• BIST 9679.8
  • Altın 2488.756
  • Dolar 32.414
  • Euro 34.4552
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 16 °C

Duvar tırmanış rotası Dedegöl Dağı kurtuldu

Duvar tırmanış rotası Dedegöl Dağı kurtuldu
Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmiş, bu durum özellikle doğa sporcularının büyük tepkisini çekmişti.

ISPARTA - Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağları, Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi. Dünyaca tanınan tırmanış bölgesinin ve Türkiye’nin en derin dördüncü mağarasının kurtulması için uzun süredir uğraş veren sporcular, çok önemli bir zafere imza attı.

Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmiş, bu durum özellikle doğa sporcularının büyük tepkisini çekmişti. Madencilik ve taş ocağı faaliyetleri, sportif faaliyetleri ve sürdürülebilir turizmi bitireceği gibi hayvancılık, tarım gibi yaşamsal döngülere de zarar verecekti.

tirmanis-rotasi-dedegol-dagi.jpgDedegöl Dağı’nın Kızıldağ Milli Parkı’na dahil edilmesi talebiyle ilk olarak kaya tırmanış antrenörleri Mustafa Kalaycı ve Öztürk Kayıkcı ile kaya tırmanış eğitmeni Güneş Ergüden birçok resmi girişimde bulundu. Bu faaliyetlerin doğa sporcuları arasında duyulmasıyla birçok dernek ve sivil toplum örgütü de harekete geçti. Kuzukulağı Yaylası’nda, yüzlerce insanın katıldığı doğa sporları festivali düzenlendi.
Sporcuların ısrarlı takibi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı, Etüt Envanter ve Mağara Çalışma Grubu; kaynak değerleri açısından korunması gereken bu alanların milli park sınırına alınması için harekete geçti. Kaya tırmanışı parkurlarını, su havzalarını besleyen kaynakları, anıt ağaçları içine alan, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan ve peyzaj bütünlüğü korunması gereken Kuzukulağı Yaylası ile Yaka Kanyonu ve Dedegöl Dağı’nın bir bölümünü kapsayan yaklaşık otuz beş bin hektarlık alanla ilgili hazırlanan kapsamlı envanter raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletildi.
tirmanis-rotasi-dedegol-dagi.jpegTürkiye’nin en önemli doğal varlıklarından olan Dedegöl Dağı’nın tamamı 27 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 378 numaralı karar ile Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla, bir süredir taş ocağı ve maden tehdidi altındaki bölge geri dönülemeyecek tahribattan kurtulmuş oldu.
2000’li yılların başında kaya tırmanış rotalarının açılması ile tanınmaya başlayan Dedegöl Dağları ve Kuzukulağı Yaylası, zamanla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en çok bilinen doğa sporları merkezlerinden biri haline geldi. Yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en derin dördüncü mağarası Kuyukule de, bölgede ortaya çıkarıldı.
Bu mağara, üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından tescillendi. Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için kullanılıyor. Önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu bölgenin sahip olduğu kaya tırmanış ve doğa sporları potansiyeli sınırsız. Yerli ve yabancı rota açıcılar tarafından uluslararası standartlarda meydana getirilen, uzunlukları 20 ila 600 metre arasında değişen tırmanış rotaların sayısı her geçen yıl artıyor. Birçok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapan bölge, çok sayıda yürüyüş rotasına sahip bulunuyor.

tirmanis-rotasi-dedegol-dagi-005.jpeg

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Kızıldağ Milli Parkı; 1900-2400 m. yükseltileri arasında eşsiz göl-orman-dağ peyzajı, sucul, karasal ekosistemleri, endemik flora ve önemli fauna türlerini barındırması, ender jeomorfolojik özellikleri ve rekreasyon değeri ile görülmeye değer güzellikleri bir arada bulundurmaktadır.

Kızıldağ Milli Parkı içerisinde biri Şarkikaraaağaç diğeri de Yenişarbademli ilçesinde olmak üzere iki adet günübirlik kullanım alanı bulunmaktadır. Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan günübirlik kullanım alanında iki katlı 5 adet Kırevi (Bungalov ev) bulunmaktadır. 6 kişilik yatak kapasiteli bungalov evlerde 12 ay boyunca konaklama imkanı bulunmaktadır. Alanda fırın, restoran, mescit ve çadır alanı bulunmaktadır. Beyşehir gölünden gelen hava akımının doğal ve yaşlı mavi sedir ormanı ile buluşmasıyla oluşan yoğun oksijen özellikle astım ve koah hastaları için rahatlama ve tedavi imkanı sağlamaktadır. Sağlık turizmi açısından özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca aynı bölgede eski yıllarda Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak inşa edilen ve tadilatı yapılan bina şuanda 100 kişilik kapasite ile konaklama amacıyla da kullanılmaktadır.

Bu haber toplam 3742 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.