• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

Azdavay ve Sinop'a 'Kalk Gidelim'

Azdavay ve Sinop'a 'Kalk Gidelim'
Kastamonu'nun ayrıcalığı “Kalk Gidelim” seyahat programını çektiğim ilk il olması nedeniyle çok net anlaşılır. Bir de “en kuzey ucuna gidelim” dedik.
ESRA ALKAN

Kastamonu"nun ayrıcalığı bende “Kalk Gidelim” seyahat programını çektiğim ilk il olması nedeniyle çok net anlaşılır. Ancak durum bununla sınırlı değil. İlk gördüğüm andan itibaren küre dağları aldı götürdü beni. Ekim sonu Kasım başı aylarının akıllara durgunluk veren yeşilinin tonları mı desem, güneş kızılının yaprakların içine düşmüşlüğünü mü desem, ben böyle çıldırtıcı tonlar görmedim. Renklerin dili bambaşka bir dünya sunuyor size. Kendi kendime söz verdim, şayet 2 gün sadece kendimle olabileceksem bu yolculuk Küre Dağları"na yapılacaktı...



Hayat ne güzel şeyler sunuyor insana...

Ben Küre dağları"nın ortasında uyumayı düşlerken Kastamonu"nun ilçesi Azdavay"ın sosyal tesislerinde buldum kendimi. Penceremden Küre dağları. Azdavay bana kendini beğendirmek ister gibi ıhlamur kokularıyla karşıladı. Ihlamur çiçekleri dört bir yandaydı. Sonra insanlarıyla tanıştım.belediye Başkanı Osman Nuri Civelek"ten önce sağ kolu Kurtuluş Bey, gözleri pırıl pırıl öyle anlattı ki Azdavay"ı çare yok rota değişti...Azdavay bir ana cadde üzerine kurulmuş bir doğa kenti. Belediye Başkanı tırzim gerçeğini keşfedenlerden. Tarihi ahşap evlerini almış ele...
Öncesi, geçmişi olan bugünün kenti hisssini girer girmez anlıyorsunuz kentte. Yayla turizmini öne çıkarıyor. Yöresel mimarisiyle Yörük Ali Paşa konağı bitmiş bile. Odaları ve çevre, herşey birbiriyle uyumlu. İşletmecisini de özenle seçmiş. Kadın eli değmesi başka oluyor dedirtiyor.
Azdavay"a bir tatil planı yaparsak neler yaşayacağız?
Saray köyünün yanı başında Azdavay şelalesi,
1200 m"yi aşan yüksekliğiyle Çatak Kanyon"u, olağanüstü kelebekleri ve rahatlıkla aşabileceğiniz parkuru.. benden duymuş olmayın, gelecekte bir imkan bulunursa eğer, helikopter turu da hedefte.
Sadece bu bile güçlü bir çekim nedeni...
Medil Mağarası ayrı bir zenginlik. Profesyonel ve amatör mağaracılar için farklı bölgeleri var. Yakında, girişten itibaren bir bölüm aydınlatılacak.
İlçenin sembolü olmuş Aşıklar Köprüsü romantizmi yaşatıyor konuklarına. Rivayet o ki, geçemden dilekler tutula...
Tepenin üstlerinde masal köylerini bulacaksınız. Sanki özellikle oraya konmuş, sizin fotoğraf çekmenizi bekleyen birçok minik köy.
Belediye başkanı böyle bir doğanın içinde olmaktan çok mutlu. Eşinin sunduğu Azdavay balı en büyük zenginliklerinden. Floranın çeşitliliği özel kılıyor Azdavay"ı.
Yakın bir gelecekte caddenin başında sizi “hoşgeldiniz” çayıyla karşılarlarsa, her evin camından sarkan çiçekler de size sessizce burası özel bir ilçe derse hiç şaşırmayın.
Kendi keşifleriniz için Azdavay sizi bekliyor. Ama ona 2-3 ay izin verin. Herşey hızla tamamlanmakta...



KARADENİZ"İN EN GÜZEL BURNU SİNOP


Ülkemizi “Kalk Gidelim” seyahat kültürü programı olarak enine boyuna dolaşırken bir de “en kuzey ucuna gidelim” dedik.
Hem Karadeniz sahilinin en ortası ol, hem de en kuzeyindeki kara parçası... “Oradaydım” diye kim fotoğraflamak istemez İnceburun"da kendini. Biz de bol bol fotoğraf çektik.
Seyahat programımızı ise bu cumartesi TRT 1 de saat 13.30 da izleyebileceksiniz.
Sinop şaşırtan bir il. Olağanüstü coğrafyasını yaşadıkça fark ediyorsunuz. Ama insanını hemen... Dışardan gelene hemen kucak açtıkları gibi gerçekten hayatlarının içine alıyorlar. Hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Turizmde çok öne çıkan yerlerde bile yerli halkla bu kadar iç içe olunamıyor bazen...
Kent yorgunları için hayata yeniden dönüş Sinop adeta. Uzun yürüyüşlerde kurulan yeni dostluklar, Anadolu misafirperverliğinin denizle birleşmesi sonucu olağanüstü hal alıyor.

Coğrafya mı?
Sinop insanıyla çok daha özel kılıyor coğrafya kendini...
Sinop"un gizli misafirleri var.
Yazarlar, sanatçılar.
Sessizce gelir çalışırlardı burada.
Denizle kentin bu kadar iç içe olması Sinop"ta yaşayanları çok farklı yapmış. Kent sahilinden denize girip, mayoyla kafelerin önünden geçip evinize rahatlıkla gidiyorsunuz. Kimse dönüp bakmıyor.
Kentin bir diğer ilginçliği de Kültür Turizm İl müdürü Hikmet Tosun anlatıyor.
-Burada trafik lambası nimet değil, külfettir. Bir ara biz de heves ettik koyduk trafik, trafik kazaları oldu.
Evet yanlış okumadınız, trafik lambası olamayan tek il Sinop Türkiye"de.
Yöneticilerinin hemen hepsi turizm potansiyeli olan Sinop"un hak ettiğince bilindiğine inanmıyor.
Kolları sıvamışlar, Sinop il sınırları içinde yapılabilecek doğa ve kültür gezilerini öyle bir anlatıyorlar ki ister istemez “E peki ama ben bu kadar özel yerden nasıl ayrılacağım?” diye kara kara düşünüyor insan. Çiçeği burnunda vali Mustafa Hakan Güvencer olsun, belediye başkanı olsun tüm personelleriyle aynı hedefi paylaşıyorlar.
Tevekkeli değil, dışardan gelip yerleşenler bir hayli artmış son yıllarda. Zaten eğitim gibi zorunlu olarak büyük kentlerde ikamet edenler de her fırsatta soluğu memleketlerinde alıyor
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.