• BIST 8718.11
  • Altın 2245.316
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1766
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 13 °C

21 yıl önce Danimarka'dan Türkiye'ye gelen lezzet

21 yıl önce Danimarka'dan Türkiye'ye gelen lezzet
1984 yılında Danimarka’dan Bursa’ya bir lezzet hikayesiyle başlayan Big Mamma’s, yolculuğu kısa sürede zincir restoran halini aldı.

BURSA- 21 yıl önce Danimarka'dan Türkiye'ye geldi. Bugün, 74 şubesinde 930 çalışanı ile 31.000 m2 alanda hizmet veriyor. Şube başına ortalama yılda 3 milyon ciro yapıyor.
74 şubenin yıllık ortalama cirosu ise 222 Milyon. Big mamma's ve Nonna markası ile faaliyet gösteren Şirketinin 2019 hedefi ise 38 yeni restoran açarak şube sayısını 112'ye çıkarmak. Şirketin 2019 yılında ciro hedefinde ise yüzde 30 büyümek var.
big-mammas-.JPG

Big mamma's ilk restoranını, Bursa Kükürtlü'de açtı. Ünü buradan ülke dışına taştı. Turist olarak ülkemize gelen gastronomi yazarının köşe yazısına, yaptığı İtalyan Pizzaları ile konu oldu. Yazar, satırlarında "‘Türkiye'de İtalyan pizzası yemek istiyorsanız Bursa'da Big mamma's ta yiyebilirsiniz". diyordu. Big Mamma’s, 2010 yılında İstanbul Ataköy'de bir restoran' ilk markasını franchise olarak verdi.


big-mammas--001.JPG1984 yılında Danimarka’dan Bursa’ya bir lezzet hikayesiyle başlayan Big Mamma’s, yolculuğu kısa sürede zincir restoran halini aldı. Kırmızı, Beyaz renkleri ile tanınan Big Mamma's, Batman'da dahil olmak üzere, kısa sürede Türkiye'nin her yerine yayılarak 74 restoran açtı. Bursa’dan, Batman’a, Ankara’dan Gaziantep’e uzanan başarısının ardından ise farklı bir marka, franchise diyalogu oluşturmak yatıyor. Big Mamma's gelen talepler üzerine, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da pek çok ülkede restoran açmayı hedefleri arasına aldı. Öte yandan Katar’da 12 şube açmayı da planlayan şirket yeni açılacak restoranlarında Türk personel çalıştırmayı ön şart olarak koyacak.


big-mammas--002.JPGMarkanın kurucusu Nihat Yıldız. " Big Mamma's Türkiye'de 31.000 m2 alanda hizmet veriyor 930 kişiden oluşan profesyonel kadrosu ile hergün kapılarını açıyor. Yıllık 222 Milyon ciromuz var. Türkiye içinde yeni şubeler açmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ancak gözümüz Avrupa'da. Markamızın rengi kırmızı ve beyaz, bu bir tesadüf değil amacımız bayrağımızı Avrupa'nın her ülkesinde dalgalandırmak ve ciddi döviz girdileri sağlamak. Almanya, Romanya ve İsviçre'de yeni şubeler açmayı planlıyoruz. Bu amaçla fizibilite çalışmaları yapıyoruz." diyor.


Anneanneden, Big Mamma's 'a

Ülkemizin sayılı franchise markalarından olan Big Mamma's adını Nihat Yıldız'ın babaannesinden alıyor. Yıldız bu konuda şunları söylüyor: "Beni anneannem büyüttü. Bu nedenle ondan çok eski bir kültürü öğrendim. Türk kültüründe misafir baş üstünde tutulur. anneannemin en çok dikkat ettiği şey misafirdi. Bunun önemini bana ve kardeşlerime o öğretti. Bende her şubemiz her mekanımız anneannemin evi gibi olsun, gelen herkes onun misafiri olsun istedim. Big Mamma's'da müşteri herzaman haklıdır, her zaman birinci plandadır. İşte bu nedenle restoranlarımızın adı Big Mamma's oldu."

big-mammas--004.JPG
Farklı bir franchise anlayışı ile lider oldu.

Franchise denince akla kalın duvarlar zor şartlar akla geliyor. Bu nedenle pek çok firma Franchise olgusundan kaçıyor. Oysa Big Mamma's uyguladığı farklı franchise kuralları ile yatırımcıların gönlünde taht kurmuş durumda. Big Mamma's'ın franchise kuralları lokasyonlara göre değişiyor. Mamma's da Amaç yatırımcıları presleyip kazanç kapısı haline getirmek değil. Bunu yerine uygulanan esnek çalışma şartları ile markayı cazip hale getirip, yatırımcı marka arasında ki bağı güçlü hale getirmek. Böylece her aşamada birlikte hem marka, hem de yatırımcı kazanıyor. Big Mamma's markasının kurucusu Nihat Yıldız, Franchise yöntemleri ile ilgili olarak şunları söylüyor: "Biz çalışmaya Türkiye'de dev yabancı markaların Franchise rüzgarı estirdikleri dönemde başladık. Önümüzde iki yol vardı. Ya bu yabancı markalardan birinin franchise restoranı olacaktık. Ya da cesaret gösterip yerli Franchise veren bir marka olma yolunu deneyecektik. Ben ikinci yolu seçtim. Bunu yaparkende pek çok Franchise veren markayı inceledim. Bu çalışmadan öğrendiklerimle farklı bir franchise kültürü ortaya çıktı. Detaylara baktığınıda göreceksiniz ki Big Mamma's franchise felsefesinde yatırımcı bir çok konuda özgürdür. Biz yatırımcı kazanç kapısı olarak görmüyoruz. Big Mamma's sömüren değil kazandıran markadır.

big-mammas--005.JPG
Kazandıran Marka Big Mamma's da farklı olan ne?

Big Mamma's franchise felsefesinde çok farklı olgular var. Yapılan sözleşmelerde yatırımcının hakları her zaman ön planda tutuluyor. Buna örnek vermek gerekirse Big Mamma's tedarik zinciri içinde piyasa fiyatları baz alınarak hareket ediliyor. Marka tarafından tarafından franchise restorana gönderilen tüm ürünlerin fiyat ve kalite olarak piyasa şartlarında olması zorunlu. Yapılan franchise sözleşmelerin de şubeler kendilerine gönderilen ürünlerin fiyatlarının yüksek olamsı yada kalitesi olamsı durumunda aradaki farkları Big Mamma's'a fatura edebiliyor. Yani Big Mamma's bir anlamda franchise firmaya tazminat ödüyor. İşte burumun yaşanmaması için Big Mamma's kadrosunda profesyonel ve araştırmacı satın alma uzmanları bulunduruyor.


big-mammas--003.JPG

NİHAT YILDIZ KİMDİR?
Big Mamma's markasını yaratıcısı Nihat Yıldız Gastronomi dünyasında Markatör olarak tanınıyor. 1972'de Bursa'da doğan 1978'de ailesi ile Danimarka'ya yerleşen Nihat Yıldız, sadece Bigmamma's değil NONNA ve Efesus markalarının da yaratıcısı. 1984 de ağabeyi ile kurduğu pizza dükkanında küçük yaşında restorancılıkla tanıştı. Danimarka'nın ünlü ailelerinin uğrak yeri haline gelen Efesus markası ile Türk markasını 5 şube açtı. Danimarkalılar tarafından çok seviel Efesus Markası 1994-1995 tarihinde en iyi hizmet ve en iyi lezzet dalında ödül aldı. 1998 yılında Türkiye'ye döndü ve büyükannesinin ismine hitaben Big mamma's ve Nonna markalarını kurdu.

big-mammas.JPGBIG MAMMA'S HAKKINDA
21 yıl önce Damimarka'dan Türkiye'ye geldi. Bugün, 74 şubesinde 930 çalışanı ile 31.000 m2 alanda hizmet veriyor. Şube başına ortalama yılda 3 milyon ciro yapıyor. 74 şubenin yıllık ortalama cirosu ise 222 Milyon. Big mamma's ve Nonna markası ile faaliyet gösteren Şirketinin 2019 hedefi ise 38 yeni restoran açarak şube sayısını 112'ye çıkarmak. Şirketin 2019 yılında ciro hedefinde ise yüzde 30 büyümek var.

Bu haber toplam 7311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.