• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Boris Johnson İngiltere'de tek başına iktidar oldu

Boris Johnson İngiltere'de tek başına iktidar oldu
Alexander Boris de Pfeffel Johnson, temmuz ayında liderliğe geldiği Muhafazakar Parti’ye 360'ı aşan milletvekiliyle Margaret Thatcher'ın 1987'deki seçim zaferinden bu yana büyük seçim zaferini kazandırdı. 

BEYZA ŞAHİN-BİRSEN YILDIRIM
LONDRA- Muhafazakar Parti’ye 30 yılın en büyük seçim zaferini kazandırarak başbakanlık koltuğunu sağlama alan Boris Johnson gazetecilikten siyasete tüm kariyerinde hep "renkli" ve "tartışmalı" bir isim olmayı başardı. - İngiltere’de erken genel seçimde, iktidardaki Muhafazakar Parti sayımı tamamlanan 642 seçim bölgesinde 360 milletvekilliği kazanarak tek başına hükümeti garantiledi. Johnson Brexit'i gerçekleştirmek için yeni ve güçlü bir yetki elde etti.
Yerel saatle 06.30 itibariyle 650 seçim bölgesinden 644’ünde oy sayımı tamamlandı. Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına hükümet için gerekli 326 milletvekilinin 34 milletvekili üzerine çıktı ve 360 milletvekiline ulaştı.

boris-006.jpg

boris-012.jpg
Başbakan Boris Johnson, Muhafazakar Parti genel seçimlerini kazandıktan sonra Londra'nın merkezinde 10 Downing Street dışında bir konuşma yaptı

BORİS JOHNSON'DAN ZAFER KONUŞMASI
Seçim sonuçlarına ilişkin konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Bu aşamada, bu tek ulus Muhafazakar Parti hükümetine, sadece Brexit'in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor" dedi.

Johnson, sonucun İngiliz halkının demokratik iradesine saygı duyma, ülkeyi daha iyi bir hale getirme ve tüm halkın potansiyelini ortaya çıkarma şansı veren tarihi bir seçim olacağına işaret ettiğini belirtti.
Öte yandan Johnson, Batı Londra'daki seçim bölgesinde oy oranını 1,8 puan artırarak 7 bin 210 oy farkla ve toplam da 25 bin 251 oyla yeniden Avam Kamarası'na seçildi.
Sandık çıkış anketlerine göre, Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 368 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.
Johnson'ın en büyük rakibi konumundaki Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye ile ikinci oldu. Böylece İşçi Partisi, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybederek tarihinin en kötü yenilgilerinden birini aldı.
İngiltere Başbakanı Johnson seçim zaferini hayat arkadaşı Carrie Symonds ile birlikte kutladı.İngiltere Başbakanı Johnson seçim zaferini hayat arkadaşı Carrie Symonds ile birlikte kutladı.

boris-005.jpg
Gelecek nesiller için devrik İşçi kalelerinin isimleri Boris Johnson'ın (kız arkadaşı Carrie Symonds ile resimde) gelgit dalgasının hikayesini anlatacak

BREXIT KESİNLEŞTİ

Bu sonuca göre Johnson, AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan 650 üyeli Avam Kamarasında geçirebilecek ve İngiltere, 31 Ocak 2020'de AB'den ayrılmış olacak.

corny-001.jpg
boris-007.jpg
Labour’un Jeremy Corbyn’ine (Kuzey Londra’daki Islington Town Hall’da, depolar arasındaki arka çıkıştan çıkan medya röportajını bırakmak için resmedildi), partinin 1935’ten bu yana en kötü şekilde ortaya çıkması oldu

CORBYN AĞIR HEZİMET YAŞADI
Ana muhalefetteki İşçi Partisi, geçen seçimde kazandığı 262 milletvekilinin gerisine düşerek şu ana kadar sadece 203 milletvekili çıkarabildi. Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, henüz resmen istifa etmediyse de partisine başka bir seçim kampanyasında liderlik yapmayacağını duyurdu.

LİBERAL LİDER MİLLETVEKİLİ BİLE SEÇİLEMEDİ
Seçim sonuçlarına göre en ağır darbelerden birini Liberal Demokrat Parti aldı. Partinin lideri Jo Swinson, İskoçya’daki seçim bölgesinde milletvekili seçilmeyi başaramadı. Liberal Demokratlar şu ana kadar sadece 11 milletvekili çıkarabildi.

SEÇİMİN BİR DİĞER KAZANANI İSKOÇYA ULUSAL PARTİSİ
Seçimden karlı çıkan partilerden biri ise İskoç Ulusal Partisi oldu. Parti son seçimde çıkardığı 35 milletvekili sayısını aşarak milletvekili sayısını 48’e yükseltti.
İşçi Partisi Jeremy Corbyn ile tarihinin en büyük yenilgilerinden birini aldı. İşçi Partisi Corbyn ile bir önceki seçime göre 59 milletvekili kaybetti. İşçi Partisi Jeremy Corbyn ile tarihinin en büyük yenilgilerinden birini aldı. İşçi Partisi Corbyn ile bir önceki seçime göre 59 milletvekili kaybetti.

boris-johnson.jpg

BORİS JOHNSON KİMDİR? 
Başbakan Johnson'la İngiltere Brexit'i başaracak ancak İskoçya'nın yeni bir bağımsızlık referandumu çabaları da hızlancak. Damat Ferit Paşa kabinesinde İçişleri Bakanlığı yapan, İstiklal Savaşı'na karşı muhalif yazılar kalem alan ve İngiliz Muhipler Cemiyeti'nin kurucusu Ali Kemal Bey'in torununun çocuğu olan, tam ismiyle Alexander Boris de Pfeffel Johnson, temmuz ayında liderliğe geldiği Muhafazakar Parti’ye 360'ı aşan milletvekiliyle Margaret Thatcher'ın 1987'deki seçim zaferinden bu yana büyük seçim zaferini kazandırdı. 
Bunun, uyguladığı ekonomik politikaların etkileri nedeniyle İngiltere'de bir nefret objesi haline gelen, heykelleri kırılan Thatcher gibi, daha şimdiden toplumun bir kesimi için sevimsiz bir figür olan Johnson için de "uğursuz" bir başarı olup olmadığını bekleyip görmek gerekecek. Johnson'ın, seçim zaferini takiben Kraliçe 2. Elizabeth tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

GAZETECİLİK YAPTI
1964 doğumlu Johnson, İngiltere'de siyasetçi sınıfının yetiştiği iki önemli okul kabul edilen Eton Lisesi'nde ve Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü. Johnson, mezuniyetinin ardından aile bağlantılarını kullanarak The Times'ta gazetecilik kariyerine başladı. Gazetecilik kariyeri kısa süren Johnson, hazırladığı yalan haber nedeniyle işten kovuldu.
Bunun ardından Daily Telegraph gazetesine geçen Johnson, bu basın kuruluşunun Brüksel muhabiri oldu. Johnson'ın AB karşıtlığı da bu dönemde imza attığı haberlerle kendini göstermeye başladı. 
Johnson, gazetecilik kariyerinde Daily Telegraph'ın editör yardımcılığına ve Spectator dergisinin editörlüğüne kadar yükseldi.

boris-008.jpg
Başbakan, bir sonraki hükümeti kurma izni verilen Buckingham Sarayı'nı ziyaret ettikten sonra 10 Downing Caddesine geri döndüğü için personeli selamladığı için gülümsüyor.

LONDRA BELEDİYE BAŞKANI OLDU

Johnson kariyer değişikliğiyle 2001'de Muhafazakar Parti milletvekili olarak siyasete adım attı. Avam Kamarasında 2 dönem görev yapsa da ön plana çıkmayı başaramadı. 
Boris Johnson, ilk büyük başarısını 2008'de Londra Belediye Başkanı seçilerek elde etti. Bu görevi de 2 dönem sürdüren Johnson'ın akıllarda kalan "icraatı" ise 2012 Londra Olimpiyatları sırasında Victoria Parkı'na kurulan 45 metre yüksekliğindeki eğlence halatında asılı kalması oldu ancak Johnson, başka siyasetçilerin "karizmasını çizecek" bu sahneyi bile popülaritesini artıracak bir şova dönüştürmeyi başardı.
Belediye başkanıyken 2015'te ziyaret ettiği Tokyo'da katıldığı "dostluk maçı"nda 10 yaşındaki bir çocuğu ezip geçmesi veya 2016'da milletvekiliyken başka bir dostluk maçında eski Alman milli futbolcu Maurizio Gaudino'yu kafa atarak yere sermesi, Johnson'ın "kazanma hırsının" göstergeleri sayıldı.

boris-009.jpg
Muhafazakarların Margaret Thatcher’ın 1987’deki son zaferinden bu yana en büyük çoğunluğu ve 1979’dan bu yana oy verdikleri en büyük payı aldı

AB REFERANDUMU'NUN MİMARI OLDU 
Belediye başkanlığının ardından yeniden Avam Kamarası'na giren Johnson'ın siyasi kariyerindeki en önemli kilometre taşlarından biri ise 23 Haziran 2016'da yapılan AB referandumu oldu. 
Referandum kampanya sürecinde AB üyeliğinden ayrılması için kampın lider figürü olarak öne çıkan Johnson, beyanatlarıyla tartışmaların da odağında yer aldı.
Özellikle Türkiye'nin AB üyesi olması halinde 78 milyon Türk'ün İngiltere'ye hücum edeceği, dolayısıyla İngiltere'nin göçü kontrol altına almak için AB'den ayrılması gerektiği şeklindeki ifadeleri tartışma yarattı.


tatcher-001.jpg
Eğer rakipleri onu küçümseme konusunda ısrar ederse Margaret Thatcher'in (1987 genel seçimlerinden sonra sol ve sağ resimde) hak ettiği gibi, bir başka modern Tory popülistinin - kazanmaya devam etmesi için her şansı var

BAŞBAKAN CAMERON'IN İSTİFASI ÖNÜNÜ AÇTI 

AB referandumundan yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla Brexit kararının çıkmasını takiben, ülkenin AB'ye üyeliğinin devamı için kampanya yürüten dönemin Başbakanı David Cameron istifa etti.
Johnson'ın adı partinin liderliği için ciddi şekilde telaffuz edilmeye başlandı. Brexit kampının lider figürü olarak, ülkeyi AB'den ayıracak başbakanın da Johnson olması güçlü bir ihtimal haline geldi.
Boris Johnson, bu yönde kampanya çalışmasına da başlamasına karşın o ana kadar kendisiyle hareket eden dönemin Adalet Bakanı Michael Gove'un kendi adaylığını ilan etmesiyle yarışa girmekten son anda vazgeçti.

boris-013.jpgMAY KABİNESİNDE DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU 
Johnson'a, Cameron'dan görevi devralan May'in kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevi verildi. Başbakan olarak dış politikada "Küresel İngiltere" sloganıyla ülkeyi Avrupa dışı dünyaya daha fazla açmayı vadeden Johnson, ABD ile "özel ilişkinin" de altını sık sık çizdi. Johnson'ın ABD ile ilişki konusundaki ısrarcı tavrı, İngiltere'yi bir ABD "uydusuna" dönüştürebileceği endişesini de doğurdu. Johnson bakanlık dönemi boyunca tartışma yaratan adımlarıyla gündemde kalmayı başardı. 
Johnson'ın en büyük gafı, İran'da casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan Nazanin Zaghari-Ratcliffe'in bu ülkeye gazetecileri eğitmek üzere gittiğini söylemesi oldu. İngiliz ve İran çifte vatandaşı olan Ratcliffe'in savunması, bu ülkeye aile ziyareti için gittiği yönünde olsa da Johnson'ın sözleri kadının mahkumiyetine yol açtı.
Dışişleri kaynaklarının İngiliz basınına yaptığı değerlendirmelere göre, Johnson zeki olsa da dikkat eksikliğiyle mücadele ediyor, kendisine verilen brifinglere odaklanamıyor ve muhatapları tarafından sevilmesi ise en büyük önceliği arasında yer alıyor. 

MAY HÜKÜMETİNDE İSTİFA ETTİ
Johnson, yaklaşık 2 yıllık dışişleri bakanlığı görevinden geçen yıl temmuzda May hükümetinin "yeni Brexit yaklaşımı" nedeniyle istifa etti.
Bakanlığının son döneminde İngiliz basınında yayımladığı köşe yazılarıyla da May'in Brexit yaklaşımını eleştiren Johnson, istifasının ardından eleştirilerinin dozunu artırdı.
Johnson, May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Avam Kamarası'ndaki ilk oylamasında tarihi bir farkla reddedilmesinde de kendisine yakın 100 kadar milletvekiliyle kilit rol oynadı.
Boris Johnson'ın, May'in anlaşmasını "düğmesi Brüksel'de olan intihar yeleğine" benzetmesi üzerine de büyük tepki çekti.

PEÇE TAKAN KADINLARI POSTA KUTUSUNA BENZETTİ 
Boris Johnson, kaleme aldığı köşe yazılarında İslamiyet ve Müslümanlarla ilgili görüşleriyle de tartışma yarattı. Daily Telegraph'ta geçen yıl ağustos ayında yayımlanan bir yazısında, peçe takan kadınları "posta kutusu" ve "banka soyguncularına" benzeten Johnson'ın, 2006'da bir kitap için kaleme aldığı makalede de İslamiyet'i, ilerlemeye engel olarak gösterdiği ortaya çıktı.Johnson'ın ABD Başkanı Donald Trump'la ilişkileri de İngiltere'de önemli bir tartışma kaynağı oldu.
Trump'ın Johnson'ı öven sözleri, İngiltere ziyaretinde özel olarak görüşmesi ve Johnson'ın da diplomatik yazışmalarında Trump'la ilgili olumsuz değerlendirmelere yer veren İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch'a desteğini açıklamaktan kaçınması tepki çekti. 

MAY'IN İSTİFASI SONRASI BAŞBAKAN OLDU 
Johnson, Brexit krizini aşamayan Theresa May’in temmuz ayında istifasının ardından parti üyelerinin oylarıyla başbakanlık görevine geldi. Ancak AB yanlıları ile Brexit yanlıları arasında geniş bir koalisyonu andıran Muhafazakar Partinin parlamento grubu, yeni başbakanın Brexit planlarını hayata geçirmesine mani oldu. 

May’in 2017’de gittiği erken seçimde parlamento çoğunluğunu kaybederek kurmaya mecbur kaldığı azınlık hükümetini devralan Johnson, kendi parti grubundaki muhaliflerinin de katkısıyla Brexit krizini aşamadı ancak başbakanlığının daha ilk günlerinde bu krizi aşmaya dönük cüretkar hamlesiyle tarihe geçti. 

Brexit’i 31 Ekim’de milletvekillerinin engeline takılmadan gerçekleştirmek isteyen Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth’i ikna ederek parlamentoyu 5 hafta tatil kararı aldı. 
Anayasal krize dönüşen bu hamle, muhalefetin girişimiyle taşındığı yargıdan döndü. Parlamento yeniden açıldı. Fakat Johnson'ın bu girişimi, amacına erişmek için ne kadar radikal adımlar atabileceğinin göstergesi olarak kayıtlara geçti.
Johnson bu aşamada da şapkadan tavşan çıkarmayı başardı ve selefi May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını Brüksel’le giriştiği yoğun müzakereyle güncellemeyi başardı. 
Ancak muhalefet partilerinin ve parti içi muhalefetin girişimiyle Brexit yine, bu kez 31 Ocak’a ertelendi. Johnson bu süreçte grup kararına karşı oy kullanan onlarca milletvekili partiden ihraç ederek radikal hamleler listesine bir yenisini ekledi.

boris-010.jpg
Başbakan, zafer konuşmasında tanınmış olduğu gibi, birçok işçi sınıfı seçmeni “el”, haçlarını Muhafazakar kutusuna koymadan önce oy pusulasından feragat etmiş olacak.

​​​​​​​ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI YAPTI 

Mevcut dengeler içinde Brexit krizine çözüm bulamayacağını anlayan Johnson, erken seçim çağrısında bulundu. Brexit’i erteletmeyi başaran muhalefet partilerinin de rızasıyla ülke dün erken genel seçime gitti.
Seçim kampanyasında ülkenin bazı ünlü gazetecilerine mülakat vermeyi reddeden Johnson, seçmen sadece "Brexit'i gerçekleştirelim" mesajını iletmeye odaklandı.
Tanıyanların anlattığına göre çocukluk hayali "dünyanın kralı" olmak olan Boris Johnson, 55 yaşında, bu kez seçim de kazanarak yeniden İngiltere Başbakanı olmayı başardı. 
Partinin parlamento grubundaki AB yanlısı milletvekillerini de aday listesine koymayarak temizleyen Johnson’ın önünde ülkeyi 31 Ocak’ta AB’den ayırmak için engel kalmadı. 
Bununla birlikte, Johnson'ın asıl amacının ülkeyi AB'den ayırmak değil, bu tartışmayı kullanarak başbakanlık koltuğuna oturmak olduğuna inananlar da bulunuyor. Bu düşüncede olanlar, Johnson'ın Brexit meselesini seçmene vadettiği şekilde çözmek yerine başbakanlık koltuğunu korumaya odaklanacağını savunuyor.

JOHNSON'IN ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR 
Brexit vadini yerine getirmeye yönelmesi halinde ise Johnson’ı bir başka zorluk bekliyor, ülkenin bütünlüğünü korumak. İngiltere’nin AB’den ayrılması İskoçya’da yeni bir bağımsızlık referandumu girişimlerine hız kazandıracak. Referandum Johnson’ın başbakanlığındaki merkezi hükümetin iznine tabi olsa da seçimden 48 milletvekili çıkararak İskoçya çapında büyük zaferle çıkan İskoç Ulusal Partisi gelişmeleri bu yönde zorlayacak. İşler İspanya’daki Katalonya krizine benzer bir hal alır mı bilinmez ama İngiltere’yi yeni bir anayasal krizin beklediği görülüyor.
Bir diğer kriz alanını da Kuzey İrlanda oluşturacak. Johnson’ın AB’den anlaşmalı ayrılması halinde, mevcut anlaşmaya göre İngiltere ile Kuzey İrlanda arasına gümrük duvarı ve sınır girecek. Bu, İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar için bir kabul senaryosu olarak görülüyor.
Johnson bunun önüne geçmek için AB’den anlaşmasız ayrılmayı seçerse de bu defa da ayrılıkçı Katoliklerin tepkisinin sert olması bekleniyor. Kuzey İrlanda’da terörün yeniden canlanması veya iki İrlanda’nın birleşmesi için bir referanduma gidilmesi İngiltere’yi bekleyen iki kabul senaryosu sayılıyor.

Kaynak: Daily Mail, İndependent, Daily Telegraph, BBC
Bu haber toplam 2348 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.