• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Aspendos, 2019'un tema adayı olarak öne çıktı

Aspendos, 2019'un tema adayı olarak öne çıktı
Turizmde 2019 yılı teması için kent merkezine yakınlığı nedeniyle Aspendos Antik Kenti öne çıktı.

ANTALYA - Turizmde 2019 yılı teması için belirlenen üç alternatiften birinin seçileceği Antalya Yüksek İstişare Konseyi (AYİK) toplantısı öncesinde, kent merkezine yakınlığı nedeniyle Aspendos Antik Kenti öne çıktı.

Antalya'da 2019 yılının teması olarak belirlenecek kültürel varlıkla ilgili AYİK bünyesindeki kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan AYİK toplantısında verilecek karar öncesi, özellikle turizm sektörü temsilcileri 2019 yılı teması konusunda daha aktif çalışma sergiliyor.

aspendos-antik-kenti-.jpgAntalya Tanıtım Vakfı (ATAV), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu gibi kuruluşların ilk defa 2018'de uygulanan ve 'tema' olarak belirlenen Perge Antik Kenti'nin ikinci kez 'tema' olarak ilan edilmesi önerisi, AYİK'in üst düzeyindeki isimler tarafından çok kabul görmedi. Antalya'nın dünyanın en çok antik kentine sahip olması ve bu nedenle çok sayıda 'tema' niteliği taşıyan antik değerin bulunması nedeniyle 2019 için belirlenen üç alternatif arasında Aspendos ve Patara'nın öne çıktığı öğrenildi.

ASPENDOS ÖNE ÇIKIYOR

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, 'iki yıl' önerisinin kabul görmediğini belirterek, “Sayın valimle görüştük ve 'Biz bu anlamda yokluk içinde olup da iki yılda bir ilan etsek mantıklı ama bizim çok fazla yerimiz var. O yüzden bunu her yıl bir yeri parlatmak olarak görelim' düşüncesinde. Tabi ki buradan elimizi ayağımızı çekmeyeceğiz, onda hemfikiriz. O nedenle Patara veya Aspendos olacağını düşünüyoruz" dedi. Aspendos'un yakın ve UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesi'ndeki aday bir yer olması nedeniyle öne çıktığına işaret eden Gül Ege, ancak Patara'nın da çok önemli olduğunu vurguladı.

ASPENDOS ANTİK KENTİ

Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kent. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biri. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildi. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Antonius Piu zamanında yapımına başlanmış, Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır (138-164). Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.

PATARA ANTİK KENTİ

Kaş ilçesinin Kalkan yakınlarında bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya Birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Hititçe'de Patar, Likya dilinde Patara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu, kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bu nedenle Doğu Akdeniz'de bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, Hristiyanlarca da önemli sayılmış. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholaos'un da Pataralı olduğu söylenir. Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda. Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir.

Bu haber toplam 3125 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.