• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

A220 İstanbul’da havada patron turu yaptı

A220 İstanbul’da havada patron turu yaptı
Airbus’ın yeni uçağı A220 İstanbul’da görücüye çıktı. Ferah iç mekânı ve yakıt tasarrufuyla öne çıkan uçak Türk havayolu şirketi patronlarına havada uzun bir tur attırdı.

İSTANBUL - Airbus’ın yeni uçağı A220 İstanbul’da görücüye çıktı. Ferah iç mekânı ve yakıt tasarrufuyla öne çıkan uçak Türk havayolu şirketi patronlarına havada uzun bir tur attırdı. Bindiğimiz uçağın Papa’yı da taşıdığını anlatan bir yetkili, “Bu uçak kutsanmış durumda” esprisini yaptı.

Avrupalı havacılık devi Airbus, yeni ve iddialı uçağı A220’yi tanıtmak için Türkiye’ye getirdi. Kısa ve orta menzilli uçak, yolcular açısından ferah iç mekânı ve geniş koltukları, havayolu şirketleri açısından da yakıt tasarrufuyla öne çıkıyor.

airbus’in-yeni-ucagi-a220 -003.JpegUçağın ilk müşterilerinden olan Litvanyalı Air Baltic’in filosuna kattığı A220 dün İstanbul’daydı. Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinin patronları ve üst düzey yetkilileri de bu uçakla İstanbul semalarında uzun bir tur atma imkânı buldu. 

Uçağa binmeden Genel Havacılık Terminali’nde sohbet ettiğimiz bir Airbus yetkilisi, “Bindiğimiz bu uçak kutsanmış durumda. Çünkü Papa Francesco bineceğimiz bu uçakla yolculuk yaptı. Vatikan’dan Baltıklar’a bu uçak ve aynı mürettebatla uçtu” esprisini yaptı.

airbus’in-yeni-ucagi-a220 -004.Jpeg

Mini bir ‘road-show’a çıkan uçak Türkiye’den önce Çin ve Tayland’a uğramış. Son olarak dünyanın tepesi sayılan Katmandu’da hünerlerini sergileyen A220 İstanbul’a inmiş. Son durak ise Litvanya’nın başkenti Riga.

Uçağın en dikkat çeken özelliği geniş pencereleri. İçerisi aydınlık ve ferah. Koltuklar ise ince fakat rahat. Koltuk genişliği ve diz mesafesi iyi ayarlanmış. Bu nedenle de bir tarafta 3, diğer tarafta 2 koltuk yan yana.

 Kaptan pilot Gerhard Ramcke ile uçuş sırasında kokpitte sohbet etme imkanı bulduk. 

Kısa piste inecek

Uçak 1220 metrelik kısa pistlere inip kalkabiliyor. Özellikle A220’nin Londra’da finans merkezinin kalbindeki London City Havalimanı’nı kullanabileceği vurgulanıyor. Bu havalimanın tek pisti var ve 1500 metre uzunluğunda.

Türkiye’de adeta podyuma çıkan A220’de Türk Hava Yolları, AtlasGlobal, AzerbaycanHavayolları ve Freebird temsilcileri de vardı. Sohbet ettiğimiz AtlasGlobal’in patronu Murat Ersoy, yeni uçakla ilgilendiklerini, yeni olan uçağın motorunun oturmasını beklediklerini anlattı.

A220 güneşli bir kasım günü Ankara yakınlarına kadar uzattığı 1 saatlik deneme turunu başarılı bir şekilde noktaladı.

Kanada’dan Fransa’ya...

Airbus’ın Kabinden Sorumlu Yöneticisi Christine de Gagne, uçaktaki şirket yetkililerindendi. De Gagne Kanadalı... Airbus şirketi Kanadalı Bombardier’in C serisi projesini alıp ‘A220’ olarak üretince De Gagne de şirketin Fransa Toulouse’taki merkezinin yolunu tutmuş.

A220’nin rakiplerine oranla koltuk başına yüzde 20 yakıt tasarrufu sağladığını söyleyen De Gagne önümüzdeki 20 yılda dünyada 100 - 150 koltuk pazarında 7 bin uçağa ihtiyaç duyulacağını öngördüklerini anlattı.

De Gagne, A220 ailesi için, “Uçağımızın en büyük özelliği yakıt tasarrufu sağlaması. Geniş pencereler sayesinde kabinde daha ferah ve aydınlık bir görüntü sağlanırken, iki koltuk arasında 76.2 santimetrelik mesafe yolculara geniş alan yaratıyor” dedi.

81 milyon $’dan başlıyor

6100 kilometre civarında menzilli A220-100 ve A220-300 modellerinden oluşan A220 ailesi, tek koridorlu pazarda iddialı. A220-100’ün liste fiyatı 81 milyon, A220-300’ün ise 91.5 milyon dolar civarında.

Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.