• BIST 9524.59
  • Altın 2489.209
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.7215
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

178 yıllık İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook battı

178 yıllık İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook battı
İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı. 

LONDRA- Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.  İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA, tur operatörünün "ticari faaliyetlerine son verdiğini" duyurdu.

thomas-cook-005.jpg
antalya-thomas-cook.jpg178 yıllık şirketin batışı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok yere, Thomas Cook ile tatile giden İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi için, barış dönemlerindeki en büyük geri dönüş operasyonlarından birini başlattı. 

Thomas Cook'un patronları başları önlerinde yürüdüler ve gazetecilerin sorularına cevap vermediler.

thomas-cook-001.jpegMonarch Havayolları'nın iki yıl önce çöküşünde İngiliz hükümetinin 110 bin mahsur yolcuyu almak için acil eylemde bulunmuştu. Vergi mükelleflerine karşı sorumlu olduklarını belirterek giden uçakları 60 milyon sterlinlik bir maliyete neden olduğu açıklanmıştı

"Operation Matterhorn" adı verilen operasyonla 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi amaçlanıyor. Dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlandı.

thomas-cook-008.jpgThomas Cook'un geçen ay kararlaştırılan 900 milyon £ 'luk kurtarma anlaşması için 200 milyon £' a ihtiyacı bulunuyordu. 178 yaşındaki Thomas Cook, İngiltere'de 9,000 olmak üzere dünya çapında yaklaşık 22.000 çalışanı istihdam ediyordu. Thomas Cook, batışını önlemek için gereken 200 milyon sterlini bulamamıştı. Ama Guardian'dan Patrick Collinson'a göre, sorunun kaynağı daha eskilere dayanıyor. 
2007'de yapılan kötü bir şirket evliliğinin, tırmanan borçların ve internet üzerinden tatil planlama furyasının kurbanı oldu. Yakın zamanda ise bunlara bir de Brexit belirsizliği eklendi. 

thomas-cook-007.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Thomas Cook açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Thomas Cook isimli tur operatörünün batması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte harekete geçti. Batan Thomas Cook tur operatörüne ilişkin olarak zarar görebilecek işletmeler için kredi destek paketinin hayata geçirileceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflas açıklamasının ardından Türkiye'de de şirket üzerinden rezervasyon ile gelen turistlerin geri dönüşünün sağlanması için çalışmalar başlatıldı.

thomas-c.jpgKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de bu şirketin iflasından etkilenen turist sayısının 80 bini bulabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere'nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi"nin en kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi.

ingiliz-002.jpgTürkiyede mahsur kalan İngiliz kadın 'bavuluyla dışarıda yastığa yatmak zorunda kaldı'

İngiliz bir kadın, Thomas Cook uçuşunun iptal edilmesinin ardından Türkiye'de mahsur kaldığını ve valizini yastık olarak kullanarak havaalanının dışındaki bir yerde uyuması gerektiğini söyledi.

Glasgow Live’a göre Beka Whitelaw, 20 Eylül’de Antalya’dan Türkiye’den Glasgow’a dönmesi planlanan ancak Thomas Cook’un “motor arızasının” uçağı durduracağını söyledikten sonra mahsur kaldığını belirten 300 yolcu arasındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"İngiltere operasyonlarını 23.09.2019 tarihi itibarıyla durdurma kararı alan Thomas Cook, Almanya, Rusya ve Nordic'de faaliyetlerine devam etmektedir.

Bugün itibarıyla Thomas Cook İngiltere'nin, ülkemizde 21.033 konaklamak misafiri bulunmaktadır.

22.09.2019 dahil içeride konaklayan Thomas Cook İngiltere misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafiri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere'nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi" en kısa sürede hayata geçirilecektir."

thomas-cook-006.jpg

Thomas Cook, değişen eğilimlerin kurbanı oldu

- 2007'de MyTravel adlı şirketle birleşip yıllık 75 milyon tasarruf yapmayı planlarken 1,5 milyar sterlin zarar etti. 

- 2018'de İngiltere nüfusunun yüzde 60'ı yurtdışında tatil yaptı. Ancak bu tatillerin içeriği zamanla değişime uğradı. Artık deniz tatili yerine şehir turları daha çok tercih ediliyor. 

- Bu durum Ryanair, EasyJet ve Airbnb'ye yaradı. Bunların müşterileri ise daha çok internet üzerinden rezervasyon yapıyor. Zararlı çıkan ise maliyetli ofislerde paket tatil satışı yapan şirketler oldu. Thomas Cook'un toplam 560 ofisi vardı. 

- İngiltere'de tatile çıkanların sadece 7'de biri seyahat acentasına giderek tatil satın alıyor. Bunların çoğu 65 yaş üstü, alt sosyo-ekonomik gruplara mensup insanlar. 

- Bu batışta iklim krizinin de etkili olduğu vurgulanıyor. Mayıs 2108'de Avrupa çapında hissedilen sıcak hava dalgası, insanların tatil planlarını geciktirdi ya da evde kalmalarına neden oldu. 2019'da ise Thomas Cook, Brexit belirsizliği ve bunun sonucu olarak Sterlin'in değerinde düşüş nedeniyle müşterilerinin tatil planlarını ertelediklerini açıklamıştı. 

- Thomas Cook'un en büyük rakibi İngiliz-Alman ortaklığı Tui de bu gelişmelerden etkilendi. Ancak onun borçları çok daha az ve kendi otelleri ve gemileri var. Thomas Cook'un batması hem onun hem de paket tatil girişimlerini artıran EasyJet'in işine yarayacak.

- Dünya çapında 6.000 otel işletmesi ise bu batıştan zarar görecekler arasında.

Thomas Cook Türkiye'de ne kadar büyüktü?

Thomas Cook'un 2018 faaliyet raporuna göre, şirketin Türkiye'de 29 oteli bulunuyordu.

2018'de Türkiye gelirleri yüzde 70 artışla 347 milyon sterlin olmuştu.

Şirket, yılsonu faaliyet raporunda, 'Kuzey Afrika ve Türkiye'ye olan talepteki artış gelirleri destekledi' demişti.

2016 ve 2017 yıllarında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısında düşüşü hatırlatan Thomas Cook, artan turist ilgisini "Türkiye'ye yeniden aşık oluyoruz" sözleriyle özetliyordu.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Resort Dergisi 2018 raporuna göre, Thomas Cook 2018'de Türkiye'ye toplam 1 milyon 155 bin turist taşıdı. 

Yani Türkiye'ye gelen turistlerin yaklaşık yüzde 3'ünü Thomas Cook getirmişti.

Bu turistlerin 620 bini Almanya'dan, 435 bini ise İngiltere'dendi.

.

Kaynak: BBC
Bu haber toplam 4904 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.