• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Bizde engelliler evden çıkamıyor, Avrupalılar tatile geliyor

Bizde engelliler evden çıkamıyor, Avrupalılar tatile geliyor
anavgat'ta Özel Özlem Eğitim ve Rehebitilasyon Okulu Fizyoterapisti Fedekar Dağ% Bizde aileler genelilkle çocuklarını evden dışarı bile çıkarmıyor. Avrupa'da aileler ile çevredekiler çocukların rahatsızlığını kabulleniyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA - Avrupa'da engelliler, uçağa binip Antalya'ya tatile gelirken, Türkiye'de engelli aileler, engelli yakını olduğu görülmesin diye çocuklarını evden dışarı çıkarmıyor. Bakanlik verilerine göre ülkemizde 7,5 milyon engelli bulunuyor. 
Antalya Manavgat'ta Özel Özlem Eğitim ve Rehebitilasyon Okulu Fizyoterapisti Fedakar Dağ şunları söyledi: ''Ülkemizde engelliler, evden dışarı çıkmıyor. Avrupalı aileler engelli yakınlarını tatile getiriyor. Bizde aileler genelilkle çocuklarını evden dışarı bile çıkarmıyor. Avrupa'da aileler ile çevredekiler çocukların rahatsızlığını kabulleniyor. Çevreye çıkararak moral kazanmalarını ve sosyal tedavisi için topluma uyumunu sağlıyorlar.

engelliler-.jpg
engelliler--001.jpgENGELLİ KARTI KÜÇÜMSENİYOR
Ülkemizde toplumun engelliye bakışı yanlıştır. Engelliye dilenci muamelesi yapıyorlar. Ulaşım araçlarında bile Bakanlığın verdiği ‘engelli kartı'nı gösterdiğinde ‘Senin neren engelli?” diyen şoförler bile var. Engellilerin topluma adapte edilmesi topluma kazandırılması gerekir. Avrupa'da başta Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa ve Avusturya bunu başardı.”

engelli.jpg
engelli-001.jpg
engelli-002.jpg
engelli-003.jpgÇARŞIDA ENGELLİ TURISTLER DOLAŞıYOR

ÇManavga'ta 19 yaşında genç bir kızken zeytin ağacından düşme sonucu 30 yıldır omurilik felcine bağlı tekerlekli sandalye ile yaşayan Emiş Çelik, şunları anlattüı: '' Akülü aracımla dışarı çıkıyor ve dolaşıyorum. Çarşıda pazarda engelli turistlerin alış veriş yaptığını görünce çok mutlu oluyorum. Bizde çoğu aile engelli çocuğunu evinden dişarı çıkarmıyor. Bir Alman aile çocuğunu diğer engellilerle yüzleşmesi ve toplumla kaynaşması için evden çıkarıyor, okulda yapılan çalıymalara katılmasını sağlıyor. Artık kismet engellilere dilenci muamelesi yapmasın.
 

engelli-004.jpg
engelli-005.jpg
engelli-006.jpgAVUSTURYALI ENGELLİLER DEVLET DESTEĞİ İLE TATİLE GELİYOR

Avusturya Viyana'da bir engelli okulunda öğretmenlik yapan Suppan Gabeiela, o 82 değişik yaş grubu ve engelli grubunu her yıl Türkiye'de ve İspanya'da tatile getirdiklerini söyledi. Gabriella, Viyana'da engellilere sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve devlet her alanda destek verildiğini belirterek “Engelli olmak bir ayıp değildir. Sağlıklı bireylerden bir farkı yoktur. Sadece toplumun zayıf halkasıdır. Tatillerde engellilerle farklı turlara katılarak mutlu olmasını sağlıyoruz. Amacımız onların kendi ayaklari üzerine kalmasını sağlamaktır'' dedi.

Bu haber toplam 2983 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.