise organizasyonların turizm amaçlı ve antik kentin ruhuna uygun olduğunda yapılabileceğini belirterek, “Örneğin önceden rock konserleri yapılırdı. Ancak ses zarar verdiği için artık yapılmıyor. Daha önceden Stadium’da deve güreşleri yapıldığını bile gördük. Burada eleştirilecek şey masa giydirmeleri. Abartılı ve rüküş, şark tarzı bir düzenleme. Bunlar düzeltilebilir. Kültür Müdürlüğü bunları kriterle belirleyebilir” dedi.

‘ORADA DÜĞÜN YAPILMIYOR’

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tartışmalar üzerine, “Orada herhangi bir şekilde sünnet düğünü veya evlilik töreni yapılmıyor” diyerek şu bilgileri verdi: “Orada bizim yönetmeliklerimize uygun olarak müze yetkililerimizin denetiminde zaman zaman kamu kuruluşlarının, turizm meslek kuruluşlarının özellikle kruvaziyer misafirlerinin ağırlandığı, dinletiler, konserler olabiliyor. Ama bütün bunlar belli kurallara uygun olarak bilgimiz dahilinde yapılıyor. Hiçbir etkinliğin çevredeki arkeolojik, tarihi dokuya zarar vermesine müsaade edilmiyor. Başka ören yerlerinde, müzelerde, sadece bizde de değil, dünyanın başka yerlerinde zaman zaman bu tür tarihi ve arkeolojik mekanlarda programlar yapılabiliyor. Buna rağmen bazen işgüzar bir kamu görevlisinin kendi kafasına göre kuralları aşarak yaptığı bazı uygulamalar varsa diye biz araştırmalarımızı yapıyoruz. Efes’te böyle bir şey sözkonusu değil.”

Banu Şen/Hürriyet

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.