• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Dünya turizminde Türkiye’nin adı kayboldu

Dünya turizminde Türkiye’nin adı kayboldu
Zonguldak’ta yayınlanan Halkın Sesi gazetesi yazarı Şebnem Saka, “Turizmde nredeyiz başlıklı yazısında Türkiye turizmini yazdı.

ZONGULDAK - Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, 2017 yılında dünya genelinde toplam 1 milyar 323 milyon turist gelişi kaydedildi. Ancak ortaya konulan istatistiklere bakıldığında. Tabiri caizse “Türkiye’nin esamisi bile okunmuyor.”

Yani dünya turizminde Türkiye’nin adı kayboldu.

Zonguldak’ta yayınlanan Halkın Sesi gazetesi yazarı Şebnem Saka, “Turizmde nredeyiz başlıklı yazısında Türkiye turizmini yazdı.

sebnem-saka-001.jpgYazı şöyle:

Avrupa’nın ise 671 milyon turist gelişiyle birinci sıraya yerleştiği görülürken, turizm pastasının yüzde 51’lik dilimine sahip oldu.

Avrupa’yı da 324 milyon turist gelişiyle Asya Pasifik takip ederken, 207 milyon ile Amerika, 63 milyon ile Afrika, 58 milyon ile de Ortadoğu izledi.

Ekonominin en önemli dalları arasında yer alan turizm, aynı zamanda medyanın en çok konuştuğu başlıklardan birisi oldu.

Seyahatlerde havayolunun yüzde 57 ile ilk sırada olduğu görüldü.

Havayolunu da yüzde 37 ile karayolu ikinci sıradan, yüzde 4 ile denizyolları üçüncü sıradan, demiryolları ise yüzde 2 ile dördüncü sıradan takip etti.

Turistlerin en çok seyahat sebebinin ise yüzde 55 oranında eğlence ve istirahat amacıyla olduğu kaydedildi.

Elde edilen veriler neticesinde en çok turizm harcamalarının olduğu ülke de 258 milyar dolarla açık ara Çin olarak görüldü. Çin’i 135 milyar dolarturizm harcamasıyla ABD takip ederken, 84 milyar dolarla Almanya, 63 milyar dolarla İngiltere ve 41 milyar dolarla da Fransa’nın takip ettiği tespit edildi.

Görüldüğü gibi dünya turizm hareketinde Türkiye’nin adı yok…

Kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan bacasız sanayi turizm için son dönemlerde mantar gibi biten 5 yıldızlı otellerin de yeterince rantabl olmadıkları göze çarpıyor.

Çünkü bunların içini dolduracak yeterince turist gelmiyor.

Öte yandan turizm sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı da yaşanıyor, lisan konusunda da ülkemizde Rusça, Çince, Japonca, İspanyolca, Yahudice, Slav dilleri gibi lisanları konuşabilen yeteri kadar eleman yok.

Turisti yolunacak kaz gibi gören zihniyet de aslında ülkemize bu açıdanh zarar veriyor ve Türkiye’nin sanki pahalı bir ülkeymiş gbi bir imajı yurt dışına yayılıyor.

Ayrıca ülkemizin büyük bir bölümü ise turizm olgusundan uzakta. Ege ve Akdeniz ile İstanbul gibi yerler ve bölgeler dışında Anadolu’nun birkaç yeri müstesna olmak üzere turist gelmiyor.

Bunda yerel yönetimlerin ihmalkarlıklarının da payı büyük, nedeni ise tesis ve konaklama olanaklarının neredeyse yok denecek kadar az olması.

Örneğin Zonguldak’ı ele alacak olursak;

Ne bir kruvaziye geminin sığınabileceği kapasitede bir liman, ne de bu turistleri yatırabilecek otelimiz var.

Kaynak: HalkınSesi / Şebnem Saka
Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.