• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

CHP hesaplaşıyor

İsmail Emen

Ezeli hastalık gene nüksetti. CHP'de muhalefet kış uykusundan uyanıyor.Kurultay lafları dolaşmaya başladı. Suskun Deniz Baykal nihayet konuştu. CHP'de seçimsırasında büyük yanlışlıklar yapılmış. Siz neredeydeniz bu işler olurken diye adama sorarlar. Herhalde Antalya'da seçim mücadelesi veriyordu. Antalya alsaydı bir derece. O da olmadığına göre muhalefetin söz söylemeğe mutlaka hakkı var ama bu sonuçlarda kenara çekilip seyreden muhalefetinde payı var.

Deniz Baykal Cumhurbaşkanlığına  aday olacak mı? Parti içi kavgada bununda rolüı var. Parti aday göstersinmi? Yani siyasi kimliği olan birimi aday olmalı veya CHP dışardan siyasi kimliği olmayan birinimi aday göstermeli. Deniz Baykal'ın çıkışının nedeni belli. Kılıçdaroğlu dışardan siyasi kimliği olmayan adaydan yana olduğunu açıklayınca gönlünde aday olmak yatan Baykal hücüma geçti.

Herzaman söylerim CHP ve sosyal demokratlar klikçidirler. Bakın kaç tane Sosyal Demokrat Parti var ülkede. Bölünmeye çok meraklıdırlar. İktidar hırsları zayıftır. Zaten uzun zamandır iktidar yüzü görmemelerinin nedeni budur. Parti uzun zaman Ankara Külübü gibi idi.Kılıçdaroğlu ile birlikte biraz esnedi. Esnemelimi esnememelimi? Bunuda tartışmak lazım. Seçimde hatalar yapılmış olabilir. Doğaldır. Ama nasıl karşı tarafta Erdoğan terledi ise burada da Kılıçdaroğlu terledi. Enaz Erdoğan kadar miting yaptı. Gidilmedik yerlere gitti. Büyük topluluklara hitap etti. Kenara çekilip seyredenler şimdi konuşmaya başlarlarsa bence hata ederler. Tabiiki dozunda kritikler yapmaları ve sonuçlardan ders çıkarmak yerinde bir davranıştır. Ama bu partiyi sarsacak boyutlara gelmemelidir.

Seçim sonuçlarını CHP iyi irdelemedir. Neresinden bakarsanız bakın  AKP iki milyon oy kaybetmiştir. AKP son iki yılın trendinde %54'den %46'ya gerilemiştir. Bu düşüş gerilemenin başlangıcıdır. Halkın %77'si yolsuzluklara inanmaktadır. Ama buna rağmen %46 nerden gelmektedir, niçin gelmektedir. AKP seçmenini iyi çözmek gerekir.Bu noktadan hareket edip partiyi karıştırmak yerine birlik ve beraberlik şarkıları ile seçmene güvence verilmelidir. Seçmen CHP'ye güvenmesi ve onu güçlü görmesi gerekir. AKP'ye oy veren seçmeni çözmek, analiz etmek gerekir. Kendinize düşeceğinize bunlara kafa yoran bir Parti meclisi görüntüsü vermek gerekir. Kritik tamam ama kavga yok.

Bu yazı toplam 2298 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.