• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

3. Havalimanı 45 saatte taşınacak

3. Havalimanı 45 saatte taşınacak
DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak IATA'dan İstanbul Yeni Havalimanı’na yeni bir uçuş kodu olarak IST kodunu aldıklarını söyledi.

İSTANBUL- 29 Ekim’de açılması planlanan 3. Havalimanı’nın IST uçuş koduyla faaliyet göstereceği açıklandı. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak “Dünyanın en büyük havalimanı olduğu için dünyanın en büyük taşınma işlemlerinden biri olacak. 30 Ekim 03.00’te taşınma sürecine başlanılacak ve 31 Ekim saat 23.55’te taşınma süreci tamamlanacak” dedi. Atatürk Havalimanı’nda 12 saat operasyon yapılmayacak.

dimi-genel-muduru-funda-ocak.jpgTürkiye’nin yeni gözbebeği olacak Üçüncü Havalimanı, halen Atatürk Havalimanı için kullanılan uçuş kodu IST ile hizmet verecek. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak Atatürk Havalimanı için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nden (IATA) yeni bir uçuş kodu da aldıklarını aktararak, “ISL, Atatürk Havalimanı’nın yeni uçuş kodu, IST kodunu da İstanbul Yeni Havalimanı’na verdik” ifadelerini kullandı.

THY 12 SAAT OPERASYON YAPMAYACAK

Funda Ocak, Florya’da havalimanı muhabirleriyle bir araya geldi Atatürk Havalimanı'ndan yeni tesise taşınma sürecine de değinen Ocak, "29 Ekim oranın tören tarihi, o gün olmaz. 30 Ekim 03.00'te taşınma sürecine başlanılacak ve 31 Ekim saat 23.55'te taşınma süreci tamamlanacak" dedi. Sunumda söz alan, DHMİ Kamu-Özel Sektör İş Birliği Daire Başkanı Cengiz Kurt da taşınma sürecini üç bölüme ayırdıklarını, en son aşamada işlemlerde en büyük payın Türk Hava Yolları'na (THY) ait olduğunu, arkasından hava taşımacılığı

yapan Türk ve diğer yabancı şirketlerinin geldiğini söyledi. Kurt, THY'nin 31 Ekim saat 02.00'de uçuşlarını keseceğini, 12 saat süreyle operasyon yapmadan taşınmayı sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti:

dimi-genel-muduru-funda-ocak-001.jpgDÜNYANIN EN BÜYÜK TAŞINMA İŞLEMLERİNDEN BİRİ

"Dünyanın en büyük havalimanı olduğu için dünyanın en büyük taşınma işlemlerinden biri olacak. Bu bir de karayolu ile olacak. Çok ciddi bir koordinasyon gerekiyor ama herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Güzergahı Basın Ekspres Yolu, Mahmutbey Gişeler üzerinden olacak. Yol güzergahı üzerinde görev yapan belediye, jandarma ile tüm kamu ve kuruluşlar, AKOM'dan koordine edilerek, taşınma yapılacak. Taşınmada gerekirse trafik de kesilebilecek."

İstanbul Yeni havalimanı hizmete girmeden önce hava sahalarında bazı düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Funda Ocak da, “İstanbul Yeni Havalimanı, Avrupa hava sahasını da etkileyecek bir projedir. Romanya, Bulgaristan ve Orta Avrupa’ya kadar, anlaşma mektuplarıyla bizden kalkan, onlardan kalkıp bize inen, bizden kalkıp onlara inen bütün ülkelerin hava sahalarını birebir etkileyecek bir proje. Bu nedenle arkadaşlarımız İstanbul hava sahasına yönelik olarak kapasite artırımına gittiler” dedi. Ocak, Yeni Havalimanı için dünyanın gözünün üstünde olduğunu, Türkiye'nin başarı öyküsünü bu proje ile herkese göstereceğini ifade ederek, birinci etap inşaatın yüzde 80'inin tamamlandığını bildirdi.

dimi-genel-muduru-funda-ocak-002.jpgPİST İNİŞE HAZIR ERDOĞAN'I BEKLİYOR

3. Havalimanının bir pistinin hazır hale getirildiğini ifade eden Ocak; “Biz pistin boyamasını tamamladık. Eğer uçuş olura Notam yayınlayacağız. 3750 metre uzunluğu ve 60 metre genişliği var ve biz uçuşa hazırız. Eğer Cumhurbaşkanımız inmek isterse bu uçuşu karşılarız. Ancak kararı kendisi verecektir’ dedi.Açılış itibariyle pistin her tipte uçağın inişine hazır olacağını sözlerine ekleyen Ocak, ‘Pistin CAT3 standardında olacağını söyleyebilirim. Her türlü uçak iniş kalkış yapabilir’ şeklinde konuştu.Metro inşaatlarının devam ettiğini belirten Ocak; ‘Yoğun çalışmalar var ancak sanıyorum havalimanının açılışından 7-8 ay sonra hazır olacak ve bazı metro inşaatları için de ihale süreci devam ediyor’ dedi. 3. Havalimanı için hava şartlarına uygun araç ve ekipmanlar temin edileceğini açıklayan Ocak, 150 aracın alındığını söyledi.

2017'de 193 MİLYON YOLCU AĞIRLADIK

Genel Müdür Funda Ocak; “2017 yılı beklentilerimizin de üzerinde geçti. Zor geçen 2016’nın ardından gerçekten bizim için iyi bir yılı geride bıraktık. Toplamda 193 milyon yolcu ağırlarken, 1 milyon 912 bin de uçak trafiği rakamlarına ulaştık" dedi. 2017’de hiç zam yapmadıklarını ve bazı kiralarda Türk Lirası’na geçtiklerini belirten Ocak şunları söyledi: "2017 yılında yatırımlara 821 milyon TL ayırdık. 141 ana ve alt yapı projesi yürüttük. Bunların içerisinde terminal binaları, pist ve alt yapı yatırımları var.Yurt dışında kuracağımız şirketin usul ve esaslarını belirledik. Sabiha Gökçen için 2. Pist çalışmalarımız başladı. İkinci pistin 2019’da açılmasını planlıyoruz."

Bu haber toplam 3307 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.