• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Adana Hilton-SA işçileri greve çıktı

Adana Hilton-SA işçileri greve çıktı
Adana'da Hilton-SA oteli işçileri taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı. İşçiler, emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi.

ADANA- Hak İş’e bağlı Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) ile Adana Hilton SA oteli arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ile grev kararı alan Hilton SA işçileri greve başladı. 2014 öncesinde ve sonrasında işe girenlerin farklı ücretler aldığı, yüzde 70’e yakın işçinin asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştırıldığı Hilton SA’da sendika aidatı da kesilince ücretler bin 900 TL'ye düşüyor. İşçiler bu ayrımın kaldırılmasını ve ücretlerinin arttırılmasını istiyor.

adana-hilton-sa-.jpg

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ”
Ücret artışı ve soysal haklarda iyileştirme isteyen sendika ile işveren arasında ocak ayında başlayan görüşmeler sonucunda patron talepleri kabul etmeyince arabulucu sürecinin ardından grev kararını asan işçiler 60 günlük süreç bitince grevi başlattı. Personel girişi önünde toplanan işçiler otel önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan OLEYİS Genel Başkanı Vedat Böke, “Biz emek verdiğimiz, var ettiğimiz, yücelttiğimiz turizm sektöründe emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” dedi.

adana-hilton-sa--002.jpgTüm girişimlerine rağmen işverenin ücretler, ikramiye ve sosyal yardımlar konularında işçilerin taleplerine duyarsız kaldığını dile getiren Böke, işçilerin kararıyla greve çıktıklarını belirterek “İşçimizin taleplerine cevap vermeyen toplu iş sözleşmeleri için de yine işçimizin kararıyla yasal hakkımız olan grev yapmaktan hiçbir zaman çekinmedik. ” dedi.

adana-hilton-sa--001.jpg

HILTON-SA İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?
Sendika ile TİS süreci Ocak ayında başladı. Patronun talepleri kabul etmemesi üzerine arabulucu süreci başladı. İşçilerin yüzde 70’i asgari ücrete çok yakın bir ücret alıyor ve sendika aidatı kesilince ücretleri bin 900 liraya düşüyor. OLEYİS’in istediği sözleşmede yılda tam maaş tutarında 4 ikramiye, ücret artışı, bayram ikramiyeleri ve yıllık izinlerle ilgili talepler yer alıyor. Ücret artışı olarak 300 lira seyyanen zam ve yüzde 5 refah payı talep ediliyor. Adana Hilton Sa’da 2014’ten önce işe giren işçilerle sonrasında giren işçiler farklı ücretler alıyor. İçerisinde eğitim, çocuk, yakacak yardımı gibi sosyal yardımların yer aldığı 500 lira ile 500’er lira bayram parası talep ediliyor. Kıdem yılına bakılmaksınız asgari ücrete yakın ücret alan işçiler var. İşçilerin yüzde 70’inden sendika aidatı kesilince ücretleri asgari ücretin altına düşüyor. Sendika bu ayrımın kaldırılmasını ve eşit işe eşit ücret ödenmesini istiyor.

Kaynak: Evrensel
Bu haber toplam 2216 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.