• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 15 °C

Bakan Ersoy: Dizi ve filmler 350 milyon dolar ihracata ulaştı

Bakan Ersoy: Dizi ve filmler 350 milyon dolar ihracata ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “150’den fazla ülkeye ihraç edilen dizi filmlerimiz yaklaşık 350 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüne ulaşarak, dünyada ikinci sıraya yerleşmiştir” dedi.

ANTALYA - Antalya 56. Altın Portakal Film Festivali’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “150’den fazla ülkeye ihraç edilen dizi filmlerimiz yaklaşık 350 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüne ulaşarak, dünyada ikinci sıraya yerleşmiştir” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bu yıl 56’ncısı düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali açılış töreni, yerli ve yabancı sanatçıların kırmızı halıda geçişiyle başladı. 10 bin kişi kapasiteli kapalı spor salonunda düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkan Şoray, Ayten Uncuoğlu, Şahnaz Çakıralp, Füsun Demirel, Burcu Esmersoy, Özlem Yıldız, Seray Sever, Mustafa Avkıran, Salih Güney, Burak Hakkı, Cemal Hünal, Selma Güneri ve Yusuf Sezgin’in de bulunduğu bazı ünlüler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

bakan-ersoy-015.jpgKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Türkiye’nin en önde gelen sanat organizasyonlarından biri haline geldiğini belirtti. Ersoy, 56’ncı kez gerçekleşen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne emek veren ve katkı sunan herkese teşekkürlerini sunarak, salondaki tüm sanatçıları selamladı.
 

'Kültürel anlamda ülkeleri birbirine yaklaştırıyor'

Sinemanın, akılda kalıcı ve uzun süreli etkisiyle bilgi ve düşüncenin aktarımında benzersiz bir başarı sağladığını ifade eden Ersoy, “Bu güç, dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu, toplumların birbirini tanıması ve anlaması noktasında çok değerli faydalar sunabilecek potansiyele sahiptir. Dünya sinemasından seçkin konuklarla sinemacılarımızın bir araya getirildiği bu tür organizasyonlar ortak üretimlerin gerçekleşmesine yardımcı olurken, kültürel anlamda da ülkeleri birbirine yaklaştırmaktadır” dedi.

Bakan Ersoy, sinemanın milyar dolarlık bir sektörün merkezi olduğunu ve muazzam bir ekonomik hareketliliği ve kazancı beraberinde getirdiğini kaydetti. Ersoy şöyle devam etti: “Sanat hiçbir zaman maddiyatla ilgili olmamıştır. Ancak sanatın sonuçlarından biri de ekonomik olarak toplumun refahına sunduğu katkıdır. Oluşturduğu istihdam sinemaya bağlı ortaya çıkan ve gelişen yan sektörler ve de etkili tanıtım gücüyle turizme etkisi sinemayı önemli bir konuma getirmiştir. Böylesi kazanımlar sunan bir sanat dalının en doğru ve güçlü şekilde desteklenmesi önemlidir. Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanata ve sanatçıya duyduğu ve verdiği değer, hem çalışmalarımızda güç hem de amaçlarımıza ulaşmada büyük bir destek olmaktadır. 2002 yılında günümüze devletimizin sürdürdüğü destek politikalarıyla sağlanan gelişim ortadadır. Vizyona giren yerli film sayısı 2002 yılında 9 iken, 2018 yılında 180 olmuş, 2002 yılında 2 milyon olan yerli film izleyici sayısı, 2018 yılında 44 milyonu aşmıştır. Aziz milletimiz kendi sanatçısının ve yapımcılarının en büyük destekçisi olmuş, Türk filmlerinin izlenme oranı yüzde 63 seviyelere ulaşarak, bu alanda Avrupa’nın ilk sırasına yerleşmesini sağlamıştır.”

'150'den fazla ülkeye ihraç ediliyor'

Türk filmlerinin elde ettiği başarıların ve kazanılan ödüllerin, Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağladığını dile getiren Ersoy, “Bunun yanında 150’den fazla ülkeye ihraç edilen dizi filmlerimiz yaklaşık 350 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüne ulaşarak, dünyada ikinci sıraya yerleşmiştir. Gelinen bu noktanın çok daha üstüne çıkmamızı sağlayacak kapsamlı destekleriyle Cumhurbaşkanımızın kıymetli katkılarıyla Ocak 2019’da çıkardığımız yeni sinema kanununu sektörün faydasına sunduk. Bu kanunla sinema sektörüne sanatsal ve estetik olarak önemli katkı sağlayan filmlerin, salonlarda kendilerine yer bulabilmelerini ve daha çok seyirciyle buluşturulması için yerli film gösterim desteğini de hayata geçiriyoruz. Ayrıca teknik alt yapısı, iş gücü kapasitesi olan ülkemizin, önemli film çekim merkezlerinden biri olabilmesi için yabancı film yapım desteği vermeye başlıyoruz. Bunların yanında dizi film desteği ortak yapım desteğiyle birlikte destek verdiğimiz tür ve alan sayısının 13’e ulaştığını belirtmek isterim” diye konuştu.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Bu haber toplam 2075 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.