• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

Turizmde dernek seçimleri yapılmasın

Özkan Altıntaş

Türk turizminde seçim dönemi yaklaşıyor. Bazı adaylar ortaya çıkmaya başladı bile… Biz turizmin derneklerinin üyeleri sandık başına gitmesin diyoruz,
Bu dernekleri veya birlikleri atama yoluyla gelecek liyakat sahibi “profesyonel yöneticiler yönetsin” diyoruz. “Kim atayacak?” derseniz. Bu makam Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır.
Bu konu nereden ortaya çıktı?
Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında yapılan etkinlilere, fuarlara bakıyoruz. Gidenler “seçilmişler” değil de “atanmışlar” oluyor.
Seçilmişler sadece “ballı-bademli” etkinliklere katılıyorlar.
Madem seçilenler “temsil” görevlerini yapmıyorlar, o zaman turizmin tüm sivil toplum kuruluşlarının başına profesyonel yöneticiler gelsin.
Hem bu konuda yönetimde seçici olunur ve “liyakat” esası öne geçer.
Genel kurullarda üyeler heyecan içinde sandık başına gidiyorlar ve kendilerine hizmet etmesini bekledikleri talipleri seçiyorlar.
Talipler ise sandık başına gidilene kadar sallamadık proje bırakmıyorlar.
Tabii bunlar sandığa gidene kadar. Seçim bitiyor. Seçilen seçiliyor ve herkes bir güzel arkasına yaslanıyor.
Onlar için önemli olan kartvizitlere “başkan” veya “yönetim kurulu üyesi” yazmak oluyor. Nerede ballı-bademli iş var. Yönetime seçilenler birden ortaya çıkıyor. Ama tabiri caizse “angarya” türü işlere atama yoluyla işe alınan ve çeşitli ünvanlar verilen görevliler gidiyor.
Görevlileri kınamıyorum. Onlar verilen görevi yapıyorlar.
Ancak bu kişiler “elini taşın altına sokanlar” diyeceğimiz yönetime seçilen işyeri sahipleri kadar işin içinde olamıyorlar.
Onlar sadece verilen talimatlar doğrultusunda bağlı bulundukları kurumu temsil ediyorlar. Bu durumda dernek seçimlerine ne ihtiyaç var? Dernek seçimleri yapılmasa daha iyi olur.
En iyisi turizmin sivil toplum kuruluşları olan ‘birlik” veya “dernekler” ihale yoluyla yetenekli özel kuruluşlara verilsin.
Belki Türk turizminin sivil toplum kuruluşları arasında birlik beraberlik içinde olur ve dünya turizminin lider ülkeleri gibi daha iyi yönetilir.
Bütün bunları Anadolu Ajansı’nın Selanik’te Türk turizmi adına yapılan toplantıya ilişkin yayınladığı haber üzerine yazdık.
Bu ve bunun gibi haberler sürekli geliyor.
Bu gibi toplantılara her zaman “seçilmişler”in değil “atanmışlar”ın katıldığına örnek olması gereken son haber şöyle:

TÜRSAB yetkilileri Yunanistan'da turizm ilişkileri toplantısına katıldı
Ana Sayfa» EKONOMİ
08.09.2017 16:43
TÜRSAB yetkilileri Yunanistan'da turizm ilişkileri toplantısına katıldı
İSTANBUL (AA) - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, Yunanistan'da turizm ilişkileri toplantısına katıldı.TÜRSAB'dan yapılan açıklamaya...

İSTANBUL (AA) - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yetkilileri, Yunanistan'da turizm ilişkileri toplantısına katıldı.
TÜRSAB'dan yapılan açıklamaya göre, uluslararası turizm ilişkilerini güçlendirme alanında çalışmalara imza atan TÜRSAB yetkilileri, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu’nda dün gerçekleşen turizm ilişkileri toplantısına katıldı.
Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Selanik Belediye Başkanı Yardımcısı Spiros Pengas, TÜROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir, Yunanistan Kültür ve Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Thanos Alexandros, Tourism Plus Genel Müdürü Nikos Sapountzis, Selanik Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Müdürü Yiannis Aslanis de katıldı.
Toplantıda, Türkiye-Yunanistan arasındaki turizm ilişkileri ve karşılıklı turist trafiğini artırmaya yönelik potansiyel iş birliği alanları gündeme geldi. TÜRSAB’ı temsilen TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Direktörü Ela Atakan'ın iştirak ettiği etkinlikte, iki ülke arasındaki turizm yasal prosedürleri, seyahat acentaları ve turizm iş birliği faaliyetlerini artırmaya yönelik düşünülen projeler detaylarıyla görüşüldü.
AA
 

Bu yazı toplam 3861 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.