• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 14 °C

1915 Çanakkale Köprüsü'nün finansmanı tamam

1915 Çanakkale Köprüsü'nün finansmanı tamam
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı. 

ÇANAKKALE- 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin 2,265 milyar euro tutarındaki kredisinin yüzde 70’i yabancı finans kuruluşlarından tamamlandı.
2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde ağırlıklı bölümü yabancı finans kurumları ve bankalardan olmak üzere 2 milyar 265 milyon euro tutarında finansman sağlandı. 

canakkale-koprusu.jpgDaelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı. On ülke; Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye'den oluşmakta.

Toplam 2 milyar 265 milyon euroluk kredinin yüzde 70'ine tekabül eden 1 milyar 582 milyon euroluk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30'una tekabül eden 683 milyon euroluk bölümü ise Türk Bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı.  Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor.

canakkale-koprusu-001.jpg

3.6 milyar euro talep geldi

Global finansal piyasaların önde gelen temsilcilerinden oluşan banka ve finans kuruluşlarının projeye yoğun ilgisi sonucunda ihtiyaç duyulan kredinin 1,5 katı tutarında (3,6 milyar euro) kredi limiti tahsisi gerçekleşti. 

Uluslararası Proje Finansman standartlarda yapılandırılan kredi, ECA ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor.

 

Koreli İhracat Kredi Destek Kuruluşlarından rekor kredi 

Koreli ihracat kredi destek kuruluşları “KEXIM” ve “KSURE” 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Koreli ECA kuruluşlarına ilave olarak Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı.

 

İslami Finansman desteği 

İslami Bankacılığın Dünya’daki en büyük oyuncularından Kuwait Finance House’un iştiraki Kuveyt Türk ile beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkı ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan İslami Finansmanın kullanıldığı Türkiye’deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı. Doğrudan İslami Finansman katkısına ilave olarak İslam Kalkınma Bankası’na bağlı yatırım sigortası ve ihracat kredisi destek kuruluşu “ICIEC”in sağladığı garanti ile İslami Finansmanın payı 300 milyon euro seviyesine ulaştı.

 

Projenin finansmanında yer alan 24 banka ve finans kuruluşunun isimleri şöyle;

The Export-Import Bank of Korea

The Korea Development Bank

ICIEC

EKF

KSURE

Bank of China 

Deutsche Bank

DZ BANK

KEB Hana Bank

ICSC

ING

Intesa SanPaolo 

Kuwait Finance House K.S.C.P

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Natixis

Shinhan Bank

Siemens Bank 

Standard Chartered

Akbank

Finansbank

Türkiye Garanti Bankası 

Türkiye İş Bankası 

Türkiye Vakıflar Bankası

Yapı ve Kredi Bankası

 

1915 Çanakkale Köprüsü;

Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından geçtiğimiz yıl 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif edilerek yapım ve işletim hakkı alınan 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2.023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam 4.608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2 x 3 trafik şeritli olacak. Köprü tabliyesinin 45,06 m genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olması öngörülmekte olup tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları ve bakım şeridi 3 metre teşkil edecek. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında konumlandırılacak. Çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 metre ve kule en üst tepe noktasının ise 333 metre olması öngörülüyor. Proje tamamlandığında Dünyanın En Büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak.

Bu haber toplam 5374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.