• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

“Altın Sıvı” zeytinyağı mucizeler yaratıyor

Öner Y. Ilgaz

Zeytinyağı doğanın insanlığa en güzel hediyelerinden biridir. Hayat ağacından gelen mucize “Altın Sıvının” başlıca faydalarını sizler için derledik.

KALP&DAMAR HASTALıKLARı : Birçok araştırma, kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağının geldiğini gösteriyor. Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkeler, zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleridir. Zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisi, kandaki “kötü kolesterol” miktarını düşürmeye yardımcı olmasıdır.

Kalbimizin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol, damarlarda birikerek kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur. Zeytinyağı, aynı zamanda tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol üstlenir.

SINDIRIM SISTEMI : Zeytinyağı, yağların içinde en kolay hazmedilen yağdır. Çünkü zeytinyağı, diğer yağlardan farklı olarak, midede bulunduğu sürede sindirim için gereken mide asitlerini azaltmaz.

Zeytinyağı, sindirim için vazgeçilmez olan salgıları da olumlu yönde etkiler. Safra kesesinin kolesterolden temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kabızlığı önleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.

DIYABETE İYI GELIR: Zeytinyağı, kan şekeri seviyelerini azaltmada yardımcı kimyasallar içerir. Zeytinyağı hastalar için vücutda insülin görevi görerek sorunların azalmasına yardımcı olur.

ZEYTINYAĞıNıN SAÇ SAĞLıĞıNA FAYDALARı: Zeytinyağının saç sağlığı açısındanda bir çok faydası vardır. Özellikle kuru saçlar için eşsiz bir şifa kaynağıdır. Kuru saçların yumuşamasını sağlar. Kıvırcık saçların düzleşmesine yardımcı olur.

Bir kaseye su doldurun ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir kaşık bal karıştırarak saçlarınıza uygulayın. Bu uygulama saçlarınızın yumuşamasına ve doğal bir parlaklık kazanmasına yardımcı olacaktır. 20 dakika boyunca bu karışımı saçlarınızda beklettiğinizde aynı zamanda kafa derisi sağlığına da katkıda bulunmuş olacaksınız.

KAN BASıNCıNı DÜZENLER: Zeytinyağı kan basıncının sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcı olur.

ZEYTINYAĞı KARACIĞERI KORUR: Zeytinyağı çok etkili bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı genel anlamda serbest radikallerin bünyeye verdiği zararları azaltır ama özel anlamda bundan en çok etkilenen karaciğer sağlığına inanılmaz katkıda bulunur. Temizleme merkezi olarak görev yapan karaciğeri ayrıca toksinlerin vereceği olası zararlardan korur.

ALZHEIMER HATALıĞıNA KARŞı: Zeytinyağı içinde bulunan doğal fenolik bileşik ‘oleocanthal’, Alzheimer hastalığının önlenmesinde son derece etkilidir. Bilim adamlarına göre, phytonutreint hastalığa neden olan en önemli nedendir. Zeytinyağı buna neden olan unsurların ortadan kalkmasını sağlayarak, beyin ve zihinsel sağlığımızı korumayı sağlar.

ZEYTINYAĞı KEMIK SAĞLıĞıNı KORUR: Zeytinyağı bizim kemiklerimizin mineralizasyonu yanı sıra kireçlenme için son derece gerekli olan vücudumuzun, kalsiyum emilimini teşvik edebilir. Aynı zamanda kemiklerin esnemesini sağlar ve kırılganlık oranını azaltır. Bu özelliği sayesinde osteoporoz, romatoid artrit gibi ciddi kemik bozukluklarının ortaya çıkmasına engel olur.

RUH SAĞLıĞıNı KORUR: Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de aşırı stres ve bunun sonucu olarak depresyon. Bu iki sorun hem ruh sağlığımızı hem de fiziki sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Fakat düzenli olarak belirli dozlarda zeytinyağı içmek bünyenin stres ve depresyon vakalarıyla mukavemetini arttırır ve böylece stres kaynaklı bir çok fiziki hastalığa yakalanma riskini azalttığı gibi, zihinsel ve ruh sağlığımızı korur.

ZEYTINYAĞı KILO VERMEYI KOLAYLAŞTıRıR: Zeytinyağının sindirim sistemi sağlığına faydalı olduğunu daha önce yazmıştık. Bunun en önemli neden özellikle bağırsak hareketlerini teşvik etmesidir. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırdığı gibi, dışkının kolay bir şekilde bünyeden atılmasına yardımcı olur. Bu özelliği zeytinyağının kilo vermeyi teşvik etmesini sağlar. Özellikle hareketsiz kalan bağırsaklar kilo almaya meyillidir. Bu unsurları ortadan kaldıran zeytinyağı, kilo vermeyi kolaylaştırır.
 

Bu yazı toplam 3763 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.