• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Arif Aktürk - Aşçı

Arif Aktürk, 1973 yılında Ardahan’da doğdu. 1988 yılında Kadıköy Zümrüt Otel’de mesleğe başladı . Gastronomi sektöründe 34. yılını dolduran Türkiye Milli Şefi Arif Aktürk, 16 ülkede kendi kültürümüzü ve gastronomiyi, casual dining Türk ve dünya mutfağını en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyor.

Aktürk, Dünya Aşçilar Federasyonu WACS jüri üyesidir. Türkiye’de World Master Chef Unvanını alan üçüncü kişidir.

Guiness Rekorlar Kitabı’na giren 90 aşçıdan biridir. Aktürk, 2010 yılında Tüm Aşçılar ve Şefler Federasyonu - TAFED ile 90 takım arkadaşıyla beraber 1515 meze yaparak Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Üstatlarımızdan Aydin Yilmaz Ve Tuğrul Şavkav’dan ilham alarak Anadolu Türk Mutfağı'nı dünyaya tanıtmak için 22 yıldır 7 bölgenin Halk Mutfak Kültürleri üzerinde araştırmalar yaptı.

Yerel tatlara kattığı yeni yorumlarla, MB Patisserie’nin mutfağına kendi imzasını atmıştır. Yenilikçi tarzını kullanarak oluşturduğu menülerde modern ve klasik tatları bir araya getiren Arif Aktürk, MB Patisserie’nin köklü ve lezzetli mutfağını daha da zenginleştiriyor.

"Türkmenistan, Türkiye ve dünya mutfaklarından seçkin yemekleri birleştirerek bir menü oluşturmaya çalışıyoruz" diyen Aktürk'ün hedefinde MB Restaurant'ı Türkiye ve Amerika'nın ardından Ortadoğu pazarlarına taşımak bulunuyor.

arif-akturk-002.jpgBilgiye erişimde kendini bir ıstakoz gibi tanımladığını belirten getiren Aktürk şöyle konuşuyor:  "Nasıl ki bir ıstakoz riski göze alır, ufacık bir dalgaya yenik düşebileceğini bile bildiği halde kabuk atar; ben de aynı şekilde yeri geldiğinde ufacık bir dalgayla kırılabileceğimi bile bile güçlenmek pahasına asla vazgeçmiyorum." diyor. Her yemeği her restoran menüsüne koymadığını, yemeklerini lokasyona ve insanların damak tatlarına göre revize ettiğini söyleyen Arif Şef, bir de genç adaylara tavsiyede bulunarak gerçek bilginin basılı kitaplarda ve mutfak üstadlarında olduğunu dile getiriyor. Gençlere özellikle sürekli okumayı, geçmişteki reçetelere sahip çıkmayı ve önce kendi kültürünü öğrenmeyi şiddetle tavsiye ediyor. Nitekim de ona göre, iyi verimlilik elde etmek için doğru tarlaya ekmek şart!.."

arif-akturk-001.jpgABLASININ İZİNDE DEVAM ETTİ
Aktürk, evlendikten sonra 1970’li yıllarda mesleği bıraktığını ve onun verdiği ışıkla 1987 yılında aşçılığa başladığını söyledi.
Şeker Piliç ve Altın Bahçe Tarım Ürünleri Başkanı Ali Bor’u Bandırma’da eski Tekel binasını 2011 yılında Bandırma Belediyesi’nden 29 yıllığana kiralayarak ilk butik otel Panderma Port Hotel’i açtığında Panderma Port Café&Brasserie’in menüsünü Arif Aktürk yaptı.

arif-akturk-003.jpgDOĞRU MALZEMEYI DOĞRU YERDE KULLANMALı
Danışmanlık alanında yaptığı çalışmaları Aktürk danışmanın özelliği budur diyerek “Mutfağımı kendim kuruyorum” diyerek şunlatı anlatıyor: “Doğru malzemeyi, doğru yerde kullanmanızı gerekiyor.   Her mutfaktan herşey çıkamaz. Bu nedenle iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor.  Ancak hangi mutfak olursa olsun doğru malzemeyi doğru yerde kullanmak gerekiyor. Konuklara çok büyük porsiyonlar değil, küçük porsiyonlar ama ağızlarında tat bırakan ve damak tadını artıran porsiyorlar vermek gerekiyor. Porsiyon büyüdükçe daha lezzetli olacağına inanmıyorum.  Az yemek ama çok lezzeti başarmalısınız.”

GUINESS REKORLAR KİTABINA GİREN 90 ŞEFİN ARASINDA
Danışmanlık hizmetlerinin yanında girdiği yarışmalarda ve görevlerde kazandığı pek çök ödüle sahip olan Arif Aktürk 2010 yılında Tüm Aşçılar ve Şefler Federasyonu-TAFED ile Guiness Rekorlar Kitabı’na 1515 meze ile giren 90 şefin arasında yer alıyor.

HERKES KENDI ÖZÜYLE ÇALıŞARAK BAŞARıR
Türkiye’de ilk organik mutfağı Akasya AVM Organikim’de hayata geçirdi.
Arif Aktürk, zengin Türk mutfak kültürünün Osmanlı’da daha da zenginleşerek günümüze kadar geldiğini belirterek “Türk Mutfağı’nın genç nesiller tarafından iyi öğrenilmesi ve dünyaya tanıtılması gerektiğini belirtiyor.
Genç nesillerin mutfak ve yemek kültürümüze sahip çıkacağına inandığını belirter Aktürk, “Herkes kendi özüyle çalışarak başarır”diyor.

Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.