• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 23 °C

Acentelerin THY ve TÜRSAB'a isyanı

Acentelerin THY ve TÜRSAB'a isyanı
THY’nin teminat bedellerini artırma ve komisyon bedellerinin değişimi uygulamasına isyan eden acenteler “Birlikte çözüm arayacağız” dediler.

ÖZKAN ALTINTAŞ – TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türk Hava Yolları’nın acenteleri zor durumda bırakacak teminat bedellerini artırma ve komisyon bedellerinin değişimi hakkındaki dayatması karşısında isyan eden uçak bileti satan IATA ve non IATA Seyahat Acenteleri Taksim, Grand Öztanık Hotel’de “ortak akıl”da buluştular. Toplantı sonucunda  çalışma grubu oluşturulması, Yapı Kredi Bankası’nın kart uygulamasını hiçbir seyahat acentesinin imzalamaması, “Müşterime Dokunma” başlıklı imza kampanyasının açılması gerektiği bildirildi.

iata-acanteler1b.jpg

iata-acanteler1c.jpg

iata-acanteler1a.jpg

THY’nin UATP Yapı Kredi Bankası Corparate Kartı uygulaması ile dış hatlarda dinamik stok ve birebir teminat uygulaması için çözüm çaresi arayan acenteler TÜRSAB’ın kendilerin yalnız bıraktığından yakınarak “Birlikte çözüm arayacağız” dediler ve savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.

iata-acantelerugur-selma1.jpg

iata-acanteler56.jpg

SEYAHAT ACENTELERİNİN İPİ ÇEKİLİYOR

IATA seyahat acentesi sahibi olan Uğur Hacıalioğlu ile Selma Yılmaz’ın önderliğinde toplanan acenteler mesleklerini bitirecek olan uygulama için savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söylediler. Uygulama ile THY’nin ve Yapı Kredi Bankası’nın seyahat acentesi olduğu ve gerçek seyahat acentelerinn ipinin çekildiği belirtildi.
Toplantıya TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Numan Olcar ile Davut Günaydın ve IATA Komitesi üyesi Zeliha Sözüşen katıldı. Ayrıca IATA konusunda uzman ve daha önce TÜRSAB yönetiminde görev alan Muammer Güner ile Moris Kasar toplantıya katılanlarla bilgilerini paylaştılar.

iata-acanteler-ugur.jpg

UĞUR HACIALIOĞLU: ARTIK MUHATABIMIZ DEVLETTIR

Toplantıda acentelerin teminet gün sayısının surprise bir şekilde artırılmasıyla bitirilme noktasına getirildiğini söyleyen
Uğur Hacialioğlu TÜRSAB’ın bugüne kadar çözüm üretemediğini belirterek
“Artık muhatabımız devlettir. THY muhatap olmaktan çıktı. Birlikte çözüm arayacağız” dedi.

iata-acanteler-selma.jpg

SELMA YILMAZ: ÖDEYEMEYECEĞİMİZ TEMİNATLAR İSTENİYOR

Selma Yılmaz ise TÜRAB’ın mevcut yönetimi göreve geldikten sonra 19 yıldır sürekli kaybettiklerini ve son 1.5 yıldır kayıpların dibe vurduğunu belirterek şöyle konuştu: “Havayollarının düşük ücret alması veya hiç almayarak acentelerin hizmet bedellerin eşitlenmesini beklerken ortaya iki yeni sorun çıktı. Dış hatlarda ödeyemeyeceğiz boyutlarda teminatla karşı karşıyayız. Bu arada Yapı Kredi kartlarıyla uygulama işimizin sonudur. Bütün bunlar olurkn TÜRSAB sektörün kayıplarına sessiz kalıyor. Son olarak THY’nin 192 nolu corporate tamimi geldi. UATP ile dinamik stok sistemi öne geçti.

TÜRSAB SÖZÜNDE DURMADI
TÜRSAB seçim bildirgesinde “Acentelerin bilet satışlarında TEFA, TÜFE’ye bağlı düzenleme yapacağız denildi. Seçim bitti unutuldu. Sonra ise hiç konuşulmaz hale geldi. Verilen bu sözler bir yanda dururken şimdi hizmet bedelinin tartışmasını yapıyoruz. Bir ara TÜRSAB IATA komitesine girmem istendi. Girmediğime pişmanım. Bilki birşeyler yapabilirdim Muammer Güner ve Moris Kasar görev aldılar. Bazı uygulamalar yaptılar ve UATP’ye karşı durarak uygulamaya konulmasını engellediler. Şimdi 2018 yılı sonunda bire bir teminata gireceğiz. Ne kadar olacağını ve teminatları nasıl bulup ödeyemeyeceğimizi bilmiyorum. Kart uygulanırsa IATA acenteler ilerde bilet kesemeyecekler. Bu seyahat aceteseni bitirecek uygulamadır. Müştireler corporate kartı kullanacaklar. THY nın sadakat programında liste yayınlayacak ve müşteriyi istediği acenteye yönlendirecek.
Son anda kredi kartıyla yapılan tahsilatların aynı şekilre karta iade olunacağı konusunda yeni bir tamim geldi. Bu hem bu kart kullanımını zorluyor hem de acentenin bunu almasını engelliyorlar. Acentenin nefes alacağı hiçbir yer bırakmıyorlar. Corparate kart uygulamasına geçmek bizim sonumuz olacaktır.”

iata-acanteler-numan-olcar1.jpg

NUMAN OLCAR: THY’NA TEPKI GÖSTERDIK

Toplantıya katılan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Numan Olcar, THY’nın “yaptım oldu” şeklindeki tamimine TÜRSAB yönetimininde aynı şekilde tepki gösterdiğini belirterek “THY’nın bu yaklaşımı kabul edilecek gibi değildir” dedi.

BU SISTEM 2014-2015’TE KONUŞULDU
Numan Olcar, THY’nin sunduğu UATP uygulamasının acente için iyi yanları da bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:
THY’nin sadakat programı kurumsal fimaya uygulandığı zaman acentenin komisyon tahsilat bölümü, bir an önce tahsil edilmesini sağlar. Acente ile müşteriyi rahatlatır. Bunu IATA’nın İsviçre’deki finansman departmanı yönetiyor. TÜRSAB olarak yaptığımız görüşmelerde acente hizmet bedeli bilet ücretine koyularak alınıyorsa bizde isteriz dediler. Aslında bu sistem 2014-2015’te konuşuldu. YKB ile altyapı oluşturuldu ve sistemi işleme koydular.

iata-acanteler-numan-olcar.jpg

THY, TÜRSAB’TAN BAŞVURU GELIRSE BU MADDEYI ÇıKARABILIRIZ

O tarihte THY’de sorumlu müdür Mert Dormen ile görüştüğümüzde ‘THY başka bir sistem ile paranın tahsiline başladı’ dedi. Sonra kolay bilet sistemini düzelttiler. Acente hizmet bedelini içine koyarak tahsil edilir hale getirdiler. Acente isimlerinin duyurulmasına gelince THY yetkilileri, TÜRSAB’tan başvuru gelirse bu maddeyi çıkarabileceklerini söylediler. THY, acente segmentten para kaybediyorsa gelin bunu birlikte konuşalım diyor. Ayrıca APJC raporu yeni geldi. IATA, TÜRSAB’ta yapılacak toplantıda acentelerle buluşacak. Sorunları birlikte konuşma fırsatı bulacaksınız.”

iata-acanteler-moris-numan.jpg

iata-acantelermuammer-guner.jpg

MUAMMER GÜNER: TÜRSAB’TAN SES ÇIKMIYORDU

Daha önce TÜRSAB IATA komitesinde görev alan Muammer Güner “Türsab’dan uzun süredir ses çıkmıyordu. Burada TÜRSAB yönetiminin yer alması memnuniyet vericidir” dedi.

2019’A KADAR ASKIYA ALACAKLARDI
Muammer Güner, UATP kart meselesinin yeni olmadığını ve 2010 da ilk kez THY pazarlama başkanı ılan, halen acente sahibi olan Oğuz Karakaş’ın geliştirdiğini belirterek “Bu kart çıkarsa acentelerin ekmeğine kan doğrarsınız. Bu bizi bitirir demiştik. Çalıştık ve engelledik. 1 Ocak 2019’a kadar askıya alacaklardı”dedi.
Muammer Güner şöyle konuştu:

ŞİMDİ NE OLDU?
THY bu sistemin altyapısını oluşturumadı. Hizmet bedelini kolay bilete koyacaktı, ama tahsilat sorunun çözemiyordu. Acenteler gelir kaybına uğrayacaktı. THY’nın Amadeus’la 1 Ocak 2019’da dolacak full content anlaşması vardı. Bizde erteleme istedik ve söz verilmişti. Şimdi ne oldu?

TÜRSAB’IN HAFIZASI SİLİNDİ
TÜRSAB’ın IATA’da bilet satış acenteleri işlemleriyle ilgili hafızası silindi. IATA’da Passenger Agency Conference (PAConf) birimi 5 havayolunu temsil ediyor ve bu işlerle ilgileniyor. Görev yaptığımız dönemde isteklerimizi bunlarla çözdük. Ama TÜRSAB’ta bu konuyla ilgilenen kişiler değişince yeniden başa dönüldü. Her işte değişim oluyor ama, bari herşeyi bilen bir adam bırak. Toptan değişimle kurumun hafızasını yoketme. Biraz onlara danışın, sorun. Danışılsaydı biz ertelettiğimizi söylerdik.

DİNAMİK STOK İŞİNİ YEMEKTE ÇÖZMÜŞTÜK
Biz o tarihte dinamik stok konusu olmaz dedik. THY yetkilileri ile buluştuğumuz dostane bir toplantıda haklı olduğumuz görüldü ve ‘Hizmet bedellerinin bilet ücretine dahil edilmesi için elimizden geleni yapacağız’ denildi. Kurumun hafızası gitti bugünkü sorunlar ortaya çıktı.

GECİKTİRMEK ACENTELERİN ELİNDEDİR
Şimdi biz bunun içinden nasıl çıkacağımızı konuşmalıyız. Yarın bir gün UATP kartı için müşteri bana ‘3 taksit yap derse diğer havayollarında da bu kartı kullanayım’ derse ne olacak? Banka müşterilere yazı yazarak ‘Kartı heryerde kullanabilirsin’ diyecek. Tehlike büyüktür. Gidilmek istenen son istasyonda acentelere yer yok. Ama tamamen halletmek değil geciktirmek acentelerin elindedir.

MESELE ÇORBA ÇIKARMAKTIR
TÜRSAB’ın yönetim kuruluyla bu sorunların üzerine gitmesi gerekir. UATP kartı için ‘Ne yaparlarsa yapsınlar hallederim’ diyerek halletmek mümkün değildir. Teknik altyapı yok. Madem yok neden bu belayı başımıza çıkarırsın. Çaresiz 2019’a kadar sessiz kalırsın. Kimsenin kimseyle kavga niyeti yok. Mesele çorba çıkarmaktır.

iata-acanteler-moris-kasar.jpg

MORİS KASAR: 2019’A KADAR ERTELENECEKTİ

TÜRSAB IATA komitesinde eksiden görev yapan Moris Kasar dinamik stok hakkında şu bilgileri verdi: “THY ile bu konuyu orta noktada buluşturmuştuk . 2019’a kadar ertelenecekti. Ancak kartın çözümü var. 2019’da full content anlaşması bitince bilete dahi kesilmesi finans maliyetimizi düşürecektir. Daha yüksek segment payı almamızı sağlayacaktır. Uygulamada ortaya konulan New Generation ile dinamik sistem aynı değildir. NewGen ISS, IATA tarafından hazırlanarak havayollarına ve seyahat acentelerine daha hızlı, daha güvenli ve daha uygun maliyetli finansal yerleşim hizmetleri sunan programdır. Havayolları en yüksek sattığın dönemleri hesaplayarak imkan verecek ve tolerans ekleyecektir. Ancak TÜRSAB tarafından açıklanması gereken geri criteriadır. 10 günlük süre neden 30 günlere çekildi. Teminat bedeli neden değişti?”

iata-acanteler-mengu.jpg

iata-acanteler12.jpg

Toplantının daha sonraki bölümünde katılanlar soruna çözüm için önerilerde bulundular.

iata-acanteler11.jpg

iata-acanteler14.jpg

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.