• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 24 °C

Bakan Mehmet Ersoy: Yeni hedef 70 milyar $

Bakan Mehmet Ersoy: Yeni hedef 70 milyar $
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: Turizm gelirlerin GSMH içindeki payı da 35 milyar dolar civarında. Bu oranın yüzde 8’e çıkarılması ise turizm gelirinin 70 milyar dolara çıkması anlamına geliyor. 

ANTALYA- Turizmde kişi sayısının artık öncelikli hedef olmadığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Turizm gelirlerinin GSMH içindeki payı yüzde 4. Hedefimiz bunu yüzde 8’e getirmek” dedi. TÜİK’in açıkladığı 1. çeyrek verilerine göre GSMH 882.7 milyar dolar. Turizm gelirlerin GSMH içindeki payı da 35 milyar dolar civarında. Bu oranın yüzde 8’e çıkarılması ise turizm gelirinin 70 milyar dolara çıkması anlamına geliyor. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin artık nitelikli turizm ve turiste yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. İlk resmi ziyaretini turizmin başkenti Antalya’ya yapan Ersoy, kentteki programa valilik ziyareti ile başladı, ardından da Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Turizm değerlendirme toplantısında turizmcilerle de bir araya gelen Bakan Ersoy, turizmde 2023 hedefi olarak belirlenen 50 milyar dolar gelir, 50 milyon turist hedefini değiştirdiğini söyledi. Ersoy, “Kişi sayısı artık öncelikli hedef değil. Turizm gelirlerinin Gayri Safi Milli Hasıla’daki (GSMH) payı şu anda yüzde 4. Hedefimiz yeni dönemde bu oranı yüzde 8’e getirmek. Avrupa’da hedef aldığımız ülkelerde bu oran yüzde 12’lerde. Havuzdaki pasta payını ikiye katlayarak gerçek bir başarı hikayesi yazarız” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 1. çeyrek verilerine göre GSMH dolar bazında 882.7 milyar dolar seviyesinde. Buradan hareketle turizmin GSMH içindeki payının 35 milyar dolar olduğu görülüyor. Bakan Ersoy’un açıklamasıyla eğer turizm gelirlerinin GSMH içindeki payı yüzde 8’e çıkarsa, Türkiye’nin turizm geliri de 70 milyar dolara çıkmış olacak.

bakani-mehmet-ersoy,.jpgİKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLMELİ

En önemli konulardan birinin turizm gelirleri olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, “İlk 6 aylık veriler açıklandı ama benim için rakamların çok önemi yok. Kitle (mass) turizmi ile Türkiye işe başladı ve önemli bir başarı hikayesi yazdı. Ama artık mass turizmle övünmememiz gerekiyor. Bizim ikinci aşamaya geçmemiz gerekiyor, bu da söylemesi kolay yapması çok zor bir şey. Artık nitellikli turizme, nitelikli turiste odaklanmalıyız. Bunun için her şeyden önce arz talep dengesini talep yönünde lehimize bozmamız gerekiyor. Yeni pazarları geliştirmeliyiz. Pazara göre ürün oluşturacağız. Biz ısrarcı olmayacağız. Biz misafire göre ürün geliştirmek zorundayız. Ürünümüzü misafirin isteklerine göre dizayn edeceğiz. Üründe yetmez, otelleri kastetmiyoruz, bölgenin tamamı ürünün parçasıdır. İkinci aşamada ülkenin tamamı ürünün parçası. Herkes farkında olmadan turizmin içinde yer alıyor. Herkesi belli bir bilinç altında bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz” ifadelerini kullandı.

FIRSAT KAPISI OLMALI 

Turizmde markalaşmanın önemli olduğuna vurgu yapan Mehmet Ersoy, “Kendi dünya markalarımızı oluşturmak zorundayız. Yerel markamızın biri global marka oldu. Biz bakanlık olarak bununla ilerleyen markalarımızı destekleyeceğiz. Bunları teşvik edecek politikalar gerçekleştireceğiz. Turizmin ana kaynağı insan kaynağıdır. İnsan kaynağında da markalaşmamız lazım. Türkiye genç nüfusa sahip ama turizme yönelen genç sayısı çok az, bu bizim ayıbımız. Turizm sektörünü cazip sektör haline getirmemiz gerekiyor. Kendi marka insan kaynaklarını oluşturmamız gerekiyor. 20 bin liradan 50 bin liraya kadar maaş alan aşçılar var. Bunları yetiştiremediğimiz için ithal ediyoruz. İnsan kaynağında ithalatın önüne geçmeliyiz. Kaynağımızı büyütüp ihraç eder hale gelmemiz gerekir. Gençlere turizmin bir fırsat kapısı olarak göstermeliyiz” diye konuştu.

‘ÖZEL SEKTÖR’ YAPILANMASI 

- TURİZMİN, tüm paydaşların ortak çalışması ile ilerleyebileceğini, ivme kazanacağını ifade eden Mehmet Ersoy, “Turizm bir kişiyle olacak bir iş değil, turizmi yayacağız bu işteki fikir önderlerinin hepsini bu işin içine katacak projelerimiz var. Zaman içerisinde bunların hepsini göreceğiz. Yeni kurullar kuracağız, cumhurbaşkanımızın bakanlıkta yaptığı gibi biz de alt operasyonlarla sektöründeki lider arkadaşları bu operasyonların içine dahil edeceğiz. Özel sektör bakış açısını alttaki birimlere de hızlı bir şekilde yansıtacağız” diye konuştu.

‘KİMSE ARACI KOYMASIN’ 

- YENİ dönemdeki hedef ve beklenen değişiklikler hakkında da bilgiler veren Bakan Mehmet Ersoy, şunları söyledi: “Her şeyden önce hızlanacağız. Yeni sistemin ana prensibi hızlanmaktır. Hızlı hareket edeceğiz. Bakanlıkta bekleyen birikmiş ne kadar dosya varsa hızlı şekilde sonuçlandıracağız. Kanunlar ve mevzuatın öngördüğü oranda olumlu, engellenenleri de bekletmeyip sizlere hızlı bir şekilde ileteceğiz. Bu sebeplerden olmuyor, şu şekilde olabilirse diyeceğiz, hızlı şekilde sonuçlandıracağız. Artık hiçbir dosya oyalanmayacak, çok hızlı şekilde sonuçlanacak. Sizden ricam lütfenn kimse aracı koymasın, direkt bakanlığa normal takibini yapsın. Biz herkesin dosyasını hızlı bir şekilde takip edip, hızlı şekilde sonuçlandıracağız.”

TEŞVİKE GEREK YOK ENGELLER KALKMALI 

- TEŞVİKLERİN ve desteklerin turizmi kıpırdattığını ama nihai sonuç için teşvik ve destekten çok daha önemli şeylerin gerektiğine dikkat çeken Mehmet Ersoy, “Turizm sektörü olarak gerek oluşturduğumuz döviz girdileri, gerekse oluşturduğumuz büyük istihdam düşünüldüğünde biz teşvike dayalı bir sektör ve bu şekilde anılmak istemememiz gerekiyor. Bence en büyük teşvik turizmciler için turizmin önündeki engellerin kaldırılması olması lazım. Sizi frenleyen, tutan engelleri biz devlet ve bakanlık olarak hızlı şekilde ortadan kaldırırsak işi bilen turizmcinin teşvike ihtiyacı yok. Teşvik dediğiniz şey taşıma suyla değirmen döndürmektir” dedi.

Bu haber toplam 4645 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.