• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Down Şefler mutfağa girmeye hazırlanıyor

Down Şefler mutfağa girmeye hazırlanıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile TAFED'in “Down Şefler Türkiye Projesi”nin törenine katıldı.

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Kendisini sağlam zannedenlerden kromozom sayıları farklı olabilir ama gönülleri, ruhları ve orada sahip oldukları zenginlikler hiç kimseden aşağı olmadığı gibi belki birçok kimseden de çok daha fazla.”

down-sefler-mutfakta.jpegBakan Numan Kurtulmuş: “Doğuştan gelen bütün bu farklılıklarımızın hepsini Yaradan’dan gelen farklılıklar olarak kabul etmek insan olmanın ilk şartıdır. Bu farklılıkların herhangi birisini kendisi için bir özellik kabul ederek bundan dolayı övünmek ve kendisinde var olduğunu zannettiği şeyin başkasında olmadığını görerek onu ötekileştirmek insan olmak değildir.”

down-sefler-mutfakta-012.jpegKültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle hazırlanan “Down Şefler Türkiye Projesi”nin açılış törenine katıldı.

down-sefler-mutfakta-002.jpegEtkinlikte konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu’nun bütün çalışmalarına destek olacaklarını belirtti.

Siyasetçilerin dünyanın zor meseleleriyle uğraştıklarını ifade eden Bakan Kurtulmuş, “Savaşların, işgallerin, çatışmaların, kavgaların olduğu, dünyanın her yerinde gerginliklerin yaşandığı bir dönemde, burası bizim için bir insanlık vahası gibi oldu. Bugün burada, bu güzel ortamda sadece sizin güzel etkinliğinizin paydaşı olmadık aynı zamanda bir insanlık dersinin de paydaşları, öğrencileri olduk.” diye konuştu.

down-sefler-mutfakta-013.jpegİnsan olmak doğuştan gelen bütün farklılıkları bir kenara koymayı gerektirdiğini vurgulayan Bakan Kurtulmuş, “Hiçbirimiz hangi anne-babadan doğacağımızı, hangi coğrafyada dünyaya geleceğimizi, hangi cinsten olacağımızı, hangi sosyal sınıfın bir üyesi olacağımızı ya da kromozomlarımızın kaç tane olacağını belirleyerek dünyaya gelmedik” dedi ve şöyle devam etti:

down-sefler-mutfakta-004.jpeg“Doğuştan gelen bütün bu farklılıklarımızın hepsini Yaradan’dan gelen farklılıklar olarak kabul etmek insan olmanın ilk şartıdır. Bu farklılıkların herhangi birisini kendisi için bir özellik kabul ederek bundan dolayı övünmek ve kendisinde var olduğunu zannettiği şeyin başkasında olmadığını görerek onu ötekileştirmek, farklılaştırmak, bir şekilde karşıya koymaksa, herhalde insan olmak değildir. En hafif tabiriyle söyleyeyim ahmak olmaktır.”

down-sefler-mutfakta-006.jpegKendisinden önceki konuşmacıların down sendromlu gençler için kullandığı ‘melek yüzlü’ ifadesine atıfta bulunana Bakan Kurtulmuş, “Onlar sadece melek yüzlü değil, davranışlarıyla, tavırlarıyla gösteriyorlar ki aynı zamanda melek kalpli gençlerimizdir, evlatlarımızdır.” dedi ve şöyle devam etti:

down-sefler-mutfakta-014.jpeg“Kendisini sağlam zannedenlerden kromozom sayıları farklı olabilir ama gönülleri, ruhları ve orada sahip oldukları zenginlikler hiç kimseden aşağı olmadığı gibi belki birçok kimseden de çok daha fazladır. Onun için bu evlatlarımıza sahip çıkmak bizim için sadece onlara sahip çıkmak değil kendi insanlığımıza sahip çıkmaktır.”

Konuşmasını Zülfü Livaneli’nin “Dünyayı güzellik kurtaracak / Bir insanı sevmekle başlayacak her şey” dizeleriyle sürdüren Bakan Numan Kurtulmuş, “ İşte burada dünyayı iyilik kurtaracak, insanlık kurtaracak diyenler bir araya geldi. Sesiniz gür olsun, yüreğinizdeki bu sevgi çoğalsın!” diyerek sonlandırdı.

down-sefler-mutfakta-008.jpegBakan Numan Kurtulmuş, down sendromlu gençlerin halk oyunu gösterileriyle renklendirdiği etkinliğin sonunda, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi ve pasta kesti.

down-sefler-mutfakta-009.jpegUluslararası Down Sendromu Federasyonu ile Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun (TAFED) işbirliğiyle hazırlanan projeyle, 27 down sendromlu gence aşçılık eğitimi verilecek. Beş yıldızlı otellerin mutfaklarında 23 hafta sürecek eğitimin ardından, down sendromlu gençlerin istihdamı sağlanacak.

 

Kaynak: Kültür ve Turim Bakanlığı
Bu haber toplam 5338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.